Naslovna - Fond zdravstvenog osiguranja Republike Srpske https://www.zdravstvo-srpske.orghttps://www.zdravstvo-srpske.org/ Wed, 21 Apr 2021 12:05:46 +0200 bs-ba Za zaštitnu opremu 46 miliona KM https://www.zdravstvo-srpske.org/novosti/za-zastitnu-opremu-46-miliona-km.html https://www.zdravstvo-srpske.org/novosti/za-zastitnu-opremu-46-miliona-km.html

Zdravstvene ustanove Republike Srpske su od početka pandemije u potpunosti snabdjevene dovoljnim količinama potrebne zaštitne opreme i medicinskim sredstvima, što je od ključnog značaja za adekvatno liječenjе oboljelih i sprječavanje širenja virusa korona. Troškovi ovih nabavki do kraja marta iznose 46 miliona KM, a sredstva obezbjeđuje Vlada RS.
Podsjećamo da Fond zdravstvenog osiguranja Republike Srpske nabavlja zaštitnu opremu, medicinska sredstava i sredstava za održavanje higijene za naše zdravstvene ustanove u borbi protiv korona virusa prema ovlašćenju Republičkog štaba za vanredne situacije.
Konkretno, od početka pandemije do kraja marta ove godine FZO RS je nabavio sljedeću zaštitnu i drugu opremu:

 

 

NAZIV OPREME        KOLIČINA    VRIJEDNOST sa PDV-om
Rukavice                    19,3 miliona     3,33 miliona KM
PCR test/komplet         56.000          1,52 miliona KM
Trosolojne maske          20,8 miliona     12,1 miliona KM
Maske FFP2                 600.000     1,64 miliona KM
Maske FFP3                  400.000     2,81 miliona KM
Zaštitna odijela            235.000     7,37 miliona KM
Kaljače                         2 miliona     157.000 KM
Zaštitni ogrtači            360.000     1,68 miliona KM
Dezinfekciona sredstva   30.000    201.825 KM
Toplomjeri                      2.000     156.200 KM
Zaštitne naočale            20.000     142.000 KM
Vizir zaštitni PET             5.000     39.200 KM
Respiratori i aparati        165      14,9 miliona KM
Crijeva za respiratore      300         43.170 KM

Dakle, ukupna vrijednost robe koju je do kraja marta nabavio Fond iznosi oko 46 miliona KM, a trenutno je u toku procedura nabavke opreme vrijednosti oko 10 miliona KM.
Nabavka opreme je još početkom pandemije povjerena Fondu zbog hitnosti i procjene da će FZO zbog iskustva sa centralizovanim nabavkama najbolje odgovoriti ovom zadatku, što je u praksi i potvrđeno. Naime, u najkraćem mogućem roku, i to u periodu kada je cijeli svijet tražio istu robu, Fond je, uz podršku i drugih institucija Republike Srpske, sproveo nabavke i naš zdravstveni sistem imao je svu neophodnu opremu pravovremeno i prije nekih daleko razvijenijih zemalja. Upravo zahvaljujući tome u prvom talasu pandemije spriječeni su scenariji i posljedice virusa korona, kakve su imale pojedine zemlje u Evropi i svijetu.
Treba imati u vidu i da pojedine druge institucije, poput Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske, nabavljaju određenu opremu za borbu protiv korona virusa, a takođe u više navrata je Republici Srpskoj i donirana oprema, te je ukupna vrijednost zaštitne opreme i medicinskih sredstava znatno veća.

]]>
Wed, 21 Apr 2021 11:52:03 +0200
FZO RS nastavlja podržavati sportiste https://www.zdravstvo-srpske.org/novosti/fzo-rs-nastavlja-podrzavati-sportiste.html https://www.zdravstvo-srpske.org/novosti/fzo-rs-nastavlja-podrzavati-sportiste.html

Ministar porodice, omladine i sporta, Sonja Davidović, razgovarala je danas sa direktorom Fonda zdravstvenog osiguranja Republike Srpske, Dejanom Kusturićem, o nastavku saradnje kada je riječ o finansiranju sistematskih pregleda sportista.

„Zdravstvena zaštita sportista je izuzetno važan segment koji smo definisali i Zakonom o sportu i zadovoljstvo mi je što nastavljamo saradnju sa Fondom zdravstvenog osiguranja u ovom segmentu. Ministarstvo i Fond će sufinansirati obavezan godišnji sistematski pregled za sportiste do 18 godina, sportiste sa invaliditetom i kategorisane sportiste, kako je i predvidio Zakon o sportu“, istakla je Davidovićeva.

