FZO RS Odnosi s javnošću Vijesti U povodu Svjetskog dana hemofilije

U Fondu zdravstvenog osiguranja RS danas je, 13.04.2010. godine, u povodu obilježavanja Svjetskog dana hemofilije, održan sastanak sa oboljelima od ove bolesti s ciljem da im se daju preporuke kako da vode računa o svom zdravlju, da se informišu o svojim pravima i upoznaju sa novinama koje su uvedene u vezi sa njihovim liječenjem.
Sastanak je organizovala dr Jelica Predojević Samardžić, nacionalni koordinator za hemofiliju, koja je oboljelima održala i predavanja na teme Savremeno liječenje hemofilije i značaj rFVIIa i Hemofilija i oralno zdravlje.
Sastanku su prisustvovali i predstavnici Fonda, a o pravima oboljelih upoznali su ih prof. dr Nenad Babić, izvršni direktor Sektora za zdravstvo, i mr ph Vesna Đurđević, rukovodilac Službe za farmaceutske poslove.
Babić je istakao da oboljelima od hemofilije Fond finansira liječenje u potpunosti, jer je riječ o teškom hroničnom oboljenju. Podsjetio je da oboljelima Fond finansira lijekove, odnosno faktore koagulacije, te da su nabavljene dovoljne količine ovih lijekova.
Đurđevićeva je kazala da se od 1. marta faktori koagulacije 8 i 9 nalaze na listi lijekova koji se izdaju na recept, te da će se uskoro, nakon što se riješe određena tehnička pitanja, ovi preparati naći u apotekama u gradovima u kojima oboljeli žive.
''Na ovaj način će faktori koagulacije biti dostupniji oboljelima koji neće morati putovati do Kliničkog centra Banjaluka, što je naročito značajno jer će ih moći pravovremeno aplicirati'', navela je Đurđevićeva.
Dr Jelica Predojević samardžić je dodala da će se na ovaj način mnogo unaprijediti liječenje oboljelih. 
''Ovo je veoma složena procedura i hrabar potez. Zahvaljujem se Fondu što su prihvatili ovu proceduru'', naglasila je Samardžićeva, koja je oboljelima poručila da poštuju preporuke ljekara u vezi sa svojim zdravljem. 
U RS registrovano je 67 oboljelih od hemofilije.
Predstavnici oboljelih od hemofilije izrazili su zadovoljstvo zbog organizovanja ovog skupa, ali i zbog svega što se posljednjih godina radi na unapređenju njihovog liječenja.
''Zadnje tri godine učinjeni su značajni iskoraci, posebno kada je riječ o snabdjevenosti faktorima koagulacije, koji su izuzetno skupi. Ovo je prvi put da se na ovakav način pristupa oboljelima od hemofilije'', kazali su predstavnici Udruženja oboljelih od hemofilije.
Svjetski dan hemofilije obilježava se u subotu, 17. aprila.