Broj upućenih osiguranih lica na liječenje izvan RS u prva tri mjeseca ove godine je za 12 % manji u odnosu na isti period prošle godine, dok su troškovi liječenja u zdravstvenim ustanovama izvan Srpske takođe smanjeni, i to za 19%. Podaci iz prva tri mjeseca ove godine pokazuju da je nastavljen četvorogodišnji trend smanjenja troškova liječenja izva Srpske, kao i broja upućenih pacijenata. Naime, u periodu od 2008. godine broj upućenih pacijenata na liječenje u inostranstvu je prepolovljen, a učešće ovih troškova u ukupnim troškovima obaveznog zdravstvenog osiguranja je, prema podacima s kraja prošle godine, smanjeno sa 6 odsto na 3 odsto.

Na smanjenje upućivanja osiguranika na liječenje izvan RS najviše je uticalo opremanje domaćih bolnica i edukacija kadrova. Zahvaljujući tome u našim zdravstvenim ustanovama  je uvedeno više od 300 novih usluga u posljednjih nekoliko godina.

Detaljnije

Nacrtom pravilnika o ortopedskim pomagalima i drugim medicinskim sredstvima, koji je nedavno upućen na javnu raspravu, predviđeno je da učenici i studenti koji su na redovnom školovanju, mogu da dobiju dvoja invalidska kolica - jedna za kućnu i druga za vanjsku upotrebu, a ne samo jedna kako je propisano važećim pravilnikom. 
Inače, najveće promjene u odnosu na važeći pravilnik su predložene kod dječje populacije, odnosno kod osiguranih lica do navršene 18. godine života.  Između ostalog,  nacrtom novog pravilnika je predloženo da rok na koji se djeci odobravaju invalidska kolica i ortoze u prosjeku bude kraći za 12 mjeseci, s obzirom da je prihvaćena primjedba referentne zdravstvene ustanove da su sadašnji rokovi preveliki i da ne prate razvojne promjene kod djece usljed rasta. 
Promjene su predložene i kod optičkih pomagala gdje je uvrštena još jedna vrsta sočiva, a korigovani su i kriterijumi za odobravanje sočiva tako da visina dioptrije i razlika među dioptrijama više neće uticati na to da li će sočivo biti odobreno. Osnovni kriterijum kod odobravanja sočiva licima do 18 godina biće to da naočalama nije moguće postići zadovoljavajuću korekciju vida.

Detaljnije

U svim poslovnicama Fonda zdravstvenog osiguranja RS ovjera zdravstvenih knjižica u ponedjeljak, 30. aprila, biće moguća od 7 do 12 časova.
Naime, Vlada RS donijela je odluku da se i 30. april,  uoči prvomajskih praznika, proglasi neradnim danom sa preporukom da se organizuje minimum rada neophodan za potrebe građana.

Upravni odbor Fonda zdravstvenog osiguranja RS usvojio je nacrt novog pravilnika o ortopedskim pomagalima i drugim medicinskim sredstvima kao i nacrt Odluke o načinu određivanja cijena i Odluke o postupku za stavljanje pomagala na listu. Ovi dokumenti upućeni su na javnu raspravu, tako da će zdravstvene ustanove, nevladine i druge organizacije  biti u mogućnosti da daju svoje prijedloge i sugestije na nacrte ovih akata. Nacrt pravilnika i odluka dostupni su na internet stranici FZO RS (dokument), a prijedloge i sugestije moguće je dostavljati do 18. maja ove godine.
Inače, novi pravilnik predviđa značajne promjene posebno kada je riječ o pojednostavljenju procedura kod ostvarivanja prava na pomagala. Značajne promjene odnose se i na metodologiju određivanja cijene pomagala.

Detaljnije

Direktor Fonda zdravstvenog osiguranja RS Goran Kljajčin uputio je danas generalnom direktoru RTRS-a čestitke u povodu Dana televizije i 20 godina postojanja RTRS.
''Sve ove godine RTRS je profesionalno obavljao svoj posao, zahvaljujući čemu ste postali ugledna medijska kuća i, što je najvažnije, stekli ste veliko povjerenje građana Republike Srpske, ali i drugih'', naveo je Kljajčin u čestitki, izražavajući uvjerenje da će se rad RTRS-a i ubuduće zasnivati na objektivnosti, pravovremenim i istinitim informacijama.
''Prepoznatljivo je vaše nastojanje da konstantno unapređujete RTRS, te vam se zahvaljujemo i čestitamo na naporima koje ulažete kako bi Republika Srpska imala savremeni javni servis. Želimo vam da realizujete sve što ste planirali u narednom periodu i mnogo uspjeha u daljem radu'', istakao je direktor FZO RS, dodajući da čestitke upućuje i svim zaposlenim u RTRS, a naročito novinarima koji obavljaju izuzetno odgovoran i težak posao, a koji su ujedno među najzaslužnijim za ugled ove televizijske kuće.