Finansiranje sistematskih pregleda sportista sa invaliditetom i kategorisanih sportista je, objasnila je Davidovićeva, novina koja je definisana novim Zakonom o sportu, jer je namjera da se ovom mjerom obuhvati što veći broj sportista.

Kusturić je rekao da Fond od početka saradnje sa Ministarstvom porodice, omladine i sporta insistira na značaju prevencije kada je riječ o zdravstvenoj zaštiti sportista i da je to najbolji način da se spriječe tragični događaji na sportskim terenima.

Sistematske preglede sportista obavljaće Zavod za medicinu rada i sporta Republike Srpske.

]]>
Fri, 16 Apr 2021 13:41:36 +0200
Troškovi bolničkog liječenja oboljelih od korona virusa oko 48 miliona KM https://www.zdravstvo-srpske.org/novosti/troskovi-bolnickog-lijecenja-oboljelih-od-korona-virusa-oko-48-miliona-km.html https://www.zdravstvo-srpske.org/novosti/troskovi-bolnickog-lijecenja-oboljelih-od-korona-virusa-oko-48-miliona-km.html

U Univerzitetskom kliničkom centru i bolnicama Republike Srpske od početka pandemije do kraja marta ove godine na liječenju se nalazilo 12.722 pacijenta oboljela od korona virusa, a trošak njihovog bolničkog liječenja iznosio je oko 48 miliona KM.

U prosjeku, bolničko liječenje oboljelih od korona virusa po pacijentu košta oko 4.000 KM.

Inače, u zavisnosti od težine kliničke slike, za oboljele od virusa korona koji su zbrinuti u jednicama intezivne njege uz upotrebu respiratora, po pacijentu, Fond ovu uslugu bolnicama plaća u iznosu od 30.330 KM, od prijema do otpusta iz bolnice. Za pacijente koji zahtijevaju povremenu upotrebu kiseoničke maske i klasifikuju se kao pacijenti sa težom kliničkom slikom, FZO RS plaća 2.270 KM, a za pacijente sa najblažom kliničkom slikom 1.260 KM. Troškove zdravstvene zaštite za oboljele od korona virusa u potpunosti snosi Fond, jer su oboljeli oslobođeni plaćanja participacije za sve usluge iz obaveznog zdravstvenog osiguranja.

Dakle, pored bolničkog liječenja, oboljeli od korona virusa ne plaćaju participaciju ni za druge usluge i prava iz zdravstvenog osiguranja, poput prava koja ostvaruju u domovima zdravlja, za lijekove koji se nalaze na našim listama, kao i za pulmološku rehabilitaciju nakon bolničkog liječenja i dr.

Takođe, na osnovu Uredbe Predsjednika Republike, kao i odluke Fonda zdravstvenog osiguranja, sve dok traje vanredna situacija izazvana pandemijom, Fond snosi troškove zdravstvene zaštite u javnim zdravstvenim ustanovama i za građane Republike Srpske koji nisu osigurani, a sredstva obezbjeđuje Vlada Republike Srpske. U prošloj godini, od početka pandemije, trošak zdravstvene zaštite neosiguranih građana iznosio je 31,4 miliona KM.

Na ovaj način Republika Srpska je pokazala svoju socijalnu odgovornost i naše građane rasteretila bar brige o troškovima liječenja, što nije slučaj ni u mnogo razvijenijim zemljama svijeta, u kojima je, ukoliko građani nemaju osiguranje, novac prvi uslov za liječenje oboljelih.

FZORS nastoji da usklađuje svoje propise sa novonastalom situacijom, prilagođavajući ih novim potrebama osiguranika. Pored nastojanja da unapređujemo kvalitet zdravstvene zaštite oboljelih od korona virusa, takođe, nastojimo da korona virus ne ugrožava ostvarivanje drugih prava naših osiguranika. Primjera radi, omogućili smo da se parovima u procesu vantjelesne oplodnje, u slučaju prekida procedure zbog zaražavanja virusom korona, ponovi postupak vantjelesne oplodnje.

Fond će nastaviti da osluškuje potrebe kako osiguranika, tako i zdravstvenih ustanova, a u cilju da obezbjeđujemo što kvalitetniju i dostupniju zdravstvenu zaštitu građanima Srpske.

