FZO RS Odnosi s javnošću Vijesti Izmirena dugovanja prema privredi za bolovanja

Fond zdravstvenog osiguranja Republike Srpske izmirio je sva dugovanja za bolovanja prema privredi i to prema onim poreskim obveznicima koji redovno uplaćuju doprinose za zdravstveno osiguranje.
Tako da je Fond, pored redovnih izmirenja tekućih obaveza, izmirio i sav akumulirani dug iz prethodnih godina po osnovu refundacije neto plate za vrijeme privremene nesposobnosti za rad.
Primjera radi, za razliku od prije pet godina kada je Fond za naknade neto plata za bolovanja radnika u privredi dugovao oko 16 miliona KM, sada je Fond racionalnom politikom poslovanja uspio da izmiri sva ranija dugovanja. Naglašavamo da se ovdje radi o akumuliranim obavezama Fonda za bolovanja koja su nastala u prethodnom periodu, dok Fond već unazad nekoliko godina nastoji da u kontinuitetu redovno izmiruje tekuće obaveze.
Na ovaj način Fond je ispoštovao i Sporazum o saradnji sa Udruženjem poslodavaca Republike Srpske koji je potpisan još 2018. godine i koji definiše ne samo obaveze Fonda, nego i poslodavaca da redovno izmiruju svoje obaveze za zdravstveno osiguranje.
Iako se Fondu za doprinose duguje oko 270 miliona KM, Fond je potpunim izmirenjem ranijeg duga po osnovu refundacije neto plata za bolovanja onim poreskim obveznicima koji su redovni uplatioci doprinosa nastojao da maksimalno podrži one poslodavce koji poštuju zakonske obaveze, uključujući i uplatu doprinosa. Za zdravstveni sistem je od neizmjernog značaja redovna uplata doprinosa, jer od toga zavisi kako finansijska održivost sistema, tako i poboljšalje kvaliteta i dostupnosti zdravstvene zaštite.
I sa izmirenjem ovog duga za bolovanja prema privredi Fond nastavlja u pravcu smanjenja ukupnih obaveza koje su u proteklih pet godina smanjenje za više od 200 miliona KM. Fond je, zahvaljujući tome, znatno proširio prava iz zdravstvenog osiguranja, počeo da finansira brojne nove zdravstvene usluge, inovativne terapije, nova prava iz produžene medicinske rehabilitacije i dr.
Fond će i u narednom periodu uprkos brojnim izazovima nastojati da finansijsku situaciju održi stabilnom, jer uz finansijsku sigurnost poboljšava se i kvalitet zdravstvenih usluga, što je jedan od ciljeva naše institucije.