FZO RS Vijesti Bolji mehanizam kontrole kod uplate doprinosa od kupovine službenih vozila

Radno tijelo Narodne skupštine Republike Srpske koje sprovodi nadzor nad prikupljanjem i raspodjelom sredstava Fonda solidarnosti za dijagnostiku i liječenje oboljenja, stanja i povreda djece u inostranstvu sugerisalo je Vladi RS da obaveže Ministarstvo unutrašnjih poslova RS da prilikom registracije službenih putničkih vozila dostave dokaz o uplati, odnosno da su 5 odsto  od  kupovine luksuznih automobila izdvojili za  Fond solidarnosti. 

U ovom zaključku, koji je inače, objavljen i u Službenom glasniku Republike Srpske, precizirano je i da se za vozila koja su kupljenja od momenta stupanja na snagu zakona o Fondu solidarnosti, a za koja nisu uplaćena doprinosi kako je to i zakonom predviđeno, potrebno da prilikom produženja registracije prilože uplatnicu kao dokaz da su izdvojili predviđena zakonska sredstva za finansiranje ovog Fonda.

Narodna skupština Republike Srpske je ovim zaključkom podržala inicijativu samog Radnog tijela NS RS koji sprovodi nadzor nad prikupljanjem sredstava Fonda solidarnosti, a sve u cilju preciznijeg načina definisanja zakonske obaveza izdvajanja 5 odsto od kupovine službenih vozila za finansiranje djece u inostranstvu, odnosno kako bi se na adekvatan način uspostavio mehanizam kontrole uplate doprinosa kod kupovine službenih vozila.

Podsjećamo da su zakonom o Fondu solidarnosti predviđeni stalni izvori finansiranja, poput izdvajanja 0,25 odsto od neto plate radnika, 0,025 odsto iz Budžeta RS i lokalnih zajednica, kao i 5 odsto od kupovine službenih vozila, izuzev vozila MUP-a RS i zdravstvenih ustanova.

Iako je u prošloj godini Fond solidarnosti po ovom osnovu ostvario prihode u iznosu nešto višem od 230.000 KM, na ovaj način bi se uspostavio bolji mehanizam kontrole uplate doprinosa, što bi uticalo i na svijest o važnosti uplate sredstava za Fond solidarnosti.

Inače, od početka rada pa do sada Fond solidarnosti je finansirao liječenje i dijagnostiku za 101 dijete u inostranstvu, za šta je izdvojeno više od dva miliona KM. Najveći iznos sredstava u ovoj godini Fond solidarnosti je izdvojio za liječenje operacije srca u Londonu i to u iznosu od oko 116.000 KM. Osim liječenja, u inostranstvu je finansirana i neophodna dijagnostika, posebno u smislu genetskih ispitivanja koja se ne rade u zdravstvenim ustanovama u Republici Srpskoj niti izvan RS, i to najčešće u Španiji,  Njemačkoj i Holandiji.  Takođe, djeca su na liječenje u inostranstvu upućivana u referentne zdravstvene ustanove u  Italiji, Rusiji, Njemačkoj, Velikoj Britaniji i dr. 

Podsjećamo da se svi bitni podaci o radu Fond solidarnosti uključujući i trenutno stanje na računu, odobrena rješenja u inostranstvu, mogu pronaći na internet stranici Fonda zdravstvenog osiguranja Republike Srpske na posebnom linku o Fondu solidarnosti.