Stopa odsustvovanja s posla zbog bolesti u mjesecu januaru 2009. godine, na osnovu podataka iz 31 doma zdravlja i podataka komisije za ocjenu privremene nesposobnosti za rad, iznosila je 3,38 odsto, odnosno manja je u odnosu na prethodne mjesece.
U novembru prošle godine ta stopa bila je 4,45 odsto, a u decembru 3,50 odsto.
Stopa odsustvovanja s posla zbog bolesti do 30 dana u januaru iznosila je 2,09 odsto, a preko 30 dana 1,29 odsto. Primjetno je da su stope bolovanja i do 30 dana i preko 30 dana manje u januaru u odnosu na decembar mjesec.
Inače,  niskom stopom odsutnosti s posla smatra se stopa manja od 3 %; umjereno povišenom stopa od 3,1 do 4,5 %; visokom odsutnošću stopa od 4,6 do 6,0 %, a izrazito visokom stopa koja prelazi 6,1 %.

Digitalizacijom do efikasnijeg rada

Brz pristup informacijama jedna je od neophodanih uslova za efikasniji rad u Fondu zdravstvenog osiguranja. Moderna dinamika poslovanja uz sve kraće rokove za rješavanje i sprečavanje gomilanja neriješenih predmeta ukazuje na potrebu primjenjivanja inteligentnih IT rješenja, zbog čega je i Sektor za informacione tehnologije Fonda zdravstvenog osiguranja pristupio izradi projekta ''Digitalno arhiviranje i upravljanje poslovnom dokumentacijom''.
Cilj stvaranja elektronske arhive je unapređenje skladištenja i korišćenja dokumentacije, odnosno da se uz najmanje troškove postignu maksimalni rezultati u radu sa dokumentima.

Detaljnije

Trinaestogodišnjem Ferhatu Hajdarpašiću, za čije je liječenje u Gracu Fond zdravstvenog osiguranja odobrio 36.349 KM, uspješno je operisan tumor na mozgu.
Nakon dvije operacije i 13 provedenih dana u Univerzitetskoj klinici u Gracu, Ferhat se vratio kući u Banjaluku, a od naredne sedmice bi trebao nastaviti i sa školovanjem. Učenik je osmog razreda OŠ ''Jovan Jovanović Zmaj''.
''Sada se osjećam dobro, nemam nikakvih bolova i jedva čekam da se vratim svom normalnom životu. Tri mjeseca ću morati više da mirujem, a nakon toga ću moći da se bavim i sportom'', kazao je Ferhat.
Dječakovi roditelji Aida i Suad zahvalili su Fondu na pomoći, izrazivši nadu da Ferhatu neće biti potrebne nove operacije. 
Naime, njemu je odstranjeno 80 odsto tumora, dok je 20 odsto ostalo zbog mogućih rizika prilikom odstranjivanja. Ukoliko tumor bude rastao Ferhat će morati ponovo na operaciju. Nalazi uzorka su pokazali da se radi o dobroćudnom tumoru, a nalaze krajnjih analiza Hajdarpašići još očekuju.

U okviru realizacije Projekta prevencije karcinoma dojke, kojeg na inicijativu Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite provodi Fond zdravstvenog osiguranja, u toku 2008. godine obavljen je besplatan mamografski pregled kod 7000 žena.
Pregledi su vršeni u zdravstvenim ustanovama i privatnim ambulantama sa kojima je Fond potpiso ugovor za realizaciju ovog projekta. Zahvaljujući pokretnim mamografima ova usluga je bila dostupna i u ruralnim područjima Republike Srpske.
Prema izvještaju o izvršenim mamografskim pregledima, od 7000 pregledanih žena karcinom je otkriven kod njih 0,8%.
Predviđeno je da se projekat realizuje u kontinuitetu dvije godine, a mamografskim pregledima biće obuhvaćeno 50.000 žena.

Izmjenama i dopunama Zakona o doprinosima propisana je nova osnovica za obračun doprinosa za zdravstveno osiguranje poljoprivrednika. Umjesto katastarskog prihoda, osnovicu za obračun doprinosa za zdravstveno osiguranje ove kategorije stanovništva sada čini 30 odsto prosječne bruto plate isplaćene u Republici Srpskoj. Kod obračuna doprinosa koristi se stopa od 11,5 odsto.
Propisivanjem nove osnovice riješen je veliki problem poljoprivrednika koji žive u opštinama koje nisu izvršile razrez katastarskog prihoda. Zbog nepostojanja alternativnog rješenja, ova kategorija građana je do usvajanja pomenutih izmjena u Zakonu o doprinosima, praktično bila lišena mogućnosti korišćenja prava iz zdravstvenog osiguranja.

Detaljnije