Fond solidarnosti za dijagnostiku i liječenje oboljenja, stanja i povreda djece u inostranstvu u  prošloj godini za liječenje i dijagnostiku djece u inostranstvu izdvojio je oko 6,1 milion KM. Ovo je, između ostalog, navedeno u Izvještaju o radu i izvršenju Rebalansa Finansijskog plana – Budžeta ove ustanove za prošlu godinu koji je usvojila i Vlada Republike Srpske.
Kako je navedeno u izvještaju, Fond je u prošloj godinio finansirao  liječenje i dijagnostiku za 107 djece u inostranstvu, a djeca su upućivana u zdravstvene ustanove u Srbiji, Italiji, Njemačkoj, Turskoj, Španiji, Češkoj kao i u drugim referentnim svjetskim klinikama.
Najčešći razlozi za upućivanje na liječenja u inostranstvo su intervencije u sklopu  liječenja djece oboljele od malignih bolesti, rijetkih bolesti, transplantacija, urođenih ortopedskih anomalija, bolesti oka, srca i drugih oboljenja.
Osim toga, Fond solidarnosti u prošloj godini, donio je odluku da sve tok traje vanredna situacija izazvana zbog pandemije virusa korona finansira i dodatne troškove, poput poput putnih troškova, smještaja, refundacije kupljenih medicinskih sredstava, lijekova.
„Usvajanjem ove odluke, Fond solidarnosti već godinu dana finansira veći obim prava, a sve u cilju da se porodicama koje se sa bolesnim djetetom nalaze u inostranstvu obezbijedi nesmetan povratak kući, ostanak u bolnici ili ostanak u gradu (zemlji) u kojoj su se zatekli zbog liječenja djeteta“, konstatovano je u ovom izvještaju.
U prošloj godini uspostavljena je i saradnja sa diplomatsko – konzularnim predstavništvima BiH, posebno u Turskoj i Njemačkoj koji su na raspolaganju porodicama koje odlaze u te zemlje na liječenje.  To je posebno značajno, jer kako je navedeno u izvještaju, konzuli su iskazali spremnost u pronalaženju najboljih bolnica za djecu iz RS u slučaju potrebe za njihovim liječenjem u Turskoj i Njemačkoj.
Osim toga, Fond solidarnosti je u svakodnevnom kontaktu sa roditeljima bolesne djece, ali i sa zdravstvenim ustanovama u inostranstvu. U protekloj godini u skladu sa epidemiološkom situacijom organizovano je nekoliko posjeta porodicama djece koja su se liječila u inostranstvu. Takođe, zahvaljujući dobroj saradnji sa zdravstvenim ustanovama u inostranstvu na jednostavniji način su se savladale sve prepreke koje su izazvane pandemijom virusa korona i drugačijim načinom rada zdravstvenih ustanova

Detaljnije

U povodu 22. aprila – Dana grada Banjaluka, direktoru Fonda zdravstvenog osiguranja Republike Srpske Dejanu Kusturiću uručen je ''Zlatni grb grada'' za doprinos Fonda borbi protiv pandemije virusa korona.
Priznanje je uručeno na svečanoj akademiji koja je održana danas u Banskom dvoru u Banjaluci.
Priznanja ''Zlatni grb grada'' su uručena i Univerzitetskom kliničkom centru Republike Srpske, Domu zdravlja Banjaluka i Institutu za javno zdravstvo Srpske. Pored ovog, na svečanoj akademiji dodijeljena su i druga priznanja, poput Plakete grada, Nagrade grada mladima i Plaketa ''Sestre Gajić''.
Najviše priznanje – Ključ grada i Povelja počasnog građanina uručeni su predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću.
Svečanosti su prisustvovali najviši zvaničnici Srbije i Republike Srpske, predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, predsjednik Narodne skupštine Republike Srbije Ivica Dačić, predsjednik Vlade Srbije Ana Brnabić, srpski član i predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik, predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović, predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović i predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković, kao i brojne druge zvanice.

Zdravstvene ustanove Republike Srpske su od početka pandemije u potpunosti snabdjevene dovoljnim količinama potrebne zaštitne opreme i medicinskim sredstvima, što je od ključnog značaja za adekvatno liječenjе oboljelih i sprječavanje širenja virusa korona. Troškovi ovih nabavki do kraja marta iznose 46 miliona KM, a sredstva obezbjeđuje Vlada RS.
Podsjećamo da Fond zdravstvenog osiguranja Republike Srpske nabavlja zaštitnu opremu, medicinska sredstava i sredstava za održavanje higijene za naše zdravstvene ustanove u borbi protiv korona virusa prema ovlašćenju Republičkog štaba za vanredne situacije.
Konkretno, od početka pandemije do kraja marta ove godine FZO RS je nabavio sljedeću zaštitnu i drugu opremu:

 

 

NAZIV OPREME        KOLIČINA    VRIJEDNOST sa PDV-om
Rukavice                    19,3 miliona     3,33 miliona KM
PCR test/komplet         56.000           1,52 miliona KM
Trosolojne maske       20,8 miliona     12,1 miliona KM
Maske FFP2                 600.000        1,64 miliona KM
Maske FFP3                  400.000       2,81 miliona KM
Zaštitna odijela            235.000       7,37 miliona KM
Kaljače                         2 miliona     157.000 KM
Zaštitni ogrtači            360.000       1,68 miliona KM
Dezinfekciona sredstva   30.000      201.825 KM
Toplomjeri                      2.000         156.200 KM
Zaštitne naočale            20.000       142.000 KM
Vizir zaštitni PET             5.000        39.200 KM
Respiratori i aparati        165          14,9 miliona KM
Crijeva za respiratore      300          43.170 KM

