Naslovna - Fond zdravstvenog osiguranja Republike Srpske https://www.zdravstvo-srpske.orghttps://www.zdravstvo-srpske.org/ Mon, 23 May 2022 06:22:33 +0200 bs-ba Svjetski dan upalnih bolesti crijeva: Efikasnije liječenje uz terapije koje finansira Fond https://www.zdravstvo-srpske.org/novosti/svjetski-dan-upalnih-bolesti-crijeva-efikasnije-lijecenje-uz-terapije-koje-finansira-fond.html https://www.zdravstvo-srpske.org/novosti/svjetski-dan-upalnih-bolesti-crijeva-efikasnije-lijecenje-uz-terapije-koje-finansira-fond.html

Fond zdravstvenog osiguranja Republike Srpske je među prvima u regionu prepoznao važnost finansiranja biološke terapije i za nemaligne bolesti, poput ulceroznog kolitisa i Kronove bolesti, a zahvaljujući ovoj terapiji, značajno je unaprijeđen kvalitet života oboljelih.

Osim toga, od 2014. godine kada je prvi put uvedena ova terapija u Srpskoj, kontinuirano se povećavaju sredstva za ove lijekove, a sve u cilju da se poveća obuhvat pacijenata koji primaju biološku terapiju za nemaligne bolesti.  Ovo su, između ostalog, poručili predstavnici Udruženja oboljelih od nemalignih bolesti  u povodu Svjetskog dana upalnih bolesti crijeva koji se obilježava danas.

Tako je u povodu ovog dana organizovan i okrugli sto na kojem su, pored članova Udruženja, prisustvovali predstavnici Univerzitetsko – kliničkog centra Republike Srpske, kao i Fonda zdravstvenog osiguranja RS.

Predstavnici UKC RS su istakli da je Republika Srpska, tačnije Fond, veoma rano prepoznao važnost biološke terapije u liječenju nemalignih bolesti i da trenutno na raspolaganju, kako su naveli, imaju više bioloških lijekova. Primjera radi, u odnosu na 2016. godinu kada je na biološkoj terapiji bilo 48 pacijenata koji boluju od ulceroznog kolitisa i Kronove bolesti, danas je na ovoj terapiji oko 120 pacijenata.

„Dakle, svakim danom, zahvaljujući kontinuiranoj podršci i razumijevanju Fonda povećava se obuhvat pacijenata biološkom terapijom, po čemu smo u odnosu na Federaciju BiH, značajno napredovali“, istakla je doktorica iz UKC RS Gordana Jovičić.

Pored lijekova koji se koriste u liječenju upalnih bolesti crijeva, za sada samo Republika Srpska, tačnije Fond, finansira i biološki lijek koji se koristi u liječenju psorijaze.

„UKC RS je jedino mjesto u BiH gdje se primjenjuje ova terapija, prvenstveno zbog činjenice da je Fond prepoznao koliko je važna pravovremena terapija zahvaljujući kojoj pacijenti imaju gotovo čistu kožu“, istakla je  doktorica Jelena Petković Dabić iz UKC RS.

Inače, Fond zdravstvenog osiguranja Republike Srpske od 2014. godine finasira biološku terapiju i za nemaligne bolesti. Od tada do danas, Fond je značajno povećao sredstva za finansiranje ove terapije. Primjera radi, trošak Fonda za biološku terapiju u 2014. godini iznosio je oko 700.000 KM, a u ovoj godini je planiran iznos od oko 4,9 miliona KM.

]]> Thu, 19 May 2022 12:32:49 +0200 Pokrenut postupak nabavke lijekova za rijetke bolesti https://www.zdravstvo-srpske.org/novosti/pokrenut-postupak-nabavke-lijekova-za-rijetke-bolesti.html https://www.zdravstvo-srpske.org/novosti/pokrenut-postupak-nabavke-lijekova-za-rijetke-bolesti.html

