Svi građani koji su ranije po osnovu nezaposlenosti bili prijavljeni na zdravstveno osiguranje , a koji još uvijek nisu regulisali svoj status, moći će i nakon 29. februara da se prijave na zdravstveno osiguranje u svim poslovnicama Fonda zdravstvenog osiguranja RS.

Naime, izmjenjeni Zakon o zdravstvenom osiguranju RS omogućio je da građani  koji su po osnovu nezaposlenosti bili prijavljeni na zdravstveno osiguranje da do 29. februara po automatizmu imaju osiguranje. Međutim, to ne znači da nakon tog roka građani neće moći da ostvare mogućnost prijave na zdravstveno osiguranje. Čak naprotiv, riječ je o procesu koji u kontinuitetu traje što znači da će Fond građane koje donesu potrebnu dokumentaciju i nakon tog perioda, uredno prijavljivati na zdravstveno osiguranje.

Ono što je najvažnije jeste da su ovim zakonom, kao i podzakonskim aktima Fonda zaštićene najugroženije kategorije ljudi, odnosno oni kojima je u kontinuitetu potrebna zdravstvena zaštita i koji se po osnovu bolesti ili posebnog društvenog statusa (djeca,  trudnice, porodilje, stariji od 65 godina, oboljeli od malignih bolesti, dijabetesa i slično)  prijavljuju na zdravstveno osiguranje. Dakle, ova kategorija građana zdravstvenu zaštitu ostvaruje u kontinuitetu, jer da bi se po osnovu bolesti prijavili na zdravstveno osiguranje bitno je da donesu nalaz i mišljenje doktora odgovarajuće grane medicine.

Kada su u pitanju lica bez prihoda za koje je potrebna potvrda Poreske uprave o visini oporezivih prihoda za sve članove domaćinstva, napominjemo da će građani i nakon 29. februara moći da se na zdravstveno osiguranje prijave po ovom osnovu, ukoliko spadaju u ovu kategoriju ljudi.

Inače, Fond u saradnji sa Poreskom upravom RS radi na elektronskom pristupu bazi podataka Poreske uprave o visini primanja koji se kao lica bez prihoda prijavljuju na zdravstveno  osiguranje i koja bi naredne sedmice trebalo da bude dostupna našim radnicima.  To znači da će samo određeni radnici Fonda u skladu sa zaštitom ličnih podataka imati pristup bazi podataka Poreske uprave kako dobijanje zdravstvenog osiguranja ne bi zavisilo  od brzine dobijanja potvrde Poreske uprave. Ovo je privremena mjera kojom Fond izlazi u susret osiguranicima, jer se na potvrde o visini primanja nešto duže čeka, ali su građani i dalje dužni da donesu potvrdu iz Poreske uprave RS kako bi potvrdili svoj status „lice bez  prihoda“.

Lica bez prihoda, inače, smatra se osoba  čiji dohodak po članu zajedničkog domaćinstva ne prelazi iznos najniže plate u Republici Srpskoj (trenutno je to 520 KM).

Detaljnije

Једнакост у лијечењу и много боља доступост здравствене заштите   су кључне премисе Споразума о сарадњи из области здравственог осигурања, поручио је директор Фонда здравственог осигурања РС Дејан Кустурић након што су данас у Београду министри здравља Републике Српске и Србије Ален Шеранић и Златибор Лончаревић као и директори фондова здравствених осигурања  РС и Србије потписали овај споразум.

Кустурић је поручио да  ће сада за све пацијенте из РС којима су исцрпљене све могућности лијечења у здравственим установама у Републици Српској захваљујући овом споразуму бити доступне све здравствене установе које дјелују у оквиру здравственог система у Србији.  Подсјећамо, до сада су се наши пацијенти упућивали само у оне здравствене установе изван РС које су имале уговор са Фондом, а овај споразум би требало да омогући бољи квалитет лијечења као и већи избор здравствених услуга.

„Са једнакошћу и истим третманом пацијената очекујемо и краће чекање на операције,  знамо да је вријеме најважнији фактор ефектног лијечења. Погодност се огледа и у јединственим, доста повољнијим цијенама лијечења  наших осигураника у Србији, па очекујемо и много мање трошкове за лијечење изван РС. Мањи трошкови значе само једно – више новца који остаје у нашим здравственим установама као подршка унапређења развоја нашех здравственог система“, поручио је Кустурић.

Напомињемо да ће као и до сада право на лијечење у здравственим установам у Србији бити омогућено онда када се то лијечење не може спровести у здравственим установама у Републици Српској, на препоруку здравствене установе из РС.  Дакле, процедура упућивања остаје иста и то онда када се лијечење не може спровести у здравственим установам у РС и о приједлогу упућивања одлучује стручна комисија Фонда.

"Ovaj sporazum možemo posmatrati i kao produkt osnaživanja  odnosa Srbije i RS u okviru Specijalno -paralelnih veza koje jačaju u svim segmentima društva, a evo sada i u zdravstvenom sistemu. Mi nastavljamo sa uzajamnom podrškom i ubuduće, jer je Srbija zemlja na koju se oslanjamo i koja je prijateljski orjentisana prema građanima RS", poručio je Kusturić.