]]>
Fri, 16 Apr 2021 09:42:13 +0200
Svjetski dan zdravlja: Zdravstvene mjere dale rezultate https://www.zdravstvo-srpske.org/novosti/svjetski-dan-zdravlja-zdravstvene-mjere-dale-rezultate.html https://www.zdravstvo-srpske.org/novosti/svjetski-dan-zdravlja-zdravstvene-mjere-dale-rezultate.html

Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić rekao je danas u Banjaluci da su dale rezultate posljednje petnaestodnevne zdravstvene mjere vlasti u vezi sa suzbijanjem širenja virusa korona.

- O tome svjedoče i ljudi u UKC-u koji su juče i danas imali nešto manje pacijenata u odnosu na protekle sedmice - rekao je Šeranić, koji je danas sa predstavnicima Svjetske zdravstvene organizacije u BiH, Fonda zdravstvenog osiguranja Republike Srpske i Univerzitetskog kliničkog centra posjetio odjeljenja UKC-a u kojima se zbrinjavaju pacijenti oboljeli od virusa korona.

Šeranić je rekao da su u prethodnom periodu brojke zaraženih bile daleko veće i da će uskoro biti jasno, na osnovu obećavajućih podataka iz posljednjih dana, da li će takav trend biti i nastavljen. On je rekao da je u prošloj sedmici, u odnosu na pretprošlu, bio je gotovo isti broj novozaraženih, odnosno u dvije sedmice nešto više od 3.000 zaraženih.

Ministar zdravlja i socijalne zaštite je rekao da o mjerama ne treba puno polemisati, jer je riječ i o preporukama SZO i da te mjere sprovode svi u svijetu i u regionu. Šeranić je rekao da su saslušali preporuke SZO kada je riječ o nastavku borbe sa pandemijom kako bi bio unaprijeđen sistem liječenja pacijenata od virusa i zdravstvena zaštita u Srpskoj.

Direktor Fonda zdravstvenog osiguranja Republike Srpske Dejan Kusturić zahvalio je zdravstvenim radnicima za nadljudsku borbu u liječenju pacijenata od virusa, te podsjetio da Fond, zajedno sa Vladom Srpske pokriva zdravstveno osiguranje za sve građane. On je rekao da je održana finansijska stabilnost FZO, kao i da se za sve obezbijedi zaštitna oprema od virusa.

- Pozivam sve naše osiguranike i ostale da se pridržavaju epidemioloških mjera - rekao je Kusturić i naveo da su respiratori u Srpskoj nabavljani u skladu sa zakonom i što prije da bi se spasili životi ljudi.

Šef Kancelarije Svjetske zdravstvene organizacije u BiH Fabio Skano rekao je da je ganut humanošću i posvećenošću radnika Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske u Banjaluci kada je riječ o liječenju pacijenata oboljelih od virusa korona.

Skano je rekao da je u UKC-u urađeno sve da pacijenti budu što bolje i organizovanije zbrinuti, što pokazuje i fleksibilnost te ustanove. - Više od 600 oboljelih pacijenata od virusa u UKC-u je najviše od početka pandemije, što govori da je sistem prenapregnut. Zato je važno da se u Srpskoj poštuju mjere održavanja fizičke distance, higijene, nošenja zaštitnih maski i poštovanja izolacije - rekao je Skano u Banjaluci nakon što je sa ministrom zdravlja i socijalne zaštite Srpske Alenom Šeranićem, predstavnicima Fonda zdravstvenog osiguranja i UKC-a posjetio odjeljenja te ustanove u kojima se zbrinjavaju pacijenti oboljeli od virusa.

Skano je naglasio da su epidemiološke mjere bitne da se što prije suzbije i obuzda epidemija, kako bi se smanjio pritisak na zdravstveni sistem.

Generalni direktor UKC-a Republike Srpske Vlado Đajić rekao je da od početka pandemije virusa u Srpskoj imaju najviše hospitalizovanih, 607. - Više od 400 njih je na kiseoničkoj terapiji uz veliki broj na respiratorima. Bolest je tu, ljudi umiru, ovdje je, nažalost, jedna porodilja na "vještačkim plućima"... To su naše komšije, prijatelji, majke i očevi i svi što ranije moramo shvatiti ozbiljnost situacije. Apelujem na stanovnike, preporučujem svima dvije stvari, a to su održavanje fizičke distance i nošenje maske - upozorio je Đajić.

On je konstatovao da se rezultati UKC u liječenju virusa mogu porediti sa mnogo razvijenijim zemljama, te da je cilj da se stanje na tom planu dodatno unaprijedi.

