FZO RS Odnosi s javnošću Vijesti Nove mjere za unapređenje pronatalitetne politiku u Srpskoj

U Banjaluci je održan sastanak predsjednice Republike Srpske Željke Cvijanović sa ministrom zdravlja i socijalne zaštite Srpske Alenom Šeranićem i direktorom Fonda zdravstvenog osiguranja Dejanom Kusturićem o novim mjerama pronatalitetne politike koje podrazumijevaju finansiranje prenatalnih testova za trudnice.
„Tokom današnjeg sastanka sa ministrom Alenom Šeranićem i direktorom Fonda zdravstvenog osiguranja Dejanom Kusturićem finalizovali smo ovu sjajnu ideju i usaglasili proceduralne korake za njenu realizaciju“,  izjavila je predsjednica Srpske Željka Cvijanović.
Cvijanovićeva je navela da će ova mjera biti realizovana za one koji žele da prođu kroz takvu vrstu testiranja i da će to biti omogućeno u sklopu zdravstvenog sistema Srpska.
"Ova mjera podrazumijeva rasterećenje budžeta jer roditelji neće morati da sami razmišljaju na koji način obezbijediti sredstva za prenatalne testove.  Želimo da postignemo da roditelji budu spokojni i da svoje potomstvo dočekuju na miran način“, istakla je Cvijanovićeva.
Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić zahvalio se predsjednici RS Željki Cvijanović na inicijativi da se u nove mjere pronatalitetne politike uvrste i besplatni prenatalni testovi za sve trudnice u Republici Srpskoj.
„Ova mjera biće realizovana kroz usvajanje izmjena zakona o zdravstvenoj zaštiti i novog zakona zdravstvenom osiguranju, te kroz adekvatna uputstva i pravilnike“, istakao je Šeranić.
Direktor Fonda zdravstvenog osiguranja RS Dejan Kusturić očekuje da će u narednih desetak dana u Narodnoj skupštini RS biti usvojen novi zakon o obaveznom zdravstvenom osiguranju kako bi pomenuta mjera koja se odnosi na finansiranje prenatalnih testova bila i realizovana.
„Ova mjera, finansiranje prenatalnih testova koju je predložila predsjednica RS Željka Cvijanović je jedinstvena u regionu, jer će FZO RS preuzeti finansiranje ovih testova“, istakao je Kusturić.
On je naveo da je Fond stabilan zahvaljujući redovnim uplatama doprinosa za zdravstveno osiguranje osiguranika, koje su sada značajno povećane, te ogromnoj finansijskoj pomoći Vlade Republike Srpske.