Naslovna - Fond zdravstvenog osiguranja Republike Srpske https://www.zdravstvo-srpske.orghttps://www.zdravstvo-srpske.org/ Sat, 15 Dec 2018 07:59:36 +0100 bs-ba Pacijenti zadovoljni uslovima liječenja u bolnicama u RS https://www.zdravstvo-srpske.org/novosti/pacijenti-zadovoljni-uslovima-lijecenja-u-bolnicama-u-rs.html https://www.zdravstvo-srpske.org/novosti/pacijenti-zadovoljni-uslovima-lijecenja-u-bolnicama-u-rs.html

Više od 80 odsto pacijenata zadovoljno je uslovima liječenja u bolnicama u Republici Srpskoj, dok je čak polovina ispitanih za ovaj segment dala najveću ocjenu, pokazala je anketa koju je nedavno sproveo Fond zdravstvenog osiguranja RS sa pacijentima o stepenu zadovoljstva liječenja u bolnicama.

Rezultati ankete, u kojoj je učestvovalo 250 osiguranika koji su u trenutku sprovođenja upitnika ležali u bolnicama, pokazuju da su osiguranici  najviše zadovoljni uslovima liječenja u bolnicama Nevesinje, Prijedor i Foča.

Osiguranici u anketi su, između ostalog odgovarali na pitanja, da li su zadovoljni odnosom ljekara i medicinskih sestara prema njima, da li su upoznati sa pravom da mogu da biraju bolnicu u kojoj mogu da se liječe, koliko su zadovoljni higijenom i ishranom u bolnici, snabdjevenoišću lijekova i slično.

Ova anketa je pokazala da su osiguranici u bolnicama najviše zadovoljni profesionalnim pristupom ljekara i medicinskih sestara,  jer je 55 odsto osiguranika navelo da su ljekari izuzetno ljubazni, dok niko nije naveo negativan odgovor. Iako su česte pritužbe osiguranika da su u zdravstvenim ustanovama nedovoljno informisani o svom zdravstvenom stanju, ova anketa je pokazala suprotno. Naime, 76 odsto ispitanih je istaklo da ih medicinsko osoblje redovno informiše o zdravstvenim pretragama koje im se rade, dok je samo 2 odsto navelo da ih niko ne informiše o ovome. Takođe, osiguranici su zadovoljni i snadbjevenošću bolnica lijekovima, a većina ispitanih je istakla da su istog dana primljeni u bolnicu, čak 76 odsto.

]]> Thu, 13 Dec 2018 13:08:24 +0100 Obavještenje: pozivi za apoteke i isporučioce medicinskih sredstava https://www.zdravstvo-srpske.org/novosti/obavjestenje-pozivi-za-apoteke-i-isporucioce-medicinskih-sredstava.html https://www.zdravstvo-srpske.org/novosti/obavjestenje-pozivi-za-apoteke-i-isporucioce-medicinskih-sredstava.html

Obavještavamo sve zainteresovane poslovne partnere da je Fond zdravstvenog osiguranja RS danas, 12.12.2018. godine, objavio Javni poziv za dostavljanje prijava za ugovaranje usluga izdavanja lijekova na recept za 2019. godinu, kao i Javni poziv za dostavljanje prijava za ugovaranje isporuke medicinskih sredstava osiguranim licima FZO RS za 2019. godinu.

Javni pozivi objavljeni su u ''Glasu Srpske'', kao i na internet stranici FZO RS na linkovima ''ugovaranje'' i ''javni pozivi'', gdje su dostupni i obrasci koje je potrebno popuniti.

Prijave, sa neophodnom dokumentacijom, potrebno je dostaviti Fondu do 20.12.2018. godine.

]]>
Wed, 12 Dec 2018 12:50:48 +0100
Nova prava za roditelje https://www.zdravstvo-srpske.org/novosti/nova-prava-za-roditelje.html https://www.zdravstvo-srpske.org/novosti/nova-prava-za-roditelje.html

Roditelji djeteta koje se nalazi na bolničkom liječenju od naredne godine imaju pravo na bolovanje u trajanju bolničkog liječenja djeteta, što ranije nije bio slučaj.

Fond zdravstvenog osiguranja RS je maksimalno pojednostavio proceduru odobravanja ovog bolovanja, pa za odobravanje nije potrebno komisijsko odlučivanje, već samo otpusno pismo iz bolnice  za osiguranika čije se dijete nalazi na bolničkom liječenju.

Inače, pravo na bolovanje ima jedan od roditelja ili staratelja djeteta koji u bolnici boravi na preporuku ljekara koji je dijete uputio u bolnicu, u skladu sa važećim propisima.

Ovu novinu Fond je omogućio izmjenom Pravilnika o ostvarivanju prava na naknadu plata za vrijeme  privremene nesposobnosti za rad, koji će se početi primjenjivati od 1. januara naredne godine.