Fond zdravstvenog osiguranja Republike Srpske, nakon što su sprovedene sve neophodne procedure, pokrenuo je postupak javne nabavke lijekova za rijetke bolesti. Na ovaj način će za oboljele od rijetkih oboljenja u Srpskoj biti obezbjeđeni pojedini najnoviji u svijetu dostupni lijekovi.
Nakon inicijative srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika da se oboljelima od rijetkih bolesti u Srpskoj obezbijede lijekovi, po hitnoj proceduri Narodna skupština Republike Srpske je usvojila dopune Zakona o zdravstvenom osiguranju, čime je Fondu omogućeno da nabavlja u okviru posebnog programa i lijekove za rijetke bolesti.
Dakle, zahvaljujući odgovornoj i brzoj reakciji svih nadležnih republičkih institucija obezbjeđeni su uslovi za raspisivanje javne nabavke za ove lijekove. Fond je javnu nabavku raspisao na osnovu potreba (koji lijekovi za koja oboljenja su potrebni i u kojim količinama) koje nam je dostavio Univerzitetski klinički centar Republike Srpske, a nakon inicijative Komisije za rijetke bolesti Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite. U skladu sa tim, u otvorenom postupku za ovu godinu nabavlja se sedam lijekova za rijetka oboljenja, kao što su cistična fibroza, Pompeova bolest, mukopolisaharidoza tip 2 i 4, Gošeova bolest, kao i lijek za liječenje akutnih napada angioedema. Vrijednost nabavke je 4,5 miliona KM bez PDV-a, a obavještenje o nabavci sa svim detaljima je dostupno i na internet stranici FZO RS.
Napominjemo da je FZO RS i do sada oboljelima od rijetkih bolesti finansirao neophodne lijekove, a ubuduće, nakon što se realizuje javna nabavka, trebalo bi da im budu dostupni u Republici Srpskoj i najnovije terapije koje se koriste u svijetu.

]]>
Wed, 04 May 2022 08:48:18 +0200
Prezentovan Klinički vodič za tretman HIV-a i AIDS-a https://www.zdravstvo-srpske.org/novosti/prezentovan-klinicki-vodic-za-tretman-hiv-a-i-aids-a.html https://www.zdravstvo-srpske.org/novosti/prezentovan-klinicki-vodic-za-tretman-hiv-a-i-aids-a.html

U cilju osiguranja kvalitetne zdravstvene usluge, kao i standardizacije dijagnostike i terapije HIV-a i AIDS-a, danas je u Banjaluci prezentovan novi Klinički vodič za tretman HIV-a i AIDS-a, kao i Protokol o savjetovanju i testiranju na HIV.

Naime, novi Klinički vodič i Protokol razvijeni su u saradnji Udruženja ''Partnerstvo za zdravlje'' sa Ministarstvom zdravlja i socijalne zaštite Srpske i Federalnim ministarstvom zdravstva, uz podršku Globalnog fonda  za borbu protiv AIDS-a, tuberkuloze i malarije.

“Novi klinički vodič je sveobuhvatan dokument, koji će ponuditi smjernice kliničarima u liječenju HIV-a i AIDS-a u različitim populacijama. Ovaj dokument će pomoći pružaocima zdravstvenih usluga u svim fazama liječenja i njege, pružajući smjernice za liječenje djece, odraslih i različitih grupa stanovništva”, rekao je Alen Šeranić, ministar zdravlja i socijalne zaštite u Vladi Republike Srpske. On je dodao da u Republici Srpskoj se u sklopu redovnih aktivnosti u kontinuitetu sprovodi epidemiloški nadzor i liječenje osoba sa HIV/AIDS-om, ali još ima prostora za unapređenje. „Takođe, posebnu pažnju moramo da posvetimo zdravstvenom prosvjećivanju, odnosno prevenciji i ranom otkrivanju inficiranih virusom HIV-a, kao najvažnijim mjerama u kontroli ove bolesti“, naglasio je ministar Šeranić.

Ovom skupu prisustvovala je i zamjenica direktora FZO RS Nataša Grubiša. Podsjećamo, zaraženima od virusa HIV i oboljelim od AIDS-a u Srpskoj dostupne su savremene terapije koje u potpunosti finansira FZO RS.

