FZO RS Odnosi s javnošću Vijesti Održan okrugli sto ''Za život sa manje boli''

U organizaciji Udruženja ''DiabetaNo1'' danas je na Medicinskom fakultetu u Banjaluci održan okrugli sto ''Za život sa manje boli'' u kojem su učestvovali i predstavnici Fonda zdravstvenog osiguranja Republike Srpske.
Zamjenik direktora FZO RS Aleksandar Sekulić rekao je da se za oboljele od dijabetesa u kontinuitetu uvode nova prava, te da su u odnosu na 2016. godinu izdvajanja za dijabetes povećana za čak 50 odsto. ''Naš godišnji trošak za oboljele od dijabetesa sada je oko 33,8 miliona KM a prava oboljelih su čak veća i u odnosu na neke razvijenije zemlje od naše. Pojedine lijekove koje Fond finansira ne finansiraju zemlje regiona i zaista smatramo da smo napravili značajan iskorak kada je riječ o pravima oboljelih, uzevši u obzir činjenicu na ograničen budžet i da imamo samo jedan izvor prihoda'', rekao je Sekulić ukazujući na značaj uvođenja dodatnih izvora finansiranja kako bi se obezbijedila dugoročna finansijska održivost i kako bismo i u buduće mogli odgovoriti na nove zahtjeve i uvoditi nova prava.
„Fond već godinama ima samo jedan izvоr finansiranja – doprinose, iako potrebe, ali i prava osiguranika koja padaju na teret  Fond se povećavaju iz dana u dan. Uprkos tome, Fond je obezbijedio finansijsku stabilnost, nijedno  pravo nije ukinuto, što jasno pokazuje koliko racionalno i odgovorno odgovaramo na sve ove potrebe. Zato još jednom apelujemo da nam pomognete da izdejstvujemo da neke druge izvori finansiranja stavimo u funkciju zdravstva, poput akciza na duvan i alkohol koji direktno utiče na zdravlje stanovništva. To sve imaju i druge zemlje - Slovenija i Hrvatska. To će značiti samo jedno- dugoročnu održivost i još spremniji odgovor na nove zahtjeve i nova prava“, istakao je Sekulić.
S obzirom na to da je na okruglom stolu, između ostalog, bilo riječi o senzorima za mjerenje šećera u krvi i o njihovom značaju posebno za djecu oboljelu od dijabetesa, Sekulić je istakao da Fond namjerava u narednoj godini da uvede i ovo pravo.
''Iako Fond trenutno pored insulina i drugih lijekova finansira i trakice za mjerenje šećera i druga potrebna medicinska sredstva, već nekoliko mjeseci sa predstavnicima udruženja radimo na tome da dodatno unaprijedimo ovu oblast i da pored postojećih prava uvedemo i neka nova, poput senzora. Očekujemo da ćemo to pravo uvesti već naredne godine'', istakao je Sekulić.
Zamjenik direktora FZO RS zahvalio se Udruženju ''DiabetaNo1'' na organizaciji ovog okruglog stola koji je odličan način da se razmijene mišljenja i pronađu odgovori  na ono što nas očekuje u budućnosti. ''Mi kontinuirano sarađujemo sa predstavnicima udruženja, sa njima smo i napravili sve ove promjene, a i naše učešće na ovoj konferenciji pokazuje da smo svi na istoj strani sa jednim ciljem-unapređenjem kvaliteta zdravstvene zaštite'', naveo je Sekulić.
U okviru okruglog stola održane su dvije panel diskusije u kojima su učestvovali pored zamjenika direktora FZO RS i ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić, nacionalni koоrdinator za dijabetes Mirjana Bojić, te predstavnici Instituta za javno zdravstvo, UKC-a RS, Udruženja ''DiabetaNo1'' i drugi. Jelena Škrbić Radić, predsjednica Udruženja ''DiabetaNo1'' pozdravila je saradnju predstavnika udruženja sa Fondom zdravstvenom osiguranja, te je posebno izrazila zadovoljstvo što je u planu Fond da od naredne godine proširi prava oboljelih od dijabetesa.
Ministar zdravlja zahvalio se organizatorima za poziv da bude dio skupa ističući da su njihove sugestije važne za Ministarstvo i njega lično. ''U Republici Srpskoj radi se na unapređenju sistema u cilju poboljšanja kvaliteta života osoba oboljelih od dijabetesa'', poručio je Šeranić.