Naslovna - Fond zdravstvenog osiguranja Republike Srpske https://www.zdravstvo-srpske.orghttps://www.zdravstvo-srpske.org/ Tue, 21 May 2019 16:54:28 +0200 bs-ba Prva elektronska kartica za osiguranike besplatna https://www.zdravstvo-srpske.org/novosti/prva-elektronska-kartica-za-osiguranike-besplatna.html https://www.zdravstvo-srpske.org/novosti/prva-elektronska-kartica-za-osiguranike-besplatna.html

Prva elektronska kartica za osiguranike Fonda zdravstvenog osiguranja Republike Srpske biće besplatna, dok se potpuna realizacija Integrisanog zdravstvenog informacionog sistema očekuje krajem naredne godine.

Ovo je poručeno danas na trećoj završnoj radionici o IZIS –u u organizaciji FZO RS i predstavnika kompanije „MMSCODE“ za zdravstvene radnike sa područja Hercegovine i sarajevsko –romanijske regije.
"Uvođenjem elektronske kartice pacijent neće imati potrebu da ovjerava knjižicu, status osiguranja će biti vezan direktno na sadašnji sistem Fonda. Očekujemo i transparentnije liste čekanja. Pacijent će znati gdje, kada i u koliko časova ima zakazan pregled", rekao je Dejan Stojaković, projekt menadžer za IZIS ispred FZO RS.

Dragana Krivaja, projektni menadžer u ime sprovodilaca projekta integrisanog zdravstvenog sistema, rekla je da je cilj radionica da se prije početka projekta obave konsultacije sa ljekarima kako bi nove aplikacije i informacione tehnologije koristili što pravilnije.

Naime, radionice se sprovode sa namjerom da se zdravstveni radnici upoznaju sa uvođenjem ovog projekta u zdravstveni sistem i da daju svoja mišljenja i sugestije u cilju dodatnog poboljšanja i prilagođavanja IZIS-a svakodnevnim potrebama zdravstvenih radnika u njihovom radu sa pacijentima. Takođe, namjera je i da se zdravstveni radnici detaljnije upoznaju sa svim prednostima koje donosi jedan od najznačajnijih projekata u Republici Srpskoj, a koji će doprinijeti da se procesi liječenja i druge procedure u zdravstvu znatno ubrzaju, te da zdravstveni sistem u cjelosti bude efikasniji

]]> Mon, 13 May 2019 13:38:17 +0200 Za liječenje djece u inostranstvu u ovoj godini izdvojeno 409.000 KM https://www.zdravstvo-srpske.org/novosti/za-lijecenje-djece-u-inostranstvu-u-ovoj-godini-izdvojeno-409-000-km.html https://www.zdravstvo-srpske.org/novosti/za-lijecenje-djece-u-inostranstvu-u-ovoj-godini-izdvojeno-409-000-km.html

Fond solidarnosti za dijagnostiku i liječenje oboljenja, stanja i povreda djece u inostranstvu u ovoj godini finansirao je liječenje i dijagnostiku za 39-oro djece u inostranstvu za šta je izdvojeno oko 409.000 KM. Najveći iznos sredstava u ovoj godini Fond solidarnosti je izdvojio za liječenje operacije srca u Londonu za petnaestogodišnjeg dječaka i to u iznosu od oko 116.000 KM. Osim liječenja, u inostranstvu je finansirana i neophodna dijagnostika, posebno u smislu genetskih ispitivanja koja se ne rade u zdravstvenim ustanovama u Republici Srspkoj niti izvan RS, i to najčešće u Šaniji,  Njemačkoj i Holandiji.

Takođe, djeca su na liječenje u inostranstvu upućivana u referentne zdravstvene ustanove u  Italiji, Rusiji, Njemačkoj, Velikoj Britaniji i dr. Podsjećamo da je od početka rada Fonda solidarnosti pa do danas odobreno ukupno 102 zahtjeva za finansiranjem liječenja i dijagnostike u inostranstvu za šta je izdvojeno oko dva miliona KM.

