Direktor Fonda zdravstvenog osiguranja Republike Srpske Dejan Kusturić poželio je svim osiguranicima Republike Srpske srećnu i uspješnu 2021. godinu. Njegovu poruku prenosimo u cjelosti:

U ime Fonda zdravstvenog osiguranja RS i u svoje lično ime želim svim osiguranicima da poželim srećnu i uspješnu 2021. godinu uz samo jednu poruku - uz dobro zdravlje nema izgubljenih godina niti propuštenih prilika!

Iako je ova godina za sve nas bila izuzetno teška, morali smo da se prilagodimo nekom novom životu sa puno distanci i bez neposredne prisnosti, Fond je neumoljivo radio na unapređenju kvaliteta zdravstvene zaštite. I u godini koja će ostati zapamćna po pošasti sa kojom se bori cijeli svijet, Fond je uspio da proširuje paket prava iz zdavstvenog osiguranja i da u središtu svih naših poslovnih poteza i dalje bude naš osiguranik.

To smo i dokazali našom odlukom da od marta, pa sve dok traje vanredna situacija Fond finanasira zdravstvene usluge za sve građane ( osigurane i neosigurane). Time smo nedvosmisleno poslali poruku da je Republika Srpska uz svoje građane i da ne moraju da strahuju kako će platiti eventualno liječenje u bolnici, preglede kod doktora i drugo, jer nam je očuvanje zdravlja svakog pojedinca prioritet nad prioritetima.

Sinhronizovano i zajedničkim snagama sve institucije, uključujući i Fond radile su punom parom kako bi se očuvalo javno zdravlje i ono najvrijednije u njemu - zdravsteni radnici kao najvažniji resurs u borbi protiv protiv virusa korona.  Tako smo među prvima u regionu za naš zdravstveni sistem obezbjedili svu neophodnu medicinsku i zaštitnu opremu, svjesni da se samo tako može ojačati kolektivni imunitet svih nas.

Osim toga, nijedna druga aktivnost Fonda u ovoj godini nije bila zapostavljena, počevši od finansiranja kohlearnih implanatata, do proširenja lista lijekova  kako na recet, tako i na bolničkoj listi,  do poboljšanja dostupnosti lijekova koje najčešće koriste trudnice kao i druge novine za koje očekujemo da će zdravstvo biti mnogo kvalitetnije, a što je najvažnije, da ćemo tim odlukama unaprijediti kvalitet života svakog oboljelog.

Kao dokaz da osluškujemo potrebe svih vas, među prvima smo počeli da finansiramo pulmološku rehabilitaciju za osiguranike koji su preležali virus korona time opet nastojeći da se osiguranici koji su preležali virus korona, adekvatnom zdravstvenom njegom što prije vrate svakodnevnim aktivnostima bez većih posljedica po zdravlje.

I u narednoj godini nas očekuju izazovi u smisli finansijske održivosti zdravstvenog sistema i usklađivanja svih vaših potreba sa finansijskim mogućnostima. Ovo je prilika da vas sve i pozovem da zajedničkim snagama  izdjestvujemo dodatne izvore finansiranja za zdravstvo, jer ćemo tako moći još više i još snažnije da ulažemo u kvalitet i poboljšanja  dostupnosti zdravstvene zaštite.

Detaljnije

Najbolji završetak dana je kada vam se javi roditelj koji kaže da je njegovo dijete ozdravilo. Danas je taj dan. Obavila sam razgovor sa jednom majkom koja je prije tri godine, na početku rada Fonda solidarnosti za dijagnostiku i liječenje oboljenja stanja i povreda djece u inostranstvu, ušla u moju kancelariju sa bolesnim djetetom i rekla da više ni u šta ne vjeruje. Da najmanje vjeruje da će njeno dijete da ozdravi. Nakon liječenja u inostranstvu pozvala me je da se javi da su došli kući sa pozitivnim ishodom, iako, kako je sam rekla, prvobitno u to nije vjerovala. To je za mene danas najljepša vijest. I tako ću završiti jedan dan sa saznanjem da je jedno dijete dobro, rekla je ovo direktorica Fonda solidarnosti Jasminka Vučković gostujući na Radiju BHRT.

Ona je istakla da za ove tri godine koliko postoji i funkcioniše Fond solidarnosti koji je finansijska podrška roditeljima bolesne djece za liječenje u inostranstvu mnogo naučila od samih roditelja.

