FZO RS Naslovna

Zbog čestih pitanja i nedoumica, kako osiguranika, tako i zdravstvenih radnika, podsjećamo javnost da je u Republici Srpskoj još na snazi vanredna situacija i sve dok traje nije potrebno ovjeravati zdravstvene knjižice, a Fond zdravstvenog osiguranja RS u ovom periodu finansira usluge zdravstvene zaštite i za neosigurane građane.

Dakle, i dalje se primjenjuje Odluka o privremenoj mjeri Fonda zdravstvenog osiguranja, koja je donesena još u martu, a po kojoj se i neosiguranim građanima pružaju usluge zdravstvene zaštite u javnim zdravstvenim ustanovama o trošku FZO RS, odnosno Vlade Srpske.

Zahvaljujući ovoj mjeri Fonda i Vlade Republike Srpske, građani Srpske su u periodu pandemije bar rasterećeni brige u vezi sa troškovima liječenja, što nije slučaj u drugim zemljama, kako našeg regiona, tako i u svijetu. Na ovaj način Republika Srpska još jednom pokazuje da je socijalno odgovorna, te da je briga za građane na prvom mjestu.

Fond je ponovo obavijestio i sve zdravstvene ustanove da od osiguranika ne treba da traže ovjerene knjižice, a sa namjerom da se izbjegne stvaranje gužvi u našim poslovnicama i time spriječi širenje virusa korona u zajednici.

Iako je FZO RS u kontinuitetu informisao građane o ovome, i dalje se dešava da osiguranici dolaze u poslovnice Fonda samo radi ovjere knjižica, te i ovom prilikom još jednom apelujemo na osiguranike da ne treba da ovjeravaju knjižice sve dok traje vanredna situacija.

Napominjemo da to što se ne ovjeravaju knjižice i što Fond finansira zdravstvenu zaštitu i za neosigurane građane, ne znači da obveznici ne treba da izvršavaju svoje zakonske obaveze, kao što je uplata doprinosa za zdravstveno osiguranje.