FZO RS Naslovna

Projekat besplatne sveobuhvatne preventivne zdravstvene zaštite za građane Banjaluke trebalo bi da zaživi na jesen, što bi bio i pilot-projekat za cijelu Republiku Srpsku. Ovo je dogovoreno na sastanku Igora Radojičića, gradonačelnika Banjaluke, Dejana Kusturića, direktora Fonda zdravstvenog osiguranja RS i rukovodstva Doma zdravlja Banjaluka.

Prema tom projektu, građani Banjaluke imaće besplatne preglede na tipična maligna oboljenja, a Banjaluka će biti lider u ovom novom projektu. "Odlučili smo da pokrenemo ovaj projekat zbog evidentnog porasta broja oboljelih od malignih bolesti ne samo u Banjaluci, nego i u cijeloj RS i regionu", pojasnio je Radojičić. Stoga je, smatra Radojičić, potrebno veće preventivno djelovanje da bi se izbjegle posljedice prvo po pacijente, a onda i po cijeli zdravstveni sistem i finansiranje. "Neophodno je da preventivno djelujemo pravovremenim zdravstvenim pregledima i to nas je nagnalo da pokrenemo ovaj projekat", naglasio je Radojičić.

U toku je priprema projekta, koju obavlja banjalučki Dom zdravlja, a koji će najvećim dijelom finansirati grad Banjaluka. "Projektom će biti definisano koje kategorije građana se pozivaju, koliki je troškovnik i vrsta pregleda, pošto su identifikovana tipična maligna oboljenja za koja treba izvršiti preglede", objasnio je Radojičić. Ovaj projekt se priprema unazad dva mjeseca, a Dom zdravlja će odrediti starosne i polne kategorije građana koji će biti pozivani na preglede, uključujući i određivanje vrste pregleda i tipa oboljenja na koje će biti testirano stanovništvo.

Nevena Todorović, vršilac dužnosti direktora Doma zdravlja Banjaluka, rekla je da su razgovarali o novom programu prevencije malignih bolesti na teritoriji grada, o stanju u ovoj zdravstvenoj ustanovi, te planu mreže ambulanti porodične medicine. "Inicijativu da se na teritoriji grada uradi masovniji projekat prevencije, odnosno ranog otkrivanja malignih bolesti, pokrenuo je gradonačelnik Banjaluke, a nosilac ovih poslova biće Dom zdravlja Banjaluka", rekla je Todorovićeva, te je dodala da je u toku faza izrade projekta.