]]> Mon, 10 Dec 2018 09:15:30 +0100 Podrška Dječijeg pozorišta RS: Medvjedići poklon svoj djeci koja idu na liječenje u inostranstvo https://www.zdravstvo-srpske.org/novosti/2018-12-06-11-49-36.html https://www.zdravstvo-srpske.org/novosti/2018-12-06-11-49-36.html

Dječije pozorište RS uoči sutrašnje premijere predstave “Medvjedić Timotej” poklonilo je Fondu solidarnosti za dijagnostiku i liječenje oboljenja, stanja i povreda djece u inostranstvu plišane medvjediće da budu mali anđeli čuvari djeci koja budu odlazila na liječenje u inostranstvo. Uz medvjediće, sva djeca će dobiti i čestitke, kao i poruke ohrabrenja glumaca Dječijeg pozorišta RS da u borbi za ozdravljenje i zdravo djetinjstvo nisu sami, nego da cijelo društvo misli na njih.

Dječije pozorište RS je i ovu premijeru, prva u mjesecu decembru, posvetilo djeci kojoj je potrebna zdravstvena pomoć u inostranstvu, jer upravo ova predstava govori o usamljenosti, prijateljstvu i neprihvatanju, ali je ujedno i humana priča o odrastanju, učenju o toleranciji i poštovanju drugih.

“Zahvalna sam Dječijem pozorištu RS na spremnosti da pokloni ovu premijeru djeci kojoj je potrebno liječenje u inostranstvu. Takođe, ovi medvjedići koji su dar Dječijeg pozorišta i kompanije “Bojprom” predstavljaju simbol odrastanja uz jasnu poruku da djeca nisu sama”, istakla je vršilac dužnosti Fonda solidarnosti Jasminka Vučković.

I direktorica Dječijeg pozorišta Ljiljana Labović Marinković podsjetila je koliko je važno što je Republika Srpska osnovala Fond solidarnosti koji je, kako je rekla, ne samo finansijska podrška roditeljima, nego i ljudska, da u toj borbi u ozdravljenju svog djeteta nisu sama. Upravo i ova predstava koja je posvećena djeci koja na liječenje u inostranstvo idu preko Fonda solidarnosti, kako kaže, govori o razumijevanju unutar porodice, sve u cilju da društvo bude bolje kao i ljudi u njemu.

“Takođe, naši glumci svoj bolesnoj djeci kroz poruke ohrabrenja žele da poruče da su volja, vjera i ljubav temelj za zdravo i dobro djetinjstvo”, istakla je Labović Marinkovićeva.

]]>
Thu, 06 Dec 2018 12:49:36 +0100
Saradnja Fonda solidarnosti i Dječijeg pozorišta RS https://www.zdravstvo-srpske.org/novosti/saradnja-fonda-solidarnosti-i-djecijeg-pozorista-rs.html https://www.zdravstvo-srpske.org/novosti/saradnja-fonda-solidarnosti-i-djecijeg-pozorista-rs.html

Prva decembarska premijera u Dječijem pozorištu  RS, predstava “Medvjedić Timotej”, biće posvećena brizi o bolesnoj djeci kojima je neophodno liječenje u inostranstvu. Ovo je rezultat saradnje Fonda solidarnosti za dijagnostiku i liječenje oboljenja, stanja i povreda djece u inostranstvu sa Dječijim pozorištem RS, koji je pružio podršku radu ove ustanove, kako bi sve podsjetili na prave vrijednosti u društvu, poput  humanosti, uzajamnosti i brige jedni o drugima ,a  posebno brige o djeci.

Osim toga, Dječije pozorište RS će  Fondu solidarnosti pokloniti medvjediće sa porukama i potpisima glumaca, kako bi djeca koja budu išla na liječenje dobili ove medvjediće koji su simbol odrastanja i „mirnijeg sna“ dok traje liječenje u inostranstvu.

Direktorica Dječijeg pozorišta RS Ljiljana Labović istakla je da je zahvalna na prilici što je „Medvjedić Timotej“ predstava koja može da  prenese poruku ljubavi i da nas sve podsjeti koliko je važno brinuti o djeci.

„’Na jednu dječiju suzu zaplače cijeli svijet’ i sa ovom porukom Dostojevskog želimo da ukažemo da djeca nisu sama i da Dječije pozorište želi da bude partner Fondu solidarnosti upravo u cilju da svi shvatimo koliko je, u ovom vremenu,  važno da mislimo jedni na druge, jer emocije su ono što možemo da poklonimo jedni drugima“, istakla je Labovićeva.

Vršilac dužnosti direktora Fonda solidarnosti Jasminka Vučković zahvalila se Dječijem pozorištu RS na podršci i što su prvu decembarsku premijeru odlučili da posvete djeci kojoj  je neophodno liječenje u inostranstvu.