]]>
Wed, 07 Apr 2021 16:36:18 +0200
Uručeno 17 odluka o dodjeli naziva primarijus za doktore medicine https://www.zdravstvo-srpske.org/novosti/uruceno-17-odluka-o-dodjeli-naziva-primarijus-za-doktore-medicine.html https://www.zdravstvo-srpske.org/novosti/uruceno-17-odluka-o-dodjeli-naziva-primarijus-za-doktore-medicine.html

Povodom obilježavanja Svjetskog dana zdravlja, ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić uručio je danas, u Administrativnom centru Vlade Republike Srpske u Banjoj Luci, odluke o dodjeli naziva primarijus za 17 doktora medicine iz Republike Srpske.

Počasnu titulu primarijusa, koja se na ovaj dan tradicionalno dodjeljuju zaslužnim i uspješnim zdravstvenim profesionalcima na preporuku njihovih saradnika i zdravstvenih ustanova, ponijeli su: Marijana Kovačević, dr med. JZU Univerzitetska bolnica Foča, Nenad Lalović, dr med. JZU Univerzitetska bolnica Foča, Marinko Radmanović, dr med. JZU Dom zdravlja Novi Grad, Svetozar Marinković, dr med. ZU Specijalna bolnica iz hirurških oblasti "Boksit" Milići, Marko Račić dr med. JZU Bolnica „Sveti apostol Luka" Doboj, Zoran Matković dr med. JZU Bolnica „Sveti apostol Luka" Doboj, Хаyан Бахнан, dr med. JZU Bolnica „Sveti apostol Luka" Doboj, Aleksandar Lazić, dr med. JZU Dom zdravlja Doboj, Borka Knežević, dr med. JZU Dom zdravlja „Kozma i Damjan" Kozarska Dubica, Vesna  Španović, dr med. JZU Dom zdravlja „Kozma i Damjan"   Kozarska Dubica, Vesna Zec, dr med. JZU Dom zdravlja „Kozma i Damjan" Kozarska Dubica, Biljana Babić, dr med. JZU Bolnica „Dr Mladen Stojanović" Prijedor, Vlado Vujović, dr med. JZU Bolnica „Dr Mladen Stojanović" Prijedor, Rajko Dodik, dr med. JZU Bolnica Gradiška, Jadranka Pavlović, dr med. JZU Bolnica Gradiška, Milica Otković, dr med. JZU Dom zdravlja Prijedor, i Dragan Pralica, dr med. JZU Dom zdravlja Prijedor.

Ministar Alen Šeranić istakao je da je mu je drago da, uprkos okolnostima u kojima se nalazimo zbog pandеmije virusa korona, može i ove godine da uruči odluke o dodjeli naziva primarijus pojedincima koji su svojim radom i profesionalnim napredovanjem napravili iskorak u karijerama, a čiji je doprinos razvoju zdravstvenog sistema Republike Srpske izuzetno značajan.

„Nezamjenjiva uloga zdravstvenih radnika u posljednjih godinu dana dobila je svoju potvrdu, kao i spremnost na žrtvu ne samo na profesionalnom, nego i ličnom planu. Pandemija je pogodila sve aspekte naših života, a pred nas u zdravstvenom sistemu stavila najveću odgovornost", naglasio je ministar Šeranić u svom obraćanju.

Dodjeli naziva primarijus, koja je ove godine organizovana nešto skromnije, uvažavajući okolnosti pandemije virusa korona i poštujući sve epidemiološke mjere, prisustvovali su i šef Kancelarije Svjetske zdravstvene organizacije u BiH Fabio Skano, kao specijalni gost, direktor Fonda zdravstvenog osiguranja Republike Srpske Dejan Kusturić, kao i predstavnici Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske. 

]]>
Wed, 07 Apr 2021 16:19:40 +0200
Javni oglas o prodaji putničkih vozila 26.03.2021. https://www.zdravstvo-srpske.org/novosti/javni-oglas-o-prodaji-putnickih-vozila-26-03-2021.html https://www.zdravstvo-srpske.org/novosti/javni-oglas-o-prodaji-putnickih-vozila-26-03-2021.html

U dnevnim novinama ''Glas Srpske'' objavljen je danas (26.3.2021.) javni oglas o prodaji osnovnih sredstava – putničkih vozila Fonda zdravstvenog osiguranja Republike Srpske. Javni oglas, kao i pravila o postupku sprovođenja javnog nadmetanja – licitacije za prodaju osnovnih sredstava, putničkih vozila, objavljena su i na sajtu FZO RS na ovom linku. Pravila se, takođe, mogu preuzeti i na prijavnici FZO RS, na adresi Zdrave Korde 8, Banjaluka.

