FZO RS Odnosi s javnošću Vijesti Кустурић: Једнакост у лијечењу и много боља доступност здравствених услуга

Једнакост у лијечењу и много боља доступост здравствене заштите   су кључне премисе Споразума о сарадњи из области здравственог осигурања, поручио је директор Фонда здравственог осигурања РС Дејан Кустурић након што су данас у Београду министри здравља Републике Српске и Србије Ален Шеранић и Златибор Лончаревић као и директори фондова здравствених осигурања  РС и Србије потписали овај споразум.

Кустурић је поручио да  ће сада за све пацијенте из РС којима су исцрпљене све могућности лијечења у здравственим установама у Републици Српској захваљујући овом споразуму бити доступне све здравствене установе које дјелују у оквиру здравственог система у Србији.  Подсјећамо, до сада су се наши пацијенти упућивали само у оне здравствене установе изван РС које су имале уговор са Фондом, а овај споразум би требало да омогући бољи квалитет лијечења као и већи избор здравствених услуга.

„Са једнакошћу и истим третманом пацијената очекујемо и краће чекање на операције,  знамо да је вријеме најважнији фактор ефектног лијечења. Погодност се огледа и у јединственим, доста повољнијим цијенама лијечења  наших осигураника у Србији, па очекујемо и много мање трошкове за лијечење изван РС. Мањи трошкови значе само једно – више новца који остаје у нашим здравственим установама као подршка унапређења развоја нашех здравственог система“, поручио је Кустурић.

Напомињемо да ће као и до сада право на лијечење у здравственим установам у Србији бити омогућено онда када се то лијечење не може спровести у здравственим установама у Републици Српској, на препоруку здравствене установе из РС.  Дакле, процедура упућивања остаје иста и то онда када се лијечење не може спровести у здравственим установам у РС и о приједлогу упућивања одлучује стручна комисија Фонда.

"Ovaj sporazum možemo posmatrati i kao produkt osnaživanja  odnosa Srbije i RS u okviru Specijalno -paralelnih veza koje jačaju u svim segmentima društva, a evo sada i u zdravstvenom sistemu. Mi nastavljamo sa uzajamnom podrškom i ubuduće, jer je Srbija zemlja na koju se oslanjamo i koja je prijateljski orjentisana prema građanima RS", poručio je Kusturić.