„Decembar ima svoju simboliku, jer je to vrijeme darivanja. Tako da nam ova podrška još više znači i poručuje da bolesna djeca i njihovi roditelji nisu sami“, istakla je Vučkovićeva.

Inače, ona je na današnjoj konferenciji za medije koja je bila posvećena i aktivnostima Fonda solidarnosti u proteklom periodu, istakla da je Fond solidarnosti odobrio ukupno 66 zahtjeva za liječenje u inostranstvu, za šta je izdvojeno oko 1,8 miliona KM.

]]> Mon, 03 Dec 2018 15:07:15 +0100 Fond solidarnosti: Obrazac za penzionere https://www.zdravstvo-srpske.org/novosti/fond-solidarnosti-obrazac-za-penzionere.html https://www.zdravstvo-srpske.org/novosti/fond-solidarnosti-obrazac-za-penzionere.html

Fond za penzijsko i invalidsko osiguranje RS, na inicijativu Fonda solidarnosti za dijagnostiku i liječenje oboljenja, stanja i povreda djece u inostranstvu, još ranije je omogućio penzionerima da, ukoliko žele, mogu da od svoje penzije izdvajaju doprinos za liječenje djece u inostranstvu. Naime, u svim filijalama Fonda PIO dostupni su obrasci izjava koje penzioneri mogu da popune i da navedu koji iznos žele da izdvajaju za Fond solidarnosti. Obrazac izjave je dostupan i na sajtu FZO RS u dijelu posvećenom Fondu solidarnosti (u linku obrasci).

Podsjećamo, Zakonom o Fondu solidarnosti nije predviđeno da se od penzija odvaja doprinos za Fond solidarnosti, ali su pojedini penzioneri sami izrazili želju da budu dio ove humane misije. Zbog toga je Fond solidarnosti i pokrenuo ovu inicijativu, koju je prihvatilo rukovodstvo Fonda PIO, kao i Udruženje penzionera RS.

]]>
Fri, 30 Nov 2018 15:14:00 +0100
Za oboljele do dijabetesa širok spektar prava: Obezbijeđene insulinske pumpe i novi insulini https://www.zdravstvo-srpske.org/novosti/za-oboljele-do-dijabetesa-sirok-spektar-prava-obezbijedene-insulinske-pume-i-novi-insulini.html https://www.zdravstvo-srpske.org/novosti/za-oboljele-do-dijabetesa-sirok-spektar-prava-obezbijedene-insulinske-pume-i-novi-insulini.html

Fond zdravstvenog osiguranja RS u ovoj godini obezbijedio je insulinske pumpe za oboljele od dijabetesa, a osiguranicima je od nedavno dostupno i nekoliko novih insulina u bolnicama i apotekama, među kojima su i tri savremena insulina.

Naime, imajući u vidu činjenicu da broj oboljelih od dijabetesa raste iz godine u godinu, Fond nastoji da ovoj kategoriji osiguranika u kontinuitetu uvodi nove terapije i medicinska sredstva u cilju poboljšanja kvaliteta života oboljelih. FZO, trenutno, ovoj kategoriji osiguranika, finansira širok spektar prava, poput najsavremenijih insulina, koje ne finansiraju ni zemlje regiona, a koje za zdravstvenu zaštitu izdvajaju daleko više nego Republika Srpska.

Primjera radi, trošak Fonda samo za insuline za šest mjeseci ove godine iznosi oko 13,4 miliona КM, a za lancete i trakice za mjerenje šećera u krvi oko 1,7 miliona КM.

Inače, Fond za oboljele od dijabetesa u potpunosti finansira insuline, trakice, lancete, špriceve, igle, aparate za brzo određivanje glukoze u krvi, potrošne materijala za insulinske pumpe i dr. U ovoj godini Fond je obezbijedio 100.000 КM za insulinske pumpe, koje proteklih godina nije finansirao, a koje se dodjeljuju oboljelima prema prioritetima koje odrede ljekari. Sve navedeno ova kategorija osiguranika dobija bez ličnog učešća, jer je Fond oboljele od dijabetesa oslobodio plaćanja participacije za osnovnu bolest i sve njene komplikacije.

]]> Tue, 13 Nov 2018 08:23:33 +0100 FZO RS finansira vakcine protiv gripa za najugroženije kategorije https://www.zdravstvo-srpske.org/novosti/fzo-rs-finansira-vakcine-protiv-gripa-za-najugrozenije-kategorije.html https://www.zdravstvo-srpske.org/novosti/fzo-rs-finansira-vakcine-protiv-gripa-za-najugrozenije-kategorije.html

Fond zdravstvenog osiguranja RS i ove godine finansira vakcinu protiv gripa za najugroženije kategorije stanovnika, a obezbijeđeno je 15.000 doza vakcina.

