FZO RS Odnosi s javnošću Vijesti Radnici FZO RS darivali krv

Radnici Fonda zdravstvenog osiguranja Republike Srpske, iz svih naših filijala širom Srpske, darivali su danas krv, kako bi doprinijeli jačanju svijesti o značaju darivanja ove dragocjene tečnosti i kako bi pomogli pacijentima kojima je krv potrebna.
Akcija, koju je u saradnji sa rukovodstvom Fonda pokrenuo Aktiv dobrovoljnih davalaca krvi naše institucije, organizovana je u povodu Svjetskog dana davalaca krvi, koji se obilježava 14. juna.
Predsjednik Aktiva Vladimir Dabić, koji je krv darovao više od 30 puta, rekao je da radnici FZO RS koji su u svom svakodnevnom radu na usluzi osiguranicima i na ovaj način  pokazuju da su u službi naših građana, posebno onih najugroženijih. ''Ličnim primjerom smo željeli da pokažemo humanost na djelu i damo doprinos spasavanju ljudskih života, ali i da utičemo na svijest svih građana o značaju darivanja krvi'', istakao je Dabić.
Jedna od radnica Fonda koja je danas dala krv je i Dragana Lukajić, kojoj je ovo drugo darivanje krvi. ''Sam osjećaj da vaša krv može nekome da znači život izaziva ogromno zadovoljstvo i sreću. Darivanje krvi je jedan od najhumanijih gestova, a korisno je i za nas koji je darujemo, jer pozitivno utiče i na naše zdravstveno stanje. Zato, pozivam sve koji mogu da daruju krv, da to učine'', navela je Lukajićeva.
Podsjećamo, Fond zdravstvenog osiguranja Republike Srpske je omogućio da su dobrovoljni davaoci krvi u Srpskoj oslobođeni plaćanja participacije i to godinu dana od posljednjeg davanja krvi, a oni koji su krv darivali više od deset puta su trajno oslobođeni plaćanja participacije. Na ovaj način nastojali smo, upravo, da podstaknemo osiguranike da daruju krv, ali i da se na ovaj način ''zahvalimo'' svim davaocima, jer su dovoljne količine zaliha krvi neophodne za liječenje pacijenata i funkcionisanje našeg zdravstvenog sistema.
Svjetski dan dobrovoljnih davalaca krvi se obilježava svake godine 14. juna u cilju podizanja svijesti o potrebi za sigurnom i bezbjednom krvlju, te da se oda priznanje svim dobrovoljnim davaocima krvi za njihovu solidarnost, humanost i spremnost da pomognu onima kojima je krv potrebna.