FZO RS Odnosi s javnošću Vijesti Ozvaničen početak gradnje Centra za radioterapiju

Predsjednik Vlade Republike Srpske Milorad Dodik, predsjednik Kompanije "Euromedik" Jozef Pril i predstavnik firme "Euromedik internešnel" Marijan Bilić položili su 9.9.2009. kamen temeljac za izgradnju južnog krila centralnog medicinskog bloka Kliničkog centra Banjaluka u okviru kojeg će raditi Centar za radioterapiju. 
Izgradnju Centra za radioterapiju sa 15 miliona evra finsira Kompanija "Euromedik" iz Holandije, radove će izvoditi Firma "Euromedik internešnel", a troškove liječenja pacijenata snosiće Fond zdravstvenog osiguranja RS.
"Izgradnjom centra za radioterapiju dobijamo jednu najsavremeniju metodu liječenja koja nas svrstava u red najreferetntnijih centara za liječenje raznih oblika raka", rekao je premijer Dodik. 
On je podsjetio da rekonstrukcija Kliničkog centra Banjaluka osim rekonstrukcije i izgradnje bolničkih objekata podrazumijeva i izgradnju objekata Srednje medicinske škole i Medicinskog fakulteta. 
Obraćajući se prisutnim na svečanosti postavljanja kamena temeljca za izgradnju južnog bloka Kliničkog centra Banjaluka ministar zdravlja i socijalne zaštite Ranko Škrbić je rekao da nakon izgradnje Centra za radioterapiju pacijenti iz RS, kojih je prošle godine bilo 1.500, neće morati da odlaze u druge centre gdje je njihovo liječenje samo za prošlu godinu Fond zdravstvenog osiguranja platio 5,9 miliona KM.
 "Poslovi kreću već sutra i u roku od šest do osam mjeseci na ovom mjestu ćemo imati novi objekat. Pored 15 miliona evra koje ulaže `Euromedik`, Vlada RS će uložiti dodatna sredstva da se kompletira južno krilo Kliničkog centra", rekao je Škrbić. On je naglasio da će Centar za radioterapiju služiti svim stanovnicima Srpske, ali i regiona, odnosno za potrebe oko 800 do 900 hiljada ljudi.
 Direktor Kliničkog centra Banjaluka Mirko Stanetić naglasio je da će osim južnog krila rekonstrukcijom Kliničkog centra biti obuhvaćen svi ostali dijelovi postojećeg objekta te da su se stekli svi uslovi da otpočnu radovi. On je dodao da bi kompletna rekonstrukcija Kliničkog centra Banjaluka trebalo da bude završena do kraja 2011. godine, a da je predviđeno da ukupna investicija iznosi oko 80 miliona evra.
Izgradnja južnog krila centralnog medicinskog bloka Kliničkog centra Banjaluka u okviru kojeg će raditi Centar za radioterapiju zajednički je projekat Vlade RS i kompanije "Euromedik". Ukupna površina novog objekta je 13.000 kvadratnih metara i sastojaće se od polikliničko ambulantnog centra u kojem će se raditi brahiterapija i Centar za radioterapiju.