]]>
Fri, 26 Mar 2021 07:53:04 +0100
Na post kovid rehabilitaciji bilo 235 pacijenata https://www.zdravstvo-srpske.org/novosti/na-post-kovid-rehabilitaciji-bilo-235-pacijenata.html https://www.zdravstvo-srpske.org/novosti/na-post-kovid-rehabilitaciji-bilo-235-pacijenata.html

Na pulmološkoj medicinskoj rehabilitaciji do sada je bilo 235 osiguranika koji su preležali korona virus, za šta je Fond zdravstvenog osiguranja Republike Srpske izdvojio oko 350.000 KM. Republika Srpska je prva u regionu, a i među prvima u Evropi,  još u novembru prošle godine omogućila produženu medicinsku rehabilitaciju i za osiguranike koji su preležali infekciju virusa korona, i to nakon bolničkog liječenja. Rehabilitacija se može odobriti u trajanju do 28 dana i to na osnovu otpusnog pisma i odgovarajuće dijagnoze, bez komisijskog odlučivanja. Moguća je i obnova rehabilitacije u trajanju do 14 dana, o čemu odlučuje Komisija Fonda. Kako bi naši osiguranici na što jednostavniji način, sa što manje ''šetanja'' ostvarili ovo pravo, Fond je nedavno i dodatno pojednostavio ovu proceduru. Post kovid rehabilitacija se može sprovesti u Zavodu za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju ''Dr Miroslav Zotović'' i ZTC ''Banja Vrućica'' Teslić, koje za sada jedine imaju dozvolu resornog ministarstva za ovaj vid rehabilitacije.


Inače, prilikom uvođenja ''post kovid'' rehabilitacije za naše osiguranike rukovodili smo se evropskim preporukama, a zbog značaja rehabilitacije za oporavak oboljelih, širom Evrope su otvarani centri za rehabilitaciju. Prema tome, Republika Srpska je stala ''rame uz rame'' sa najrazvijenijim evropskim zemljama kada je u pitanju zdravstvena njega oboljelih od virusa korona.
Ovo je samo jedno od prava kojim potvrđujemo našu opredjeljenost da konstantno unapređujemo zdravstvenu zaštitu osiguranika i da osluškujemo njihove potrebe, kao i potrebe struke, naročito u novonastalim okolnostima. Tako smo nedavno omogućili i da žene, koje se u toku procedure vantjelesne oplodnje zaraze korona virusom, imaju pravo na ponovljeni postupak, odnosno ne gube zbog toga jedan pokušaj vantjelesne.
Napominjemo da FZO RS sve dok traje vanredna situacija finansira zdravstvenu zaštitu za sve građane, i osigurane i neosigurane, u javnim ustanovama i dalje nije potrebno da se ovjerava zdravstvena knjižica. Takođe, oboljeli od korona virusa su oslobođeni plaćanja participacije, te sve usluge koje spadaju u obavezno zdravstveno osiguranje za njih finansira u potpunosti FZO.

]]>
Tue, 23 Mar 2021 09:04:03 +0100
Svjetski dan bubrega: Savremena dijaliza dostupna svim pacijentima u Srpskoj https://www.zdravstvo-srpske.org/novosti/svjetski-dan-bubrega-savremena-dijaliza-dostupna-svim-pacijentima-u-srpskoj.html https://www.zdravstvo-srpske.org/novosti/svjetski-dan-bubrega-savremena-dijaliza-dostupna-svim-pacijentima-u-srpskoj.html

Svim pacijentima u Srpskoj kojima je potrebna dijaliza dostupna je najsavremenija metoda dijalize – hemodijafiltracija. Ovo pravo osiguranicima Fonda, koji nemaju kontraindikacije za ovu dijalizu, obezbijeđeno je još prije četiri godine zahvaljujući snižavanju cijene i hemodijafiltracije i hemodijalize. Primjenom hemodijafiltracije, koja je nekada bila dostupna samo malom broju teže oboljelih, značajno je unapređena zdravstvena zaštita pacijenata na dijalizi, kao i kvalitet njihovog života. Naime, jedna od prednosti ove terapije je i manji broj potrebnih tretmana dijalize, a manje su i mogućnosti komplikacija koje su zahtjevale i dodatne tretmane.
U povodu obilježavanja Svjetskog dana bubrega, podsjećamo da su pacijenti na dijalizi