FZO RS Odnosi s javnošću Vijesti Nove olakšice za oboljele od dijabetesa i osiguranike koja koriste hormon rasta

Fond zdravstvenog osiguranja Republike Srpske omogućio je još jednu olakšicu za oboljele od dijabetesa – umjesto mjesečnog propisivanja potrošnog materijala koji se izdaju na recept, poput trakica za mjerenje šećera, omogućeno je tromjesečno propisivanje. To je precizirano izmjenom Pravilnika o pravu na medicinska sredstva koji je usvojio Upravni odbor FZO RS, a njegova primjena se očekuje sredinom ovog mjeseca.  
Dakle, osiguranici više neće morati svakog mjeseca da na recept podižu potrošne materijale, nego će na jedan recept moći podići tromjesečne količine. To se odnosi na trakice za mjerenje šećera u krvi i u urinu, lancete i insulinske igle koje Fond već godinama finansira za oboljele od dijabetesa i koji se, inače, podižu na recept. Ova olakšica se odnosi i na osiguranike koji koriste hormon rasta, pa će im se insulinske iglice za jednokratnu upotrebu umjesto mjesečnih količina, takođe,  propisivati za tri mjeseca.
Upravo zbog pojednostavljenja procedure propisivanja potrošnog materijala na recept, osiguranici više neće morati svakog mjeseca odlaziti kod porodičnog doktora po recept, pa onda u apoteku da ga realizuju. Na ovaj način smanjiće se gužve u čekaonicama u ambulantama porodične medicine, a broj kontakata, što je posebno važno zbog aktuelne epidemiološke situacije, biće sveden na minimum, budući da je riječ o veoma osjetljivoj populaciji. Inače, ovo pravo osiguranici ostvaruju na preporuku ljekara specijaliste odgovarajuće grane medicine, a porodični doktor propisuje recept.
Podsjećamo da oboljeli od dijabetesa u Republici Srpskoj spadaju u kategoriju osiguranih lica za koje obavezno zdravstveno osiguranje  finansira širok spektar prava. U proteklih nekoliko godina za ovu kategoriju osiguranika se konstantno uvode nove terapije, odnosno, novi insulini,  i to u skladu sa svjetskim terapijskim smjernicama.
Tako da Fond za oboljele od dijabetesa u potpunosti finansira insuline, trakice, lancete, špriceve , igle, aparate za brzo određivanje glukoze u krvi,  potrošne materijala za insulinske pumpe, a Fond je od prije tri godine počeo da finansira i insulinske pumpe (25 na godišnjem nivou) koje ranijih godina nije finansirao. Sve navedeno za ovu kategoriju osiguranika Fond u potpunosti finansira, jer su oboljeli od dijabetesa oslobođeni plaćanja participacije za osnovnu bolest i njene komplikacije.
I ove izmjene pokazuju da Fond nastoji da svim osiguranicima, a posebno onim koji spadaju u osjetljive kategorije, maksimalno pojednostavljuje procedure ostvarivanjа propisanih prava, a sve  u cilju da zdravstvena zaštita bude dostupnija i kvalitetnija.