Fond zdravstvenog osiguranja Republike Srpske u 2019. godini u vodećim printanim i elektronskim medijima se pojavio ukupno 502 puta od čega je 43,8 odsto pojavljivanja u medijima inicirao sam Fond, odnosno Odjeljenje za odnose sa javnošću.

Tako da je 84,7 odsto od ukupnog pojavljivanja Fonda u medijima bilo u afirmativnom kontekstu, od čega se posebno izdvajaju teme u vezi uvođenja Integrisanog zdravstvenog informacionog sistema (IZIS), uvođenja i finansiranja novih lijekova, pojednostavljenje procedura iz oblasti medicinskih sredstava, prava u vezi privremene sprečenosti za rad i slično.

I u ovoj godini nastavljen je trend veće zastupljenosti Fonda u elektronskim medijima, pa je u posmatranom periodu dato više od 50 izjava i gostovanja, što je inače i jedan od ciljeva iz PR plana FZO RS.

Takođe, odgovoreno je na 250 pitanja novinara, a na više od 90 odsto upita odgovoreno je istog dana. Osim toga, odgovoreno je i na više od 300 pitanja osiguranika koji su se obraćali Fondu putem mejla zvaničnog mejla Odjeljenja za odnose s javnošću.

Odjeljenje za odnose sa javnošću u ovoj godini aktivnije se posvetilo objavama i interakciji sa osiguranici na zvaničnim nalozima na društvenim mrežama „Fejsbuk“ i „Tviter“, a u ovoj godini objavljeno je 130 različitih sadržaja, poput video snimaka, letaka, vijesti i slično. Primjera radi, objavljeno je 15  video snimaka,  desetak info letaka kao informacije za osiguranike koji su imali veliku posjećenost i veći broj deljenja.

Tako da Fond u kontinuitetu nastoji da rad naše institucije učini transparentnijim i da doprinese boljoj percepciji Fonda u javnosti. Fond će sa odgovornim pristupom u radu i pravovremenim odgovorima ka eksternim javnostima, ali i sa redovnim ažuriranjem internet stranice i svakodnevnim objavama vijesti na zvaničnim nalozima na društvenim mrežama nastaviti i ubuduće, što je još jedna podrška transparentnosti koju želimo u potpunosti da postignemo.

Fond zdravstvenog osiguranja Republike Srpske pripremio je informaciju o tome na koji način građani koji su ranije po osnovu nezaposlenosti bili prijavljeni na zdravstveno osiguranje mogu da se prijave na zdravstveno osiguranje. U informaciji su navedeni mogući podosnovi za prijavu kao i koja je dokumentacija potrebna za svaki od navedenih podosnova za prijavu na osiguranje. Informacija je dostupna na linku, ali i u svim našim poslovnicama.

Fond zdravstvenog osiguranja Republike Srpske očekuje od Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH da ubrza procedure izdavanja dozvola za promet ruskih farmaceutskih kompanija i da ne dozvoli da postane talac tromosti i uticaja raznih lobista kojima, očito, ne odgovara prodor ruskih lijekova na tržište BiH.

Zdravstveni sistem Srpske sada zbog monopola pojedinih proizvođača skupih lijekova na tržištu ima nerealno visoke cijene, ali bez obzira na te prednosti, oni se ipak sve češće povlače i ostavljaju tržišta BiH bez adekvatnih lijekova Taj ceh plaća kako Fond zdravstvenog  osiguranja RS tako i osiguranici za koje se u takvim tržnim uslovima teško može nabaviti preko potreban lijek.

Sa većom ponudom lijekova i većom konkurencijom – dozvolom ulaska na tržište relevatnih kompanija, postiže se bolja snabdjevenost tržišta lijekova,  a zdravstveni sistem dobija šansu da brže nabavlja mnoge inovativne lijekove po znatno nižoj cijeni.   Budući da postoji popriličan zastoj u izdavanju neophodnih dozvola za promet ruskih lijekova  na tržištu BiH  sa pravom postavljamo pitanje da li nadležna agencija prednost daje lobistima kojima ne odgovara prodor ruskih kompanija ili  građanima i fondovima koji nabavljju lijekove za svoje osiguranike? Na primjeru kubanske „Cimavaks“  vakcine kada je po ubrzanoj proceduri i bez dozvole Evropske  agencije za farmakologiju i mišljenja članova Komisije za lijekove BiH ova vakcina registrovana u BiH, očito je da stalno traženje dodatnih mišljenja eksperata samo izgovor da ruski lijekovi  ne dođu na tržište BiH.  Kako je moguće da lijekovi koji su urađeni po svim  standardima i koji sada uspješno snabdjevaju ogromno rusko tržište, ali i šire, ne mogu da dobiju dozvolu za promet u BiH?

Zato apelujemo na sve relevatne institucije da ste stave u službu zdravstvenog sistema Srpske koji će na ovaj način dobiti brojne prednosti, a pacijenti bržu nabavku lijekova, a ne da budu saučenisnici u toj igri lobista u kojoj se najmanje misli na interes pacijenata i zdravstvene struke.