U okviru projekta unapređenja pružanja hitne medicinske pomoći u 15 opština Republike Srpske, ove sedmice počele su obuke ljekara, medicinskih sestra, tehničara i vozača u pet domova zdravlja, i to u Oštroj Luci, Krupi na Uni, Rudom, Ustiprači i Čajniču.
Cilj projekta je da se kroz poboljšanje kvaliteta i proširenje spektra usluga koje pružaju službe hitne medicinske pomoći doprinese smanjenju mortaliteta kritično oboljelih i vitalno ugroženih pacijenata, kao i da stanovnici i najmanjih opština imaju jednako kvalitetnu i dostupnu zdravstvenu zaštitu kao u većim centrima RS.
Projekat će u narednom periodu biti realizovan u još 10 opština, i to u Istočnom Drvaru, Driniću, Pelagićevu, Donjim Žabarima, Han Pijesku, Trnovu, Šekovićima, Ljubinju, Berkovićima i Kalinoviku.

Detaljnije

Fond zdravstvenog osiguranja pripremio je Uputstvo, odnosno definisao je format podataka za elektronski oblik izvještaja o pruženim uslugama – model 2 po jedinici usluge. Uputstvo je dostupno na internet stranici Fonda – u dijelu koji se odnosi na poslovne partnere, pod linkom "Cjenovnici, šifarnici i struktura".
Podsjećamo da je primjena novog modela plaćanja bolničkih usluga počela 1. aprila i primjenjuje se u svim bolnicama RS.

Fond zdravstvenog osiguranja RS obezbijedio je neophodna ortopedska pomagala – dvoje invalidskih kolica i bolesnički krevet, za tri teška invalida u porodici Stankić iz sela Donja Krćina kod Ugljevika.
O tri potpuno nepokretna invalida u trošnoj kući, dvanaestogodišnjem Peri koji boluje od vestovog sindroma, njegovom ocu Marku i baki koja boluje od karcinoma kostiju, brine se tridesetogodišnja Danica, Perina majka.
Inicijativu da se pomogne ovoj porodici, u skladu sa nadležnostima i mogućnostima Fonda, pokrenuo je direktor Goran Kljajčin, nakon što je informisan o strašnoj sudbini porodice Stankić i njihovim katastrofalnim uslovima za život.

Detaljnije

Fond zdravstvenog osiguranja RS u martu 2011. godine ostvario je prihod u iznosu od 49.541.244 KM. Ostvareni prihod je u odnosu na planirani veći za  8,68%.
U martu 2010. godine prihod je bio 43.708.887 KM. Dakle, u odnosu na isti period prošle godine, u martu ove godine prihod je veći za 13,34 %.
U prva tri mjeseca ove godine prihod je bio 118.602.560 KM, što je u odnosu na planirani prihod manje za 13,27%.

U Fondu zdravstvenog osiguranja RS radi se analiza rezultata realizacije Projekta unapređenja dostupnosti konsultativno-specijalističke zdravstvene zaštite (KSZ) u Republici Srpskoj, kojom je obuhvaćen period od septembra do kraja decembra 2010. godine. 
U navedenom periodu, zdravstvene ustanove s kojima je ugovoren KSZ iz 12 oblasti, obavile su 400.764 specijalističkih pregleda, 316.286 dijagnostičkih i 154.413 terapijskih procedura.
Samo u privatnim zdravstvenim ustanovama, sa kojima je KSZ ugovoren za 14,83 % osiguranih lica, obavljeno je  140.570 specijalističkih pregleda. Usluge privatnih zdravstvenih ustanova osiguranici su dobijali samo uz plaćenu participaciju, odnosno besplatno, ukoliko su oslobođeni plaćanja participacije. Da su kao ranije, plaćali usluge privatnih zdravstvenih ustanova, samo za specijalistički pregled, bez dodatne dijagnostike ili terapije, osiguranici bi platili najmanje 30 KM po pregledu, što bi ukupno, u odnosu na broj obavljenih pregleda, iznosilo  4.217.100 KM.

Detaljnije