]]> Fri, 29 Apr 2022 14:59:49 +0200 Propisano 231.912 elektronskih recepata https://www.zdravstvo-srpske.org/novosti/propisano-231-912-elektronskih-recepata.html https://www.zdravstvo-srpske.org/novosti/propisano-231-912-elektronskih-recepata.html

Od 1. aprila, tačnije, od kako je počela primjena elektronskih recepata, propisano je ukupno 231.912 elektronskih recepata za lijekove koji se nalaze na Listi lijekova Fonda zdravstvenog osiguranja RS. Napominjemo da se elektronski recepti mogu realizovati u svakoj apoteci koja sa Fondom zdravstvenog osiguranja RS ima potpisan ugovor.

Budući da Fond ima potpisane ugovore sa više od 100 apoteka u Republici Srpskoj u slučaju da se zbog eventualnih poteškoća u datom trenutku recept ne može da realizuje u jednoj apoteci, na raspolaganju su i druge apoteke koje imaju ugovor sa Fondom.

Napominjemo da je apotekama na raspolaganju i operativni tim koga čine predstavnici FZO RS, ali i radnici zdravstvenih ustanova koje mogu kontaktirati, a sve u cilju da se sva eventualna nesnalaženja mogu prevazići u optimalnom vremenu, poput neadekvatnog popunjavanja elektronskog recepta i slično.

„E recepti znače pouzdaniju i bržu uslugu za pacijenta. Sami farmaceuti su ranije trošili mnogo više vremena na papirologiju i ispravljanju grešaka propisivačke prirode što bi sada sa Integrisanim zdravstvenim informacionim sistemom (IZIS)  trebalo da bude svedeno na minimum, jer sistem prepoznaje grešku", istakla je nedavno Zorana Malinić, koja je zaposlena u jednoj od apoteka koja ima ugovor sa FZO RS.

]]> Thu, 14 Apr 2022 12:25:04 +0200 Novinarima prezentovan Integrisani zdravstveni informacioni sistem https://www.zdravstvo-srpske.org/novosti/novinarima-prezentovan-integrisani-zdravstveni-informacioni-sistem.html https://www.zdravstvo-srpske.org/novosti/novinarima-prezentovan-integrisani-zdravstveni-informacioni-sistem.html

Integrisani zdravstveni informacioni sistem (IZIS) već intenzivno se koristi u javnim zdravstvenim ustanovama, a u konačnici znači punu primjenu elektronskog kartona, elektronskih recepata, elektronskih uputnica i elektronskih zdravstvenih kartica. Sa IZIS-om očekujemo da će zdravstveni sistem biti znatno efikasniji i dostupniji, a do sada je urađen ogroman posao i zdravstveni radnici, kao i pacijenti, već prepoznaju prednosti IZIS-a. Ovo je poručeno na prezentaciji IZIS-a, koja je danas u Fondu zdravstvenog osiguranja Republike Srpske održana za predstavnike medija.
Prezentaciji je prisustvovalo i rukovodstvo FZO RS, a v.d. direktor Fonda Dejan Kusturić je istakao da nam je izuzetno značajno da se novinari, koji su Fondu najvažniji partner u informisanju javnosti, upoznaju sa IZIS-om kako bi što vjerodostojnije informisali cjelokupnu javnost o ovom kompleksnom projektu.


