Fond zdravstvenog osiguranja RS na svojoj internet pripremio je kratka dokumenta o tome koje su sve zdravstvene usluge ugovorene sa privatnim bolnicama, ali i sa privatnim zdravstvenim ustanovama iz oblasti konsultativno-specijalističke zdravstvene zaštite ( KSZ), a sve u cilju da osiguranici na jednom mjestu imaju egzaktne podatke koje su usluge dostupne na uputnicu porodičnog doktora. Osiguranicima su na raspolaganju dva dokumenta „Konsultativno specijalističke usluge koje su ugovorene sa privatnim ustanovama“ i „Ugovorene usluge sa privatnim bolnicama”.

Fond na ovaj način želi dodatno da informiše naše osiguranike kako bi spriječili svako eventualno kršenje prava u praksi.  Osim toga, informisanjem osiguranika o pravima zdravstvenog osiguranja povećava se i svijest o važnosti zdravstvenog osiguranja, što je i jedan od ciljeva naše institucije.

Pored ovih dokumenata, na internet stranici su takođe dostupni i novi vodiči kroz prava iz zdravstvenog osiguranja, kao i novi plakati zaštitnika prava osiguranih lica, jer želimo da u svakom trenutku naši osiguranici znaju kome mogu da se obrate za pomoć.

Fond će i dalje da nastavi sa otvorenom politikom prema osiguranicima, kao i da osluškuje njihove potrebe budući da su osigurana lica naš najvažniji partner u kreiranju bolje zdravstvene zaštite.

Obavještavamo vas da je zbog realizacije elektronskog recepta, došlo do izmjene formata XML šeme  recepta.
Da bi se apoteke mogle pripremiti za nastupajuću izmjenu, postavili smo XML šemu na adresu https://www.zdravstvo-srpske.org/rp/xml-sheme/fakture-zdravstva.xsd, a istu možete preuzeti na adresi: https://www.zdravstvo-srpske.org/razmjena-podataka.html u sekciji xsd šeme.


Na adresi https://www.zdravstvo-srpske.org/rp/xml-primjeri/  dati su primjeri XML fajlova recepta (vrste fakture 2 i 12).
Za recepte koji su elektronski realizovani polje ihe- oznaka je obavezno polje.

Fond zdravstvenog osiguranja Republike Srpske pripremio je nove vodiče kroz prava iz zdravstvenog osiguranja RS u cilju da našim osiguranicima na što jednostavniji  način pojasnimo zdravstveno osiguranje i dodatno ih informišemo o pravima. Pored štampanih vodiča koji su dostupni u našim filijalama, Fond je za osiguranike pripremio i elektronsku verziju ovih vodiča koji su dostupni na ovom linku.
Fond će i dalje nastojati da aktivno promoviše prava iz zdravstvenog osiguranja, prvenstveno iz razloga povećanja svijesti o važnosti iz zdravstvenog osiguranja. Budući da je moto našeg rada „zdravstveno osiguranje vrijedi više ako znate svoja prava“, pored vodiča, našim osiguranicima su na raspolaganju i zaštitnici prava u svim našim poslovnicama. Brojevi telefona zaštitnika prava, takođe, su dostupni u svim našim poslovnicama, ali i na našoj internet stranici u linku „prava osiguranika“.

Фонд здравственог осигурања Републике Српске данас је, 1. септембра,  у „Гласу Српске“ објавио Јавни позив за достављање листе кандидата за избор доктора на примарном нивоу здравствене заштите за 2022. годину. Фонд позива све здравствене установе у Републици Српској (јавне и приватне) да доставе своју листу кандидата за избор доктора породичне медицине, педијатра и гинеколога. У јавном позиву, који је доступан и на интернет страници ФЗО РС, објашњени су услови за избор поменутих доктора, а све здравствене установе имају рок од 15 дана да доставе своју листу кандидата. Подсјећамо да је период од октобра до краја децембра сваке године такозвани редовни период за промјену или избор доктора породичне медицине, педијатра и гинеколога, када осигураници имају могућност да промијене доктора по много једноставнијој процедури.

Fond solidarnosti za dijagnostiku i liječenje oboljenja, stanja i povreda djece u inostranstvu u ovoj godini finansirao je liječenje i dijagnostiku za 82 djece, za šta je izdvojeno 3,8 miliona KM.

Ukupno je odobreno 117 zahtjeva budući da su pojedina liječenja produžavana više puta. Primjera radi, za liječenje samo jednog djeteta oboljelog od rijetke bolesti, koje traje u kontinuitetu u posljednje tri godine, do sada je izdvojeno 2,8 miliona KM.

Inače, od 2018. godine, od kada je počeo sa radom Fond solidarnosti, ukupno je odobreno 451 rješenje i to za 293 djece, a troškovi su iznosili više od 10 miliona KM.

Najčešći razlozi za upućivanje u inostranstvo su liječenja djece oboljele od malignih bolesti, rijetkih bolesti, transplantacija, urođenih ortopedskih anomalija, bolesti oka, srca i drugih oboljenja.

Detaljnije