Kako je najavljeno iz Instituta za javno zdravstvo RS, vakcinacija protiv gripa počeće sutra – 1. novembra.

Vakcinu besplatno, odnosno o trošku FZO RS, mogu da prime sljedeće kategorije: pacijenti na hemodijalizi, pacijenti oboljeli od dijabetesa-insulin ovisni, osobe sa hirurškim intervencijama na srcu, HIV pozitivne osobe i oboljeli od AIDS-a, djeca oboljela od cistične fibroze pluća i djeca koja su liječena od reumatske groznice sa promjenama na srcu, oboljeli od mišićne distrofije i multiple skleroze, pacijenti koji su završili sa prijemom hemoterapije i nemaju kliničke znake bolesti, lica sa posebnim potrebama u kolektivnom smještaju, te zaposleni na infektivnim klinikama i jedinicama intenzivne medicine.

Inače, FZO RS godišnje za vakcinu protiv gripa za osjetljive kategorije izdvaja oko 180.000 KM.

Pored vakcina koje finansira FZO RS za najugroženije kategorije, a koje će im biti dostupne u Institutu i domovima zdravlja, ostalim građanima koji žele da se zaštite od gripe, a ne spadaju u pomenute kategorije, dostupne su komercijalne vakcine.

Prema riječima stručnjaka iz Instituta za javno zdravstvo, vakcinacija se naročito preporučuje starijim od 65 godina, hroničnim bolesnicima, zdravstvenim radnicima, zaposlenima u vrtićima, te zaposlenim u drugim službama od javnog značaja. Takođe, kako su naveli, vakcinisati se mogu i djeca starija od šest mjeseci.

Sezona gripa traje od oktobra do marta, a za sada u Republici Srpskoj nije registrovan nijedan oboljeli.

]]>
Wed, 31 Oct 2018 08:59:20 +0100
Nobelova nagrada za otkriće terapije dostupne i pacijentima u Srpskoj https://www.zdravstvo-srpske.org/novosti/nobelova-nagrada-za-otkrice-terapije-dostupne-i-pacijentima-u-srpskoj.html https://www.zdravstvo-srpske.org/novosti/nobelova-nagrada-za-otkrice-terapije-dostupne-i-pacijentima-u-srpskoj.html

Naučnici koji su otkrili imuno-onkološku terapiju, koja je od nedavno dostupna oboljelim od metastatskog melanoma, kao i karcinoma pluća u Republici Srpskoj, dobitnici su ovogodišnje Nobelove nagrade za medicinu.
Nobelova nagrada za otkriće ove terapije je najbolja potvrda da je pacijentima u Srpskoj  omogućeno liječenje najnovijim terapijama, u skladu sa najsavremenijim evropskim i svjetskim preporukama.Podsjećamo da je Fond zdravstvenog osiguranja RS u ovoj godini počeo da finansira četiri nova inovativna lijeka za liječenje metastatskog melanoma, među kojima je i najsavremenija imuno-onkološka terapija, koja se koristi i za liječenje karcinoma pluća. Riječ je o izuzetno efikasnoj, ali i skupoj terapiji, koja značajno produžava život i povećava ukupno preživljavanje oboljelih. Među prioritetima FZO RS je unapređenje dostupnosti najsavremenijih terapija našim osiguranicima u cilju poboljšanja ishoda liječenja i kvaliteta života oboljelih. U skladu sa tim, FZO će nastojati da i ubuduće obezbjeđuje osiguranicima savremene terapije, po čemu i sada prednjačimo u regionu, jer su našim osiguranicima dostupne određene terapije koje osiguranici znatno razvijenijih zemalja regiona moraju sami da plaćaju, poput pojedinih insulina, biloških terapija i dr.Inače, u Štokholmu je nedavno održana dodjela Nobelovih nagrada kada je proglašeno da su ovogodišnji dobitnici nagrade za fiziologiju i medicinu DŽejms Alison sa Univerziteta Teksas u SAD i Tasuku Hondžo sa japanskog Univerziteta u Kjotou za otkriće imuno–onkološke terapije za liječenje karcinoma. Otkrića dvojice ovogodišnjih laureata bila su prekretnica u borbi protiv raka. Alison i Hondžo su ustanovili potpuno nov princip za liječenje raka, a njihova istraživanja su dalje nastavile farmaceutske industrije i dovela su do razvoja imuno-onkološke terapije koja se pokazala kao veoma efikasna u borbi protiv različitih oblika karcinoma, od kojih su neki do skora bili sa vrlo lošom prognozom.
Imuno-onkološka terapija je odobrena ubrzanom procedurom u SAD još 2014, a u Evropi 2015. godine za liječenje metastatskog melanoma, a sada se ova terapija koristi i u liječenju drugih vrsta karcinoma.

]]>
Mon, 22 Oct 2018 10:31:46 +0200