Prezentaciju za novinare održali su predstavnici FZO RS i kompanije ''ММScode'', koji rade na implementaciji projekta.
Vladimir Miletić, projekt menadžer FZO RS za IZIS, naveo je da IZIS podrazumijeva uspostavljanje informacionog sistema koji treba da omogući efikasno upravljanje cjelokupnim sistemom zdravstvene zaštite, te prikupljanje i obradu zdravstvenih informacija iz različitih zdravstvenih ustanova u jedinstvenu bazu podataka. ''IZIS omogućava međusobno uvezivanje zdravstvenih ustanova, odnosno mogućnost pristupa jedinstvenoj bazi medicinskih podataka, što u konačnici ima za cilj efikanije i kvalitetnije pružanje zdravstvene zaštite pacijentima. Prvo što smo uradili jeste da smo sproveli obuke za zdravstvene radnike kroz naše radionice, te su sve javne zdravstvene ustanove dobile računare i drugu potrebnu opremu i integrisali smo podatke koje su 12 godina prikupljani u različitim zdravstvenim ustanovama u jedan sistem'', rekao je Miletić. Dragana Krivaja, projekt menadžer IZIS-a ispred konzorcijuma koji realizuje projekat, navela je da sa realizacijom elektronskih recepata od 1. aprila građani mogu da osjete prednosti IZIS-a, jer po prvi put ne moraju u apoteku da odlaze sa papirima. ''Iako se već par godina radi intenzivno na realizaciji IZIS-e, konačno smo došli u fazu da građani mogu da osjete šta IZIS u praksi znači i tek predstoji period kada će praktična primjena IZIS-a pokazati svoje konkretne prednosti za pacijete, zdravstvene radnike i kompletan zdravstveni sistem'', kazala je Krivaja. Ona je navela da je od 1. aprila propisano preko 175.000 elektronskih recepata i da se kroz sistem sada evidentiraju i recepti za lijekove koji idu na teret Fonda, kao i oni koji nisu na listama Fonda, što u ranijem poslovnom sistemu nije bilo moguće. Ona je istakla da se osnovni ciljevi postavljeni IZIS-om uspješno realizuju i da su tome doprinijeli svi učesnici zdravstvenog sistema.


Zorana Malinić, predstavnica apoteke, navela je da je iz ugla farmaceuta veoma važno što primjena e recepata u konačnici znači bržu i dostupniju uslugu za samog pacijenta. ''Takođe, i nama farmaceutima je značajno olakšan posao. Ranije su se znale dešavati greške propisivačke prirode pa smo gubili na to dodatno vrijeme, a sada sistem sam prepoznaje grešku i to nam u mnogome olakšava posao'' rekla je Malinićeva. Ona je dodala da svaka novina koja se uvodi zahtjeva određenu fazu prilagođavanja, kako za zdravstvene radnike, tako i za pacijente. ''Međutim, svi u sistemu smo svjesni važnosti IZIS-a za zdravstveni sistem Republike Srpske i činjenice da on doprinosi efikasnijem zdravstvu kojem svi težimo'', istakla je Malinićeva.

]]> Fri, 08 Apr 2022 12:48:19 +0200 Počinje primjena elektronskih recepata https://www.zdravstvo-srpske.org/novosti/pocinje-primjena-elektronskih-recepata.html https://www.zdravstvo-srpske.org/novosti/pocinje-primjena-elektronskih-recepata.html

Od sutra, tačnije od 1. aprila, planirano je da počne primjena elektronskih recepata u praksi, što je nastavak sprovođenja projekta Integrisanog zdravstvenog informacionog sistema (IZIS).
Primjena elektronskih recepeta u konačnici pojednostaviće rad zdravstvenog sistema i olakšati pacijentima dostupnost terapijа, ali smo istovremeno svjesni da će biti potrebno izvjesno vrijeme da se svi prilagode novom načinu rada, uključujući i same osiguranike.
Zdravstveni radnici u ustanovama i apotekama su se u proteklom periodu zajedno sa implementatorima  projekta intezivno pripremali za realizaciju e recepata,  a budući da je riječ o velikoj novini FZO RS je oformio i operativni tim koji će im biti na raspolaganju. Osim radnika Fonda, na raspolaganju će biti i radnici zdravstvenih ustanova, a sve u cilju da potencijalni problemi, poput neadekvatnog popunjavanja elektronskog recepta,  budu prevaziđeni u optimalnom vremenu.
Riječ je o velikom i složenom poslu te molimo osiguranike i cjelokupnu javnost za razumijevanje ukoliko na početku primjene elektronskih recepata bude nesnalaženja, ali naglašavamo spremnost svih u zdravstveno sistemu Republike Srpske da i ova faza IZIS-a u potpunosti zaživi u praksi.
Napominjemo da će se u izuzetnim slučajevima apoteke i dalje prihvatati papirni  recept, i to kada je riječ o receptima privatnih ambulanti porodične medicine, receptima ustanova koje pružaju usluge iz KSZ-a (ginekologija i pedijatrija), te u slučaju propisivanja lijekova sa opojnim drogama. Takođe, vodiće se računa da se ne osporavaju ni papirni recepti koje iz objektivnih razloga nije bilo moguće propisati i realizovati elektronski, npr. u slučaju nestanka struje, prekida internet veze i slično.
Podsjećamo, e recepti su dio velikog projekta integracije zdravstvenog informacionog sistema koji će donijeti brojne prednosti u zdravstvu Srpske, poput bržeg izdavanja lijekova, smanjenja mogućnosti grešaka u propisivanju, ali i zbog minimalnog korišćenja papira i drugo.
]]> Thu, 31 Mar 2022 12:39:42 +0200 Informacija o ostvarivanju prava na bolovanje https://www.zdravstvo-srpske.org/novosti/informacija-o-ostvarivanju-prava-na-bolovanje.html https://www.zdravstvo-srpske.org/novosti/informacija-o-ostvarivanju-prava-na-bolovanje.html