„Mene je ovaj posao naučio da budem zahvalna na svemu što imam. Sve manje razumijem ljude koji pred mene iznose banalne probleme, zato što sam ja gledajući ove tri godine kroz šta prolaze roditelji i djeca, shvatila šta su stvarni životno problemi. Shvatila sam šta znači borba za jedan dan. Sa čim se porodica sve susreće. Šta je tim roditeljima banalno, a šta problematično. Po ovim roditeljima i njihovoj borbi možeš da mjeriš šta je istinski teško u životu i kako da se boriš da izađeš kao pobjednik“, istakla je Vučkovićeva.

Posebno je teško, kako je rekla, otići u stranu zemlju sa bolesnim djetetom u kojoj svi pričaju tebi nepoznatim jezikom, gdje ne možete zaustaviti medicinsku sestru na hodniku da je pitate da li je vaše dijete u operacinoj sali dobro.

„To su sve stvari o kojima treba razmišljati. To nije samo novac koji smo mi, zahvaljujući cjelokupnom društvu obezbijedili za liječenje djece u inostranstvu. Postoje roditelji koji nikada nisu nigdje putovali, nisu išli ni do Beograda ili Zagreba, a sada su došli u situaciju da moraju sjesti u avion i otputovati u stranu zemlju sa bolesnim djetetom. I to sa ogromnim strahom kako će se sve završiti“, navela je Vučkovićeva.

_________________________________________________________________________________________________________________________

U inostranstvu liječeno 227 djece

Fond solidarnosti od početak rada pa do danas finansirao je liječenje za 227 djece u inostranstvu, od kojih su mnoga išla i po nekoliko puta u inostranstvo na liječenje. Najčešći razlozi odlaska u inostranstvo na liječenje su maligni tumori, hematološka oboljenja poput teških oblika leukemije, srčane i ortopedske anomalije, transplantacije i dr. Djeca su do sada upućivana, najčešće u evropske referentne centre u Francuskoj, Italiji, Njemačkoj, Turskoj, Hrvatskoj, Srbiji i slično.

Fond solidarnosti svakom djetetu pred odlazaka na liječenje daruje plišanog medu koji ga „čuva“ u teškim danima u bolnici. Osim toga, svim roditeljima su na raspolaganju psiholozi ukoliko im je potrebna stručna pomoć, a Društvo psihologa Republike Srpske ovu uslugu za roditelje u potpunosti pruža besplatno.

_________________________________________________________________________________________________________________________

Kako je rekla, jedna od njoj najtežih situacija je bilo sačekati vijest o operaciji koja je trajala čak 21 sat. Kako je objasnila, riječ je o kompleksnoj operaciji koja je zahtijevala timski rad ljekara iz više grana medicine.

„Operacija je počela rano ujutru i završila se u tri sata iza ponoći. U tih 21 sat svi smo čekali vijesti i nadali se da će sve biti dobro. I bilo je“, istakla je Vučkovićeva.

Posebno je teško u pandemiji, naročito prvih mjeseci, kada su roditelji pored straha za bolesno dijete dodatno strahovali od ove pošasti sa kojom se bori cijeli svijet i sa nemogućnosti povratka u svoju zemlju.

„Zato smo inicirali i dobili preporuku od resornog ministarstva da dok traje vanredna situacija finansiramo i dodatne troškove porodice ukoliko je onemogućen ili otežan povratak porodice kući“, istakla je Vučkovićeva.

Na pitanje šta ju je opredjelilo da se bavi zdravstvenom problematikom djece, Vučkovićeva je istakla da je na nju ogroman utisak i uticaj imala jedna konferencija koja se bavila rijetkim bolestima u Sarajevu. Tada je vidjela roditelje i djecu koja boluju od rijetkih bolesti koji su sa adekvatnom terapijom funkcionalni i zdravi, ali su tada istakli šta im je važno da se promijeni u sistemu da bi im bilo bolje.

