FZO RS Odnosi s javnošću Vijesti Kusturić: Za zdravstvenu zaštitu u 2023. planirano 805 miliona KM

Fond zdravstvenog osiguranja (FZO) Republike Srpske u ovoj godini za zdravstvenu zaštitu planira da izdvoji oko 805 miliona KM, što je za 47 miliona KM više nego godinu prije, rekao je vršilac dužnosti direktora FZO Dejan Kusturić.

Kusturić je u intervjuu Srni naglasio da na ovaj način FZO nastavlja da povećava izdvajanja za zdravstvene ustanove kako bi bila obezbijeđena što kvalitetnija i dostupnija zdravstvena zaštita za građane Srpske.

-Očekujemo da će 2023. godina u svakom pogledu biti izazovna, budući da je novi Zakon o obaveznom zdravstvenom osiguranju dao i veća prava osiguranika i samim tim i nove obaveze Fondu, a za to je potreban i dodatni novac. Zato su sada, više nego ikada, zdravstvu potrebni dodatni izvori finansiranja i možda je pravo vrijeme da pozovemo cjelokupno društvo da nas agilnije podrži u našim inicijativama. To ne treba da bude „borba“ samo Fonda, nego svih nas koji smo korisnici zdravstvenih usluga - poručio je Kusturić.

On je istakao da iz godine u godinu rastu troškovi zdravstvene zaštite koji su posljedica sve skupljeg i zahtjevnijeg liječenja pacijenata, novih terapija, procedura liječenja...

-To dovodi do nesklada između prihoda i rashoda Fonda. Ne treba zanemariti činjenicu da je u Republici Srpskoj nepovoljna struktura osiguranika, a pri tome, osim transfera Vlade Republike Srpske, jedini izvor prihoda FZO su doprinosi, koji se, pak, neredovno uplaćuju. Fond godinama traži dodatne izvore finansiranja, poput od akciza na duvan i alkohol, te premija od autoodgovornosti kao što imaju i druge zemlje u regionu - naveo je Kusturić.

Prema njegovom mišljenju, javnost nije u dovoljnoj mjeri ni svjesna konstantnog i rapidnog rasta troškova u zdravstvu zbog, između ostalog, novih prava i obaveza, poput finansiranja zdravstvene zaštite neosiguranih građana gotovo tri godine, tačnije od kada traje pandemija virusa korona, a samo za to, naveo je, Fond je izdvojio oko 150 miliona KM.

On je naglasio da je ovom odlukom Republika Srpska pokazala socijalnu odgovornost i po tome je jedinstvena u regionu.

-Ne postoji nijedna država koja može da omogući građanima sve blagodeti koje pruža savremena medicina. Upravo nedostatak finansijskih sredstava uz kontinuirani rast troškova zdravstvene zaštite i potreba predstavlja veliki izazov sa kojim se suočavaju sve zemlje svijeta. Po tome se ne razlikuje ni Republika Srpska. Uprkos tome, FZO je i u 2022. godini uspio da, iako sa ograničenim budžetom, ne umanji nijedno pravo iz zdravstvenog osiguranja.

Naprotiv, dodatno smo proširivali prava - istakao je Kusturić.

Fond je na samom početku 2022. godine bio suočen sa umanjenom stopom doprinosa za zdravstvo sa 12 na 10,2 odsto, a doprinosi su, uz transfere Vlade, jedini izvor prihoda Fonda i zdravstvenog sistema. Samo po tom osnovu, kako je rekao Kusturić, zdravstveni sistem gubi gotovo 100 miliona KM godišnje.

-To sve predstavlja veliki izazov za finansiranje svih predviđenih prava, kao i održavanje finansijske stabilnosti zdravstvenog sistema, jer su potrebe i očekivanja osiguranika i zdravstvene struke od FZO iz dana u dan sve veće - istakao je Kusturić.

Novi zakon proširio prava

Uprkos otežanim finansijskim okolnostima, jednim od najvećih uspjeha u 2022. godini Kusturić smatra taj što je nakon 23 godine Republika Srpska dobila novi Zakon o obaveznom zdravstvenom osiguranju, a u čijoj je izradi znatan doprinos dao i Fond.

-Ovim zakonom su znatno proširena prava osiguranika. Djeca do 18 godina su oslobođena plaćanja participacije, plata za vrijeme bolovanja se nadoknađuje u punom iznosu za trudnice, oboljele od malignih bolesti, kao i roditelje djece koja boluju od malignih bolesti. Omogućena je pratnja uz dijete na bolničkom liječenju do petnaeste godine djeteta, uvedeni su neinvazivni prenatalni testovi za trudnice, što nemaju zemlje okruženja i šire - naveo je Kusturić.

Prema riječima direktora Fonda zdravstvenog osiguranja, 2022. godina ostaće upamćena i po činjenici da je Fond počeo da finansira najnovije u svijetu dostupne terapije za oboljele od rijetkih bolesti i time je svrstan rame uz rame sa mnogo razvijenijim zemljama, iako su izdvajanja za zdravstvenu zaštitu u Republici Srpskoj znatno manja.

Osim toga, naveo je Kusturić, Fond je i u 2022. godini nastojao da za osiguranike i dalje uklanja administrativne barijere, unapređuje dostupnost i kvalitet zdravstvene zaštite. Uvedeno je više novih lijekova na recept, desetine novih inovativnih terapija za osiguranike sa najtežim oboljenjima.

-Na primjer, u 2022. godini uvršteno je oko 20 novih lijekova koji se nalaze u Programu lijekova koji su dostupni u ograničenim količinama. Riječ je o izuzetno skupim inovativnim terapijama za najteža oboljenja koje u skladu sa prioritetima poreporučuju ljekari Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske. Inovativna terapija za samo jednog pacijenta koji boluje od karcinoma pluća iznosi oko 150.000 KM godišnje - istakao je Kusturić.

Osim toga, FZO je nastavio da smanjuje i svoje ukupne obaveze koje su u odnosu na period od prije šest godina manje za gotovo 300 miliona KM.

-Uvjereni smo da ćemo, uz podršku Vlade Republike Srpske i resornog ministarstva, i uz partnerski odnos sa predstavnicima udruženja pacijenata, nastaviti da gradimo još bolji i efikasniji zdravstveni sistem za sve naše građane - zaključio je Kusturić.