FZO RS Naslovna

Narodna skupština Republike Srpske trebala bi u martu po hitnom postupku da razmatra zakone koji bi Fondu zdravstvenog osiguranja Srpske omogućili da nabavlja lijekove za rijetke bolesti, istakao je srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik.
Dodik je rekao da će sredstva biti obezbijeđena posredstvom Fonda, što je dodatnih 12 miliona KM na godišnjem nivou.
„Odlučili smo da to bude tako što ćemo izmijeniti i dopuniti zakone da bi Fond zdravstvenog osiguranja RS mogao neometano da nabavlja te lijekove", rekao je Dodik nakon sastanka na kojem su prisustvovali dministar zdravlja i socijalne zaštite RS Alen Šeranić, direktor Fonda zdravstvenog osiguranja RS Dejan Kusturić, direktorica Fonda solidarnosti „Duša djece“ Jasminka Vučković, te predstavnici Saveza za rijetke bolesti RS.
Dodik je naglasio da liječenje neće biti ograničeno, odnosno da pacijenti mogu računati na nabavku lijeka posredstvom Fonda do kraja života.
"Mislim da smo kao društvo uspjeli da napravimo važnu stvar - da skrenemo pažnju na te porodice i mlade ljude, da ih u značajnoj mjeri oslobodimo tog pritiska i zatvorenosti koja ide s tim", rekao je Dodik.
Pored najave o nabavci i finansiranju inovativnih terapija za oboljele od cistične fibroze, FZO RS je u proteklih nekoliko godina posebno radio na unapređenju i dostupnosti zdravstvene zaštite oboljelih od rijetkih bolesti.
U Savezu za rijetke bolesti bolesti su istakli da je Fond i do sada finansirao sve dostupne lijekove za oboljele od cistične fibroze, koje su, kako su istakli, unaprijedili kvalitet života oboljelih, produžili životni vijek.
„ I sada kada smo krenuli u ovu borbu za nabavku i finansiranje najnovije terapije za oboljele od cistične fibroze, svi su nam govorili da je to nemoguća misija. Hvala institucijama koje su prepoznali našu borbu“, istakla je predsjednica Saveza za rijetka oboljenja Biljana Kotur.
Primjera radi, samo u proteklih pet godina, nekoliko puta   rađene su izmjene Liste A lijekova na inicijativu Saveza za rijetke bolesti, kao i izmjenu Pravilnika o pravu na medicinska sredstva, a kako bi oboljelima od rijetkih bolesti bile  obezbijeđene adekvatne terapije, medicinska sredstva, kao i neophodne preparate (dodatke ishrani).
„Iako je Republika Srpska malo tržište, pa proizvođači lijekova, nisu zainteresovani za naše tržište, Fond je u proteklih nekoliko godina akcenat u svom radu stavio upravo  na poboljšanje dostupnosti lijekova. U tome smo imali i veliku podršku Republike Srpske i svih njenih institucija. Budući da se Fond finansira od uplate doprinosa za zdravstveno osiguranje, Fond je uvijek ima podršku i iz budžeta Republike Srpske, pa su i za ovu godinu obezbjeđena dodatna sredstva za zdravstvo“, istakao je Kusturić.
Podsjećamo da je Fond od 2018. godine omogućio da svi oboljeli od rijetkih bolesti, koji su registrovani u Centru za rijetke bolesti, oslobođeni trajno plaćanja participacije, bez obzira na godine života i dijagnozu. Uvođenjem ovog prava Republika Srpska je postala lider u regionu kada su u pitanju prava iz zdravstvenog osiguranja oboljelih od rijetkih bolesti.