 

Detaljnije

Zahvaljujući dobroj saradnji između vlada i fondova zdravstvenog osiguranja Republike Srbije i Srpske građanima Republike Srpske biće obezbijeđeno još 13.500 doza četvorovalentnih vakcina protiv sezonskog gripa, koje donira Vlada Republike Srbije.
To je rezultat dogovora između Vlade Republike Srpske i Srbije, u kojem je učestvovao i Fond zdravstvenog osiguranja Republike Srpske, kao i Republički fond zdravstvenog osiguranja Srbije.
Nakon što su vakcine protiv sezonskog gripa koje su bile obezbijeđene za naše građane potrošene u veoma kratkom roku, a Institut za javno zdravstvo Republike Srpske, u čijoj je nadležnosti nabavka vakcina, nije uspio na tržištu da nabavi dodatne količine, FZO RS se za pomoć obratio nadležnim institucijama Srbije. Upravo zahvaljujući našoj dobroj saradnji sa tamošnjim Fondom, te saradnji vlada Srbije i Srpske, građanima Srpske je obezbijeđeno dodatnih 13.500 doza vakcina protiv sezonskog gripa, odnosno u ovoj godini ukupno 38.500 doza, što je duplo više u odnosu na ranije godine.
Donacija, koja je proistekla iz dugogodišnjih dobrih odnosa Republike Srpske i Srbije i svih njenih institucija u okviru Sporazuma o uspostavljanju specijalnih paralelnih odnosa, a prvenstveno dva fonda zdravstvenog osiguranja, trebalo bi da se što prije realizuje, jer je aktuelna epidemiološka situcija nepovoljna kako kod nas, tako i u svijetu.
I ova donacija potvrđuje neraskidive veze Republike Srbije i Republike Srpske i da zajednički brinemo za naše građane, kako Srpske, tako i Republike Srbije. Ovom prilikom se zahvaljujemo predsjedniku Srbije Aleksndru Vučiću, kao i ministru zdravlja Srbije Zlatiboru Lončaru i Vladi Srbije, te direktorici Republičkog fonda zdravstvenog osigurnja Srbije Sanji Radojević Škodrić, za ne samo ovu izuzetno značajnu donaciju, već za brojne donacije zdravstvenom sistemu Srpske, kako u periodu pandemije, tako i ranijih godina. Srbija je uvijek bila uz Republiku Srpsku i uvijek je pružala podršku našem zdravstvenom sistemu i našoj Republici, što se posebno istaklo u ovom periodu kada se cijeli svijet bori sa virusom korona.
Fond zdravstvenog osiguranja Srpske nastaviće dobru saradnju sa zdravstvenim ustanovama i institucijama Srbije, kako bi i ubuduće za naše osiguranike obezbjeđivali najbolju moguću zdravstvenu zaštitu, kako u Srpskoj, tako i u Srbiji.

Integrisani zdravstveni informacioni sistem (IZIS) pored Bolnice Gradiška i tri pripadajuća doma zdravlja počeo je da se primjenjuje u zdravstvenim ustanovama u Bijeljini, Zvorniku, Loparama, Ugljeviku, Nevesinju, a od naredne sedmice i u Foči.

Jedan od najsloženijih projekata u Srpskoj koji bi zdravstvu trebao da donese brojne prednosti za sada, uprkos složenoj situaciji zbog pandemije virusa korona, odlično funkcioniše u praksi.

Najbolji primjer  za to je bijeljinska regija, jer Dom zdravlja Bijeljina kao i bijeljinska bolnica  već u punom kapacitetu koriste nove aplikacije, pa im je rad znatno ubrzan.

Primjera radi, od početka primjene IZIS -a, odnosno od oktobra, pa do danas, Dom zdravlja Bijeljina  preko aplikacije IZIS evidentirali si više od 76.000 posjeta, a propisali su više od 76.260 elektronskih uputnica. Slična situacija je i sa Bolnicom Bijeljina jer su za period od kraja oktobra do danas evidentirali preko aplikacije IZIS 2.646 pregleda iz konsultativno specijalističke zdravstvene zaštite. To je posebno značajno u periodu pandemije virusa korona i kada je preporuka da pacijenti bez prijeke potrebe ne dolaze u zdravstvene ustanove. IZIS je pravi primjer lakše komunikacije zdravstvenih ustanova i osiguranika, a da se pri tome ne ostvaruje direktni kontakt između osiguranika i zdravstvene ustanove. Primjera radi, ukoliko osiguranik radi neke nalaze u bolnicu, ishod nalaza je dostupan i porodičnom doktoru koji može telefonski da dalje uputi osiguranika na terapiju ukoliko mu je potrebna. Pored toga, što pacijent više ne mora da šeta od jedne do druge zdravstvene ustanove, ne mora ni da lično dolazi porodičnom doktoru po dalje upute.