S obzirom na to da je 1. marta na snagu stupio novi Pravilnik o ostvarivanju prava na naknadu plate za vrijeme privremene nesposobnosti za rad, Odjeljenje za odnose sa javnošću Fonda  pripremilo je kratku informaciju za osiguranike, s ciljem da ih na što jednostavniji način informišemo o svim novinama koje donosi novi pravilnik. Informacija, pored što je dostupna na našem sajtu, biće dostupna osiguranicima i u svim našim poslovnicama.
Informacija obuhvata novine, poput toga ko može da propiše bolovanje za osiguranika, šta podrazumijeva vanredna ocjena bolovanja, a šta vanredna kontrola, kada se osiguranik upućuje na ocjenu radne sposobnosti i dr., a sve sa namjerom pravovremenog informisanja osiguranika o ostvarivanju ovog prava. Takođe, Pravilnik o ostvarivanju prava na naknadu plate za vrijeme privremene nesposobnosti za rad dostupan je na našem sajtu u linku ''propisi''.
Inače, informacije za osiguranike su kontinuirana aktivnost Fonda, jer nam je cilj da osiguranike informišemo o njihovim pravima i procedurama ostvarivanja prava, budući da se samo na taj način može povećati i svijest o važnosti zdravstvenog osiguranja. Jer, zdravstveno osiguranje vrijedi više, ako znate svoja prava!

]]>
Tue, 29 Mar 2022 13:34:59 +0200
IZIS: Prezentovani rezultati dosadašnjeg rada https://www.zdravstvo-srpske.org/novosti/izis-prezentovani-rezultati-dosadasnjeg-rada.html https://www.zdravstvo-srpske.org/novosti/izis-prezentovani-rezultati-dosadasnjeg-rada.html

Integrisani zdravstveni informacioni sistem (IZIS) već se intezivno  primjenjuje  u javnim zdravstvenim ustanovama u Srpskoj, a rezultati dosadašnjeg rada jednog od najvažnijih projekata u Republici Srpskoj  prezentovani su i predstavnicima Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske.
„Veliki posao je urađen! Ovaj projekat nije samo važan za zdravstveni sistem, već je od republičkog značaja“, poručili su predstavnici Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite.
Na prezentaciji, između ostalog, konstatovano je da ovaj projekat nije nastao zbog potreba FZO RS kao institucije koja finansira zdravstvene usluge, već isključivo zbog potreba cjelokupnog zdravstvenog sistema, a sve u cilju da građanima Srpske budu dostupnije i efikasnije zdravstvene usluge.
Podsjećamo da je IZIS potpuno novi sistem koji je implementiran, za sada, u svim javnim zdravstvenim ustanovama i znači kompletno uvezivanje svih zdravstvenih ustanova u jedan sistem. Naime,  sada su svi medicinski podaci integrisani na jednom mjestu, za razliku od ranije, kada je svaka zdravstvena ustanova bila jedinka za sebe i samo je ona raspolagala sa podacima o osiguranicima koji su koristili njihove usluge. Tako da IZIS podrazumijeva potpunu integraciju, odnosno informacionu uvezanost svih ustanova zdravstvenog sistema Srpske, te upotrebu elektronskih uputnica, recepata, kartica (umjesto zdravstvenih knjižica) i elektronskog kartona.
Inače, od početka rada IZIS-a javne zdravstvene ustanove su izdale više od milion elektronskih uputnica za specijalističke preglede, kroz IZIS sprovele oko 3,5 miliona posjeta, izdale oko 166.000 bolničkih uputnica, obrađeno oko 20.000 uputnica za MR i KT i drugo. Napominjemo da zdravstvene ustanove rade u IZIS-u, ali je još omogućeno da uporedo sa radom u ovom programu štampaju uputnice, recepte i slično koje su obrađene u IZIS-u, dok se papir u potpunosti ne izbaci iz upotrebe.
Kada je riječ o elektronskim karticama koje su, takođe, samo jedan segment ovog projekta, do sada je uručeno više od 633.400 kartica, odnosno 57 odsto osiguranika je preuzelo svoju elektronsku karticu koja zamjenjuje staru zdravstvenu knjižicu.
Dakle, riječ je o kompleksnom projektu koji donosi brojne novine kako za zdravstvene ustanove, tako i za građane, ali svi sudionici ovog projekta su svjesni da će sa IZIS-om zdravstveni sistem biti znatno efikasniji.

