FZO RS Odnosi s javnošću Vijesti Donacija vakcina produkt dobrih odnosa zdravstvenih institucija Republike Srpske i Srbije

Zahvaljujući dobroj saradnji između vlada i fondova zdravstvenog osiguranja Republike Srbije i Srpske građanima Republike Srpske biće obezbijeđeno još 13.500 doza četvorovalentnih vakcina protiv sezonskog gripa, koje donira Vlada Republike Srbije.
To je rezultat dogovora između Vlade Republike Srpske i Srbije, u kojem je učestvovao i Fond zdravstvenog osiguranja Republike Srpske, kao i Republički fond zdravstvenog osiguranja Srbije.
Nakon što su vakcine protiv sezonskog gripa koje su bile obezbijeđene za naše građane potrošene u veoma kratkom roku, a Institut za javno zdravstvo Republike Srpske, u čijoj je nadležnosti nabavka vakcina, nije uspio na tržištu da nabavi dodatne količine, FZO RS se za pomoć obratio nadležnim institucijama Srbije. Upravo zahvaljujući našoj dobroj saradnji sa tamošnjim Fondom, te saradnji vlada Srbije i Srpske, građanima Srpske je obezbijeđeno dodatnih 13.500 doza vakcina protiv sezonskog gripa, odnosno u ovoj godini ukupno 38.500 doza, što je duplo više u odnosu na ranije godine.
Donacija, koja je proistekla iz dugogodišnjih dobrih odnosa Republike Srpske i Srbije i svih njenih institucija u okviru Sporazuma o uspostavljanju specijalnih paralelnih odnosa, a prvenstveno dva fonda zdravstvenog osiguranja, trebalo bi da se što prije realizuje, jer je aktuelna epidemiološka situcija nepovoljna kako kod nas, tako i u svijetu.
I ova donacija potvrđuje neraskidive veze Republike Srbije i Republike Srpske i da zajednički brinemo za naše građane, kako Srpske, tako i Republike Srbije. Ovom prilikom se zahvaljujemo predsjedniku Srbije Aleksndru Vučiću, kao i ministru zdravlja Srbije Zlatiboru Lončaru i Vladi Srbije, te direktorici Republičkog fonda zdravstvenog osigurnja Srbije Sanji Radojević Škodrić, za ne samo ovu izuzetno značajnu donaciju, već za brojne donacije zdravstvenom sistemu Srpske, kako u periodu pandemije, tako i ranijih godina. Srbija je uvijek bila uz Republiku Srpsku i uvijek je pružala podršku našem zdravstvenom sistemu i našoj Republici, što se posebno istaklo u ovom periodu kada se cijeli svijet bori sa virusom korona.
Fond zdravstvenog osiguranja Srpske nastaviće dobru saradnju sa zdravstvenim ustanovama i institucijama Srbije, kako bi i ubuduće za naše osiguranike obezbjeđivali najbolju moguću zdravstvenu zaštitu, kako u Srpskoj, tako i u Srbiji.