Dakle, ukupna vrijednost robe koju je do kraja marta nabavio Fond iznosi oko 46 miliona KM, a trenutno je u toku procedura nabavke opreme vrijednosti oko 10 miliona KM.
Nabavka opreme je još početkom pandemije povjerena Fondu zbog hitnosti i procjene da će FZO zbog iskustva sa centralizovanim nabavkama najbolje odgovoriti ovom zadatku, što je u praksi i potvrđeno. Naime, u najkraćem mogućem roku, i to u periodu kada je cijeli svijet tražio istu robu, Fond je, uz podršku i drugih institucija Republike Srpske, sproveo nabavke i naš zdravstveni sistem imao je svu neophodnu opremu pravovremeno i prije nekih daleko razvijenijih zemalja. Upravo zahvaljujući tome u prvom talasu pandemije spriječeni su scenariji i posljedice virusa korona, kakve su imale pojedine zemlje u Evropi i svijetu.
Treba imati u vidu i da pojedine druge institucije, poput Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske, nabavljaju određenu opremu za borbu protiv korona virusa, a takođe u više navrata je Republici Srpskoj i donirana oprema, te je ukupna vrijednost zaštitne opreme i medicinskih sredstava znatno veća.

Ministar porodice, omladine i sporta, Sonja Davidović, razgovarala je danas sa direktorom Fonda zdravstvenog osiguranja Republike Srpske, Dejanom Kusturićem, o nastavku saradnje kada je riječ o finansiranju sistematskih pregleda sportista.

„Zdravstvena zaštita sportista je izuzetno važan segment koji smo definisali i Zakonom o sportu i zadovoljstvo mi je što nastavljamo saradnju sa Fondom zdravstvenog osiguranja u ovom segmentu. Ministarstvo i Fond će sufinansirati obavezan godišnji sistematski pregled za sportiste do 18 godina, sportiste sa invaliditetom i kategorisane sportiste, kako je i predvidio Zakon o sportu“, istakla je Davidovićeva.

Finansiranje sistematskih pregleda sportista sa invaliditetom i kategorisanih sportista je, objasnila je Davidovićeva, novina koja je definisana novim Zakonom o sportu, jer je namjera da se ovom mjerom obuhvati što veći broj sportista.

Kusturić je rekao da Fond od početka saradnje sa Ministarstvom porodice, omladine i sporta insistira na značaju prevencije kada je riječ o zdravstvenoj zaštiti sportista i da je to najbolji način da se spriječe tragični događaji na sportskim terenima.

Sistematske preglede sportista obavljaće Zavod za medicinu rada i sporta Republike Srpske.

U Univerzitetskom kliničkom centru i bolnicama Republike Srpske od početka pandemije do kraja marta ove godine na liječenju se nalazilo 12.722 pacijenta oboljela od korona virusa, a trošak njihovog bolničkog liječenja iznosio je oko 48 miliona KM.

U prosjeku, bolničko liječenje oboljelih od korona virusa po pacijentu košta oko 4.000 KM.

Inače, u zavisnosti od težine kliničke slike, za oboljele od virusa korona koji su zbrinuti u jednicama intezivne njege uz upotrebu respiratora, po pacijentu, Fond ovu uslugu bolnicama plaća u iznosu od 30.330 KM, od prijema do otpusta iz bolnice. Za pacijente koji zahtijevaju povremenu upotrebu kiseoničke maske i klasifikuju se kao pacijenti sa težom kliničkom slikom, FZO RS plaća 2.270 KM, a za pacijente sa najblažom kliničkom slikom 1.260 KM. Troškove zdravstvene zaštite za oboljele od korona virusa u potpunosti snosi Fond, jer su oboljeli oslobođeni plaćanja participacije za sve usluge iz obaveznog zdravstvenog osiguranja.

Dakle, pored bolničkog liječenja, oboljeli od korona virusa ne plaćaju participaciju ni za druge usluge i prava iz zdravstvenog osiguranja, poput prava koja ostvaruju u domovima zdravlja, za lijekove koji se nalaze na našim listama, kao i za pulmološku rehabilitaciju nakon bolničkog liječenja i dr.

Takođe, na osnovu Uredbe Predsjednika Republike, kao i odluke Fonda zdravstvenog osiguranja, sve dok traje vanredna situacija izazvana pandemijom, Fond snosi troškove zdravstvene zaštite u javnim zdravstvenim ustanovama i za građane Republike Srpske koji nisu osigurani, a sredstva obezbjeđuje Vlada Republike Srpske. U prošloj godini, od početka pandemije, trošak zdravstvene zaštite neosiguranih građana iznosio je 31,4 miliona KM.

Na ovaj način Republika Srpska je pokazala svoju socijalnu odgovornost i naše građane rasteretila bar brige o troškovima liječenja, što nije slučaj ni u mnogo razvijenijim zemljama svijeta, u kojima je, ukoliko građani nemaju osiguranje, novac prvi uslov za liječenje oboljelih.

FZORS nastoji da usklađuje svoje propise sa novonastalom situacijom, prilagođavajući ih novim potrebama osiguranika. Pored nastojanja da unapređujemo kvalitet zdravstvene zaštite oboljelih od korona virusa, takođe, nastojimo da korona virus ne ugrožava ostvarivanje drugih prava naših osiguranika. Primjera radi, omogućili smo da se parovima u procesu vantjelesne oplodnje, u slučaju prekida procedure zbog zaražavanja virusom korona, ponovi postupak vantjelesne oplodnje.

Fond će nastaviti da osluškuje potrebe kako osiguranika, tako i zdravstvenih ustanova, a u cilju da obezbjeđujemo što kvalitetniju i dostupniju zdravstvenu zaštitu građanima Srpske.