]]>
Mon, 28 Mar 2022 09:25:49 +0200
Rukovodstvo FZO RS u KC Srbije: Najbolja zdravstvena zaštita za građane Srpske i Srbije https://www.zdravstvo-srpske.org/novosti/rukovodstvo-fzo-rs-u-kc-srbije-najbolja-zdravstvena-zastita-za-gradane-srpske-i-srbije.html https://www.zdravstvo-srpske.org/novosti/rukovodstvo-fzo-rs-u-kc-srbije-najbolja-zdravstvena-zastita-za-gradane-srpske-i-srbije.html

Težnja je da građani  Republike Srpske i Srbije kroz ulaganja u zdravstveni sistem i edukaciju kadrova imaju najbolju moguću zdravstvenu zaštitu, a da načini liječenja u zdravstvenim ustanovama budu u potpunosti izjednačeni,  ocijenili su ministar zdravlja i socijalne zaštite Srpske Alen Šeranić i ministar zdravlja Srbije Zlatibor Lončar, nakon sastanka u Beogradu. Ovom sastanku je, između ostalih, prisustvovao i v.d. direktora Fonda zdravstvenog osiguranja Republike Srpske Dejan Kusturić.

Naime, danas su predstavnici institucija zdravstvenog sistema Srpske posjetili i novi objekat Kliničkog centra Srbije, a to je bila prilika i da se razgovara o nastavku saradnje zdravstvenih ustanova Srbije i Republike Srpske.

“Ono što smo vidjeli u novom dijelu Kliničkog centra Srbije biće značajno za obuku i naših specijalista s obzirom na to da, shodno programu koji je u Srpskoj identičan za specijalizacije programu u Srbiji, imamo mogućnosti da naše specijaliste, mlade, šaljemo na edukacije. Tako da ćemo i dalje zajedno prolaziti kroz cijeli ovaj sistem izgradnje zdravstva kako u Srpskoj, tako i u Srbiji“, rekao je Šeranić.

Inače, Fond već godinama uspješno sarađuje sa zdravstvenim ustanovama u Srbiji u kojima se liječe naši osiguranici i to onda kada se liječenje ne može sprovesti u Univerzitetsko kliničkom centru Srpske.  Najviše osiguranika iz Republike Srpske se liječi upravo u Kliničkom centru Srbije, pa je u  prošloj godini liječeno  482 pacijenta u ovoj zdravstvenoj ustanovi.

Napominjemo da Fond zdravstvenog osiguranja RS redovno izmiruje sve obaveze prema zdravstvenim ustanovama u Srbiji za liječenje naših osiguranika, a za razliku od ranijih godina, Fond više uopšte nema dugovanja za liječenje naših osiguranika u Srbiji.

]]>
Fri, 25 Mar 2022 14:32:22 +0100