Tako da je upravo ova regija i primjer da ukoliko postoji volja, bez obzira na trenutno složenu situaciju, IZIS može nesmetano da funkcioniše i da dodatno olakša posao zdravstvenim radnicima, što i jeste jedna od njegovih glavnih karakteristika.

Napominjemo da suština IZIS-a nisu samo elektronske kartice, kartoni, uputnice i recepti, već kompletno komunikaciono i informatičko uvezivanje svih aktera zdravstvenog sistema. Za razliku od sada kada je svaka zdravstvena ustanova bila jedinka za sebe i samo ona raspolagala sa podacima osiguranika sa područja određene opštine, sada će svi podaci biti integrisani u jedan sistem što bi trebalo da znatno ubrza procedure liječenja, posebno u hitnim slučajevima. Dosadašnji kartoni pacijenata biće zamijenjeni elektronskim zdravstvenim kartonima, koji sadrže sve podatke o pacijentu na jednom mjestu, nezavisno od toga u kojoj zdravstvenoj ustanovi su prikupljeni (ambulanti porodične medicine, službi hitne pomoći, bolnici ili specijalističkoj ambulanti). Ljekari koji liječe pacijenta na jednom mjestu imaće detaljan uvid u pacijentovu istoriju liječenja, te važne podatke, poput podataka o alergijama, hroničnim oboljenjima, terapijama koje je primao itd. Zahvaljujući ovome, između ostalog, biće izbjegnuto  dupliranje preglede, jer urađen pregled u jednoj ustanovi, biće automatski vidljiv svim ljekarima koji liječe pacijenta i u drugim ustanovama i drugim nivoima zdravstvene zaštite, te se ne može desiti da se iste usluge pacijentu pruže više puta i sl. Time će se smanjiti i liste čekanja na pojedine preglede, i to su samo neke od brojnih prednosti koje ovaj projekat donosi.

Kada je riječ o elektronskim karticama, koje će zamijeniti dosadašnje zdravstvene knjižice, u pomenutim opštinama gdje je počela realizacija projekta, osiguranici su počeli da preuzimaju i svoje elektronske kartice. Osiguranici jednostavno u našim poslovnicama preuzimaju svoje kartice, a rok za preuzimanje nije određen, prvenstveno kako se zbog epidemiološke situacije ne bi stvarale gužve u poslovnicama. Elektronske kartice naši osiguranici dobijaju besplatno, što inače nije slučaj u zemljama regiona. FZO RS pripremio je i info letak kako bi osiguranike informisali o početku primjene IZIS-a i preuzimanju elektronskih kartica. Letak je dostupan i na linku https://www.zdravstvo-srpske.org/files/dokumenti/Informacija_za_osiguranike_elektronske-kartice.pdf

Detaljnije

Bez ''pompe'' i povoda, iz čiste dobrote i saosjećajnosti, radnica Fonda zdravstvenog osiguranja Republike Srpske Verica Lepir odlučila je da donira svoju dugu, prirodnu kosu djeci oboljeloj od malignih bolesti.

Iako rijetko pišemo o našim radnicima, ovaj primjer dobrote ističemo, kako bi podstakli i druge na humanost, da pomažu onima kojima je pomoć potrebna, jer smo sve više okrenuti sebi, zaboravljajući često na one kojima i naša mala pomoć znači mnogo.

Kako je skromno rekla Verica, majka tri djevojčice, ovo je najmanje što je ona mogla da učini za mališane oboljele od malignih bolesti i nada se da će njen gest podstaći i druge da slijede njen primjer. Zbog toga je i pristala da ovu priču objavimo. Pored toga, Verica je i posjetila Roditeljsku kuću ''Iskra'' u Banjaluci. ''Željela sam da mališane počastim svježim krofnama i poručila sam ih u ''Zakuvaj krofne'' Banjaluka, a kada sam došla da ih preuzmem i platim, nisu htjeli ništa da mi naplate. I ovom prilikom se zahvaljujem tim divnim ljudima, koji potvrđuju da među nama ima mnogo dobrih i humanih ljudi koji su spremni da pomognu drugima'', ispričala je Verica. Sigurni smo da je njen gest razveselio mališane, a osmijeh na licu malih boraca je neprocjenjiv.

Ponosni smo što je Verica dio našeg kolektiva i što u ''svojim redovima'' imamo radnike za primjer, koji ne samo što su svakodnevno na usluzi osiguranicima, već i mimo radnih obaveza pomažu drugima.