Inače, Fond solidarnosti od početka osnivanja nastoji da sa svakom zdravstvenom ustanovom u kojoj se dijete iz Republike Srpske šalje na liječenje u inostranstvo ostvari dobru saradnju i ta praksa je nastavljena i u ovoj godini. Osim toga, predstavnici ove ustanove su i u stalnom kontaktu sa roditeljima djece kojima je potrebno liječenje u inostranstvu u cilju finansijske, ali i svake druge podrške koja im je potrebna. Podsjećamo da je Fond solidarnosti početkom godine potpisao  Protokol o saradnji sa Društvom psihologa Republike Srpske u cilju obezbjeđenja psihološke podrške roditeljima ili starateljima djece koja su upućena na liječenje u inostranstvo, ili samoj djeci. Zahvaljujući ovoj saradnji psihološki tretmani za roditelje su obezbjeđeni u potpunosti besplatno, a sprovode ih diplomirani psiholozi iz Republike Srpske.

Takođe, Fond solidarnosti nastoji da svoj rad u potpunosti učini transparetnnim, pa sve svi podaci, uključujući i trenutno stanje na računu, odobrena rješenja u inostranstvu, mogu pronaći na internet stranici Fonda zdravstvenog osiguranja Republike Srpske na posebnom linku o Fondu solidarnosti.

]]>
Mon, 13 May 2019 09:51:53 +0200
FZO RS od sutra finansira „Utrogestan“ za trudnice https://www.zdravstvo-srpske.org/novosti/fzo-rs-od-sutra-finansira-utrogestan-za-trudnice.html https://www.zdravstvo-srpske.org/novosti/fzo-rs-od-sutra-finansira-utrogestan-za-trudnice.html

Lijek ''progesteron'' (komercijalnog naziva ''utrogestan'') od sutra, tačnije 1. maja, nalaziće se na Listi A lijekova Fonda zdravstvenog osiguranja RS, što znači da će ga Fond u potpunosti finansirati za trudnice kojima je ovaj lijek propisan.

Trudnicama kojima je ovaj lijek propisan zbog prijetećeg pobačaja ili opasnosti od prijevremenog porođaja od sutra za ovaj lijek neće izdvajati ništa, budući da je ova kategorija osiguranika oslobođena plaćanja participacije i njihovu zdravstvenu zaštitu u cjelosti finansira FZO RS.

Na ovaj način dodatno će biti unapređena zdravstvena zaštita trudnica u Srpskoj, što i jeste opredjeljenje FZO RS i Vlade Republike Srpske, te smo proteklih godina uveli više prava u cilju podrške natalitetu i pronatalitetnoj politici. U prilog toj tvrdnji govori i podatak da je u Republici Srpskoj u prošloj godini uveden i treći postupak vantjelesne oplodnje, čime smo se po ovom pravu izjednačili sa mnogo razvijenijim zemljama. Osim toga, FZO RS je među prvim fondovima u regionu počeo da  finansira i čuvanje embriona za parove koji prirodnim putem ne mogu da dobiju potomstvo. Ova proširenja prava ostvarena su prvenstveno zahvaljujući stabilizaciji poslovanja Fonda i uštedama koje su postignute racionalizacijom i upravljanjem troškovima.

Podsjećamo da Fond trudnicama i porodiljama u potpunosti finansira zdravstvenu zaštitu, a uvijek im se ovjeri i zdravstvena knjižica, bez obzira na uplaćeni doprinos, sa ciljem da ovoj kategoriji osiguranika uvijek bude dostupna zdravstvena zaštita.

Dakle, FZO RS snosi sve troškove pregleda i savjetovanja u svrhu planiranja porodice, te preglede, dijagnostiku i liječenja za vrijeme trudnoće, porođaja i za vrijeme materinstva. 

]]>
Tue, 30 Apr 2019 09:42:45 +0200
Fond i resorno ministarstvo finansiraju sistematske preglede sportista do 18 godina https://www.zdravstvo-srpske.org/novosti/fond-i-resorno-ministarstvo-finansiraju-sistematske-preglede-sportista-do-18-godina.html https://www.zdravstvo-srpske.org/novosti/fond-i-resorno-ministarstvo-finansiraju-sistematske-preglede-sportista-do-18-godina.html

Ministarstvo za porodicu omladinu i sport Republike Srpske zajedno sa Fondom zdravstvenog osiguranja Republike Srpske snosiće troškove sistematskih pregleda sportista do 18 godina starosti.

Ovo je precizirano i Sporazumom o organizovanju sistematskih  pregleda mladih sportskih takmičara do 18 godina u Republici Srpskoj  kojeg su juče potpisali ministarka za porodicu omladinu i sport RS Sonja Davidović, vršilac dužnosti direktora FZO RS Dejan Kusturić i predstavnici Zavoda za medicinu, rada i sporta .

"Vlada Srpske je podržala ovu ideju, jer smatramo da je izuzetno značajno da mladim sportistima u Republici Srpskoj omogućimo sistematske preglede, ali da na neki način i roditeljima olakšamo i oslobodimo ih bar dijela troškova, rekla je nakon potpisivanja ovog Sporazuma ministarka za porodicu, omladinu i sport Republike Srpske Sonja Davidović.

Direktor Fonda zdravstvenog osiguranja Republike Srpske Dejan Kusturić, izrazio je zadovoljstvo zbog potpisivanja sporazuma naglasivši da je izuzetno važno preventivno djelovanje.

"Želim da izrazim zadovoljstvo što možemo da učestvujemo u ovakvom značajnom događaju, odnosno što možemo da finansiramo preventivu.  Fond se u većini slučajeva  bavi posljedicama, odnosno  liječimo posljedice koje mogu biti puno skuplje, a kroz ovakve stvari  mi možemo na vrijeme da reagujemo. To može da bude od koristi za sve građane, jer smo svi svjesni važnosti otkrivanja zdravstvenih problema na vrijeme ", rekao je direktor FZO RS Dejan Kusturić.

]]> Wed, 24 Apr 2019 08:14:47 +0200 Počela radionica za zdravstvene radnike bijeljinske regije https://www.zdravstvo-srpske.org/novosti/pocela-radionica-za-zdravstvene-radnike-bijeljinske-regije.html https://www.zdravstvo-srpske.org/novosti/pocela-radionica-za-zdravstvene-radnike-bijeljinske-regije.html

Nakon regije  Banjaluka i Prijedora, predstavnici Fond zdravstvenog osiguranja Republike Srpske sa kompanijom „MMSCODE“ započeli su sedmodnevnu radionicu za zdravstvene radnike sa područja Bijeljine, Zvornika i Doboja  kako bi što bolje  predstavili primjenu integrisanog zdravstvenog informacionog sistema  ( IZIS)  čija je suština  uvođenje elektronskih kartona, knjižica, recepata i uputnica.

Podsjećamo da bi do kraja 2020. godine trebalo da se u potpunosti implementira ovaj projekat koji bi zdravstveni sistem trebao da učini znatno efikasnijim.

Projekt menadžer ispred Fonda zdravstvenog osiguranja RS Dejan Stojaković rekao je da je riječ o jednom od najkompleksnijih projekata u posljednjih nekoliko godina čija je vrijednost 23 miliona KM, bez PDV-a, a finansira ga Fond zdravstvenog osiguranja Republike Srpske.
"Krajem godine krenućemo sa izdavanjem prvih elektronskih kartica osiguranicima. Prvu elektronsku karticu svi stanovnici Srpske dobiće besplatno, a sredstva će obezbijediti Fond", istakao je Stojaković.
Prema njegovim riječima, sve ustanove koje budu integrisane u sistem dobiće od Fonda računare u trajno vlasništvo, a riječ je o 3.000 računara koji će pomoći ovaj proces jer je ustanovljeno da je sadašnja računarska oprema u javnim zdravstvenim ustanovama uglavnom zastarjela.
Stojaković je rekao da Fond zdravstvenog osiguranja Srpske ima gotovo milion osiguranika i da će primjenom novog informacionog sistema pacijenti i zdravstveni radnici biti značajno oslobođeni administriranja, a efikasniji zdravstveni sistem omogućiće i značajne finansijske uštede.
Projekt menadžer ispred „MMSCODE“ Dragana Krivaja rekla je da se tokom perioda prilagođavanja zdravstveni radnici koji će primjenjivati novi program kroz obuke upoznaju o prednostima elektronskog kartona i uputnica.
Ona je navela da integrisani zdravstveni informacioni sistem nakon dvije godine treba biti u primjeni za sve javne zdravstvene ustanove - 55 domova zdravlja i devet bolnica u Republici Srpskoj, uključujući Univerzitetski klinički centar.
Inače, Projekat sprovodi konzorcijum firmi "MMSCODE" i "Lanako" iz Banjaluke i "Erikson Nikola Tesla" iz Zagreba.

]]>
Tue, 16 Apr 2019 09:12:59 +0200
Partnerskom saradnjom do izmjene Pravilnika o pravu na medicinska sredstva https://www.zdravstvo-srpske.org/novosti/partnerskom-saradnjom-do-izmjene-pravilnika-o-pravu-na-medicinska-sredstva.html https://www.zdravstvo-srpske.org/novosti/partnerskom-saradnjom-do-izmjene-pravilnika-o-pravu-na-medicinska-sredstva.html

Na inicijativu Fonda zdravstvenog osiguranja Republike Srpske i u saradnji sa predstavnicima udruženja pacijenata radi se na izmjenama Pravilnika o pravu na medicinska sredstva koji bi trebao znatno da pojednostavi procedure i proširi prava iz ove oblasti.

Tim povodom danas je organizovan i sastanak sa predstavnicima udruženja pacijenata koji su pohvalili Fond zdravstvenog osiguranja RS koji je, kako su naveli, u većini slučajeva uvažio njihove zahtjeve, a sve u cilju da se osiguranicima Fonda maksimalno poboljša dostupnost medicinskih sredstava. I današnji sastanak je nastavak kontinuirane saradnje Fonda  sa predstavnicima nevladinih orgnizacija, a sve u cilju, unapređenja zdravstvene zaštite osiguranih lica.

Naime, Fond je nastojao da u skladu sa finansijskim mogućnostima uvaži prijedloge svih udruženja pacijenata, pa nacrt izmjene pravilnika, između ostalog, predviđa skraćenje rokova za dobijanje novog medicinskog sredstva, pojednostavljenje procedura kod dobijanja mnogih pomagala, proširenje prava, posebno u smislu ukidanja starosnih ograničenja kod pojedinih medicinskih sredstava i slično.

Direktor Fonda zdravstvenog osiguranja RS Dejan Kusturić ukazao je na važnost saradnje sa nevladinim organizacijama, jer su institucije, kako je rekao, jedino mjesto gdje se može govoriti o svim eventualnim problemima i načinima kako da se isti riješe.

 

]]>
Mon, 15 Apr 2019 14:35:20 +0200
Lijek progesteron (utrogestan) na Listi lijekova od 1. maja https://www.zdravstvo-srpske.org/novosti/lijek-progesteron-utrogestan-na-listi-lijekova-od-1-maja.html https://www.zdravstvo-srpske.org/novosti/lijek-progesteron-utrogestan-na-listi-lijekova-od-1-maja.html

Lijek ''progesteron'' (komercijalnog naziva ''utrogestan'') od 1. maja nalaziće se na Listi A lijekova Fonda zdravstvenog osiguranja RS, što znači da će ga Fond u potpunosti finansirati za trudnice kojima je ovaj lijek propisan.

Ovu odluku je danas usvojio Upravni odbor Fonda zdravstvenog osiguranja RS, a ona će se primjenjivati od narednog mjeseca. Dakle, trudnice kojima je ovaj lijek propisan zbog prijetećeg pobačaja ili opasnosti od prijevremenog porođaja, od maja za ovaj lijek neće izdvajati ništa, budući da je ova kategorija osiguranika oslobođena plaćanja participacije i njihovu zdravstvenu zaštitu u cjelosti finansira FZO RS.

Na ovaj način dodatno će biti unapređena zdravstvena zaštita trudnica u Srpskoj, što i jeste opredjeljenje FZO RS i Vlade Republike Srpske, te smo proteklih godina uveli više prava u cilju podrške natalitetu i pronatalitetnoj politici. U prilog toj tvrdnji govori i podatak da je u Republici Srpskoj u prošloj godini uveden i treći postupak vantjelesne oplodnje, čime smo se po ovom pravu izjednačili sa mnogo razvijenijim zemljama. Osim toga, FZO RS je među prvim fondovima u regionu počeo da  finansira i čuvanje embriona za parove koji prirodnim putem ne mogu da dobiju potomstvo. Ova proširenja prava ostvarena su prvenstveno zahvaljujući stabilizaciji poslovanja Fonda i uštedama koje su postignute racionalizacijom i upravljanjem troškovima.

]]> Fri, 12 Apr 2019 12:05:17 +0200 Sastanak sa direktorima bolnica u Republici Srpskoj https://www.zdravstvo-srpske.org/novosti/sastanak-sa-direktorima-bolnica-u-republici-srpskoj.html https://www.zdravstvo-srpske.org/novosti/sastanak-sa-direktorima-bolnica-u-republici-srpskoj.html

Od rukovodilaca zdravstvenih ustanova očekujemo da ozbiljno pristupe analizi strukture obaveza i sveobuhvatnoj racionalizaciji i unapređenju poslovanja svojih ustanova. Ovo je poručio ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić na sastanku kojeg su danas održali ministar i v.d. direktor Fonda zdravstvenog osiguranja RS Dejan Kusturić sa direktorima svih bolnica u Srpskoj.

„Finansijska održivost i normalno poslovanje zdravstvenih ustanova su prioritet, što će u pojedinim mjerama podrazumijevati reorganizaciju rada. Sve što budemo planirali i projektovali u narednom periodu moraće da se potkrijepi adekvatnim dokazima i projekcijama kako bismo pokušali da donesemo što je moguće bolju odluku prije svega zbog pacijenata i svih onih koji su u sistemu zdravstvene zaštite“, naglasio je ministar Šeranić.

Takođe, na sastanku je bilo riječi i o sistemu centralizovanih javnih nabavki u skladu sa zaključkom Vlade Republike Srpske, prema kojem Fond zdravstvenog osiguranja Republike Srpske  nabavlja lijekove sa osnovne bolničke liste lijekova, kao i lijekove sa liste lijekova za ambulante porodične medicine i domove zdravlja, dok ostale nabavke vrše zdravstvene ustanove, u cilju efikasnijeg obezbjeđivanja svega što je potrebno za kvalitetnu zdravstvenu zaštitu za stanovništvo.             

Na sastanku se posebno razgovaralo o razvoju zdravstvenih usluga i ljudskih resursa u bolničkim zdravstvenim ustanovama u Republici Srpskoj.

 

]]>
Wed, 03 Apr 2019 15:20:43 +0200
Utrogestan uskoro na listi Fonda https://www.zdravstvo-srpske.org/novosti/utrogestan-uskoro-na-listi-fonda.html https://www.zdravstvo-srpske.org/novosti/utrogestan-uskoro-na-listi-fonda.html

Fond zdravstvenog osiguranja RS već razmatra uvođenja lijeka „utrogestan“  na listu, te pozivamo zastupnike ovog lijeka da nam se obrate, budući da do sada, iako smo već nekoliko puta to sugerisali, takav prijedlog za stavljanje ovog lijeka na listu nije stigao na adresu FZO RS.

Uprkos tome, Fond je već počeo da radi farmakoekonomske analize i procjene naših finansijskih mogućnosti kako bi stvorili pretpostavke za stavljanje ovog lijeka na listu, a svjesni činjenice da veliki broj trudnica koristi ovaj lijek što za njih iziskuje velike troškove.

Upravo zahvaljujući tome što je Fond u proteklom periodu stabilizovao svoje poslovanje, kontrolom i upravljanjem troškovima, omogućeno je da uštede usmjerimo na povećanje prava iz zdravstvenog osiguranja, posebno kada je u pitanju reproduktivno zdravlje naših osiguranika. U prilog toj tvrdnji govori podatak da smo u prošloj  godini počeli da finansiramo i treći pokušaj vantjelesne oplodnje čime smo se izjednačili sa mnogo razvijenijim zemljama koje za zdravstvenu zaštitu izdavajaju mnogo više nego RS.

Osim toga, Fond zdravstvenog osiguranja RS je među prvim fondovima u regionu počeo da  finansira i čuvanje embriona za parove koji prirodnim putem ne mogu da dobiju bebu, što je jasan pokazatelj da Fond posebno vodi računa o najosjetljivijoj kategoriji društva, a sve u cilju podrške pronatalitetne politike.

Podsjećamo da Fond trudnicama i porodiljama u potpunosti finansira zdravstvenu zaštitu, a uvijek im se ovjeri i zdravstvena knjižica, bez obzira na uplaćeni doprinos. Dakle, FZO RS snosi sve troškove pregleda i savjetovanja u svrhu planiranja porodice, te preglede, dijagnostiku i liječenja za vrijeme trudnoće, porođaja i za vrijeme materinstva.

Inače, osiguranim licima FZO RS dostupno je oko 1.300 lijekova na Listi lijekova koji se izdaju na recept, od toga je 20-ak lijekova namijenjeno samo za trudnice, dok su im dostupni i svi drugi lijekovi sa Liste, zavisno od medicinskih indikacija, odnosno preporuka ljekara.

Dakle, Vlada Republike Srpske u saradnji sa Fondom zdravstvenog osiguranja RS i drugim institucijama u kontinuitetu unapređuje pronatalitetnu politiku uvođenjem sve većih prava za trudnice i majke, sa krajnjim ciljem da podstaknemo povećanje nataliteta i poboljšamo reproduktivno zdravlje u Republici Srpskoj.

]]>
Fri, 29 Mar 2019 15:10:00 +0100