FZO RS Odnosi s javnošću Vijesti Kusturić: Zdravstvene ustanove obezbjeđene zaštitnom opremom

U svim zdravstvenim ustanovama u Republici Srpskoj ima dovoljno zaštitne opreme za narednih tri do šest mjeseci, a oprema se nabavlja kontinuirano i sa tog aspekta zdravstveni sistem je obezbjeđen, istakao je vršilac dužnosti direktora Fonda zdravstvenog osiguranja Republike Srpske Dejan Kusturić.

"Na stanju imamo tri miliona običnih zaštitnih maski, a naredne sedmice nam dolazi još 10 miliona maski", rekao je Kusturić nakon sjednice Štaba za vanredne situacije. Takođe, naveo je i da FZO RS redovno izmiruje svoje obaveze prema javnim zdravstvenim ustanovama, kako bi one mogle da servisiraju svoje troškove.

Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić istakao je da je u zdravstvenim ustanovama širom Srpske hospitalizovano više od hiljadu lica pozitivnih na virus korona, upućujući apel građanima da primjenjuju mjere, prije svega da nose maske, drže distancu i obavljaju dezinfekciju. "I dalje je isti trend kad je u pitanju odnos pozitivnih lica u odnosu na broj testiranih. Važno je istaći da osam do devet odsto lica završi u bolnici", rekao je Šeranić danas nakon sjednice Štaba za vanredne situacije. Kad je riječ o organizaciji rada u zdravstvenim ustanovama, Šeranić je naveo da se u Univerzitetskom kliničkom centru u Banjaluci pozitivni pacijenti zbrinjavaju na tri likacije, i to na Infektivnoj klinici, Centralnom medicinskom bloku i na lokaciji stare Pulmologije.
"Dogovoreno je da se od danas Banja Slatina stavi na raspolaganje za liječenje pacijenata sa lakšom i srednje teškom kliničkom slikom. To je dogovor u okviru saradnje između UKC-a i Zavoda za fizikalnu medicinu `Dr Miroslav Zotović`", objasnio je Šeranić.
Šeranić je naveo da je bolnica u Gradišci za oboljele od kovida 19 pripremila kapacitete Pulmologije, ali i trećeg i četvrtog sprata, dok su prvi i drugi sprat za zbrinjavanje ostalih hitnih stanja.
"Bolnica u Prijedoru koristi dva objekta, dio Psihijatrije i peti sprat bolnice. Sve ostale bolnice su u realizaciji plana da, osim kovid odjeljenja, obezbjeđuju dodatne kapacitete za oboljele. Đački dom u Trebinju stvaljen je na raspolaganje kriznom štabu Trebinja", rekao je Šeranić.

On je dodao da je donesena odluka da se svi zdravstveni radnici sa Biroa za zapošljavanje angažuju u zdravstvenim ustanovama u Srpskoj, te da će troškove njihovog angažovanja snositi Vlada Srpske, a ne zdravstvene ustanove. "Imamo 76 ljekara na birou. Sve ćemo ih pozvati da se priključe zdravstvenom sistemu. Rasporedićemo ih gdje je potrebno i oni će biti plaćeni sredstvima Kompenzaionog fonda da narednih šest mjeseci pomognu zdarvstvenom sistemu da odgovori na ove izazove pandemije", naglasio je Šeranić.

 

V.d. direktora Instituta za javno zdravstvo Branislav Zeljković rekao je da je u Univerzitetskom kliničkom centru Republike Srpske 40 osoba na respiratoru, što je dovoljan alarm za građane da shvate ozbiljnost situacije.  Zeljković je naveo da je u Republici Srpskoj obavljeno 113.000 testiranja, što pokazuje koliko se povećava testiranje iz mjeseca u mjesec.
"Testova ima dovoljno za sve građene kojima je to, prema procjenama ljekara, neophodno. U narednom periodu je planirano povećanje kapaciteta testiranja osposobljavanjem određenih laboratorija jer očekujemo donacije dva pi-si-ar uređaja od Ambasade SAD", napomenuo je Zeljković.