Zdravstveni sistem brži, dostupniji i efikasniji! Više efektnog vremena za pacijente, a mnogo manje uz računar! Kraće čekanje na preglede, dok će se dupliranje dijagnostičkih i terapijskih  pregleda svesti na minimun, jer će se zahvaljujući digitalizaciji zdravstva, imati uvid o svim urađenim pregledima što će smanjiti troškove u zdravstvu, ali i spriječiti nepotrebna maltretiranja pacijenata i šetnju od zdravstvene ustanove do ustanove.  

Ovo su samo neke od poruka zdravstvenih radnika iz cijele Republike Srpske koji su učestvovali na radionicama o uvođenju Integrisanog zdravstvenog informacionog sistema (IZIS), a koje se danas zvanično i završavaju sa zdravstvenim radnicima sa područja Hercegovine i sarajevsko –romanijske regije.

Naime, u organizaciji Fonda zdravstvenog osiguranja Republike Srpske i kompanije “MMSCODE“ u protekla dva mjeseca su se za sve zdravstvene radnike iz Republike Srpske po regijama, održavale radionice o uvođenju IZIS-a sa namjerom da se zdravstveni radnici upoznaju sa uvođenjem ovog projekta u zdravstveni sistem i da daju svoja mišljenja i sugestije u cilju dodatnog poboljšanja i prilagođavanja IZIS-a svakodnevnim potrebama zdravstvenih radnika u njihovom radu sa pacijentima.

Budući da se potpuna implementaciaj IZIS-a očekuje do kraja  naredne godine kada bi osiguranicima na raspolaganju bile elektronske kartice, uputnice, kartoni i nalazi, Fond je sa predstavnicima kompanija koje su izabrane na ovom projektu želio da detaljno i zdravstvene radnike upozna sa svim prednostima ovog projekta, a sve u cilju njegove što jednostavnije implentacije u zdravstveni sistem.

Detaljnije

Prva elektronska kartica za osiguranike Fonda zdravstvenog osiguranja Republike Srpske biće besplatna, dok se potpuna realizacija Integrisanog zdravstvenog informacionog sistema očekuje krajem naredne godine.

Ovo je poručeno danas na trećoj završnoj radionici o IZIS –u u organizaciji FZO RS i predstavnika kompanije „MMSCODE“ za zdravstvene radnike sa područja Hercegovine i sarajevsko –romanijske regije.
"Uvođenjem elektronske kartice pacijent neće imati potrebu da ovjerava knjižicu, status osiguranja će biti vezan direktno na sadašnji sistem Fonda. Očekujemo i transparentnije liste čekanja. Pacijent će znati gdje, kada i u koliko časova ima zakazan pregled", rekao je Dejan Stojaković, projekt menadžer za IZIS ispred FZO RS.

Dragana Krivaja, projektni menadžer u ime sprovodilaca projekta integrisanog zdravstvenog sistema, rekla je da je cilj radionica da se prije početka projekta obave konsultacije sa ljekarima kako bi nove aplikacije i informacione tehnologije koristili što pravilnije.

Naime, radionice se sprovode sa namjerom da se zdravstveni radnici upoznaju sa uvođenjem ovog projekta u zdravstveni sistem i da daju svoja mišljenja i sugestije u cilju dodatnog poboljšanja i prilagođavanja IZIS-a svakodnevnim potrebama zdravstvenih radnika u njihovom radu sa pacijentima. Takođe, namjera je i da se zdravstveni radnici detaljnije upoznaju sa svim prednostima koje donosi jedan od najznačajnijih projekata u Republici Srpskoj, a koji će doprinijeti da se procesi liječenja i druge procedure u zdravstvu znatno ubrzaju, te da zdravstveni sistem u cjelosti bude efikasniji

Detaljnije

Fond solidarnosti za dijagnostiku i liječenje oboljenja, stanja i povreda djece u inostranstvu u ovoj godini finansirao je liječenje i dijagnostiku za 39-oro djece u inostranstvu za šta je izdvojeno oko 409.000 KM. Najveći iznos sredstava u ovoj godini Fond solidarnosti je izdvojio za liječenje operacije srca u Londonu za petnaestogodišnjeg dječaka i to u iznosu od oko 116.000 KM. Osim liječenja, u inostranstvu je finansirana i neophodna dijagnostika, posebno u smislu genetskih ispitivanja koja se ne rade u zdravstvenim ustanovama u Republici Srspkoj niti izvan RS, i to najčešće u Šaniji,  Njemačkoj i Holandiji.

Takođe, djeca su na liječenje u inostranstvu upućivana u referentne zdravstvene ustanove u  Italiji, Rusiji, Njemačkoj, Velikoj Britaniji i dr. Podsjećamo da je od početka rada Fonda solidarnosti pa do danas odobreno ukupno 102 zahtjeva za finansiranjem liječenja i dijagnostike u inostranstvu za šta je izdvojeno oko dva miliona KM.

Inače, Fond solidarnosti od početka osnivanja nastoji da sa svakom zdravstvenom ustanovom u kojoj se dijete iz Republike Srpske šalje na liječenje u inostranstvo ostvari dobru saradnju i ta praksa je nastavljena i u ovoj godini. Osim toga, predstavnici ove ustanove su i u stalnom kontaktu sa roditeljima djece kojima je potrebno liječenje u inostranstvu u cilju finansijske, ali i svake druge podrške koja im je potrebna. Podsjećamo da je Fond solidarnosti početkom godine potpisao  Protokol o saradnji sa Društvom psihologa Republike Srpske u cilju obezbjeđenja psihološke podrške roditeljima ili starateljima djece koja su upućena na liječenje u inostranstvo, ili samoj djeci. Zahvaljujući ovoj saradnji psihološki tretmani za roditelje su obezbjeđeni u potpunosti besplatno, a sprovode ih diplomirani psiholozi iz Republike Srpske.

Takođe, Fond solidarnosti nastoji da svoj rad u potpunosti učini transparetnnim, pa sve svi podaci, uključujući i trenutno stanje na računu, odobrena rješenja u inostranstvu, mogu pronaći na internet stranici Fonda zdravstvenog osiguranja Republike Srpske na posebnom linku o Fondu solidarnosti.

Lijek ''progesteron'' (komercijalnog naziva ''utrogestan'') od sutra, tačnije 1. maja, nalaziće se na Listi A lijekova Fonda zdravstvenog osiguranja RS, što znači da će ga Fond u potpunosti finansirati za trudnice kojima je ovaj lijek propisan.

Trudnicama kojima je ovaj lijek propisan zbog prijetećeg pobačaja ili opasnosti od prijevremenog porođaja od sutra za ovaj lijek neće izdvajati ništa, budući da je ova kategorija osiguranika oslobođena plaćanja participacije i njihovu zdravstvenu zaštitu u cjelosti finansira FZO RS.

Na ovaj način dodatno će biti unapređena zdravstvena zaštita trudnica u Srpskoj, što i jeste opredjeljenje FZO RS i Vlade Republike Srpske, te smo proteklih godina uveli više prava u cilju podrške natalitetu i pronatalitetnoj politici. U prilog toj tvrdnji govori i podatak da je u Republici Srpskoj u prošloj godini uveden i treći postupak vantjelesne oplodnje, čime smo se po ovom pravu izjednačili sa mnogo razvijenijim zemljama. Osim toga, FZO RS je među prvim fondovima u regionu počeo da  finansira i čuvanje embriona za parove koji prirodnim putem ne mogu da dobiju potomstvo. Ova proširenja prava ostvarena su prvenstveno zahvaljujući stabilizaciji poslovanja Fonda i uštedama koje su postignute racionalizacijom i upravljanjem troškovima.

Podsjećamo da Fond trudnicama i porodiljama u potpunosti finansira zdravstvenu zaštitu, a uvijek im se ovjeri i zdravstvena knjižica, bez obzira na uplaćeni doprinos, sa ciljem da ovoj kategoriji osiguranika uvijek bude dostupna zdravstvena zaštita.

Dakle, FZO RS snosi sve troškove pregleda i savjetovanja u svrhu planiranja porodice, te preglede, dijagnostiku i liječenja za vrijeme trudnoće, porođaja i za vrijeme materinstva. 

Ministarstvo za porodicu omladinu i sport Republike Srpske zajedno sa Fondom zdravstvenog osiguranja Republike Srpske snosiće troškove sistematskih pregleda sportista do 18 godina starosti.

Ovo je precizirano i Sporazumom o organizovanju sistematskih  pregleda mladih sportskih takmičara do 18 godina u Republici Srpskoj  kojeg su juče potpisali ministarka za porodicu omladinu i sport RS Sonja Davidović, vršilac dužnosti direktora FZO RS Dejan Kusturić i predstavnici Zavoda za medicinu, rada i sporta .

"Vlada Srpske je podržala ovu ideju, jer smatramo da je izuzetno značajno da mladim sportistima u Republici Srpskoj omogućimo sistematske preglede, ali da na neki način i roditeljima olakšamo i oslobodimo ih bar dijela troškova, rekla je nakon potpisivanja ovog Sporazuma ministarka za porodicu, omladinu i sport Republike Srpske Sonja Davidović.

Direktor Fonda zdravstvenog osiguranja Republike Srpske Dejan Kusturić, izrazio je zadovoljstvo zbog potpisivanja sporazuma naglasivši da je izuzetno važno preventivno djelovanje.

"Želim da izrazim zadovoljstvo što možemo da učestvujemo u ovakvom značajnom događaju, odnosno što možemo da finansiramo preventivu.  Fond se u većini slučajeva  bavi posljedicama, odnosno  liječimo posljedice koje mogu biti puno skuplje, a kroz ovakve stvari  mi možemo na vrijeme da reagujemo. To može da bude od koristi za sve građane, jer smo svi svjesni važnosti otkrivanja zdravstvenih problema na vrijeme ", rekao je direktor FZO RS Dejan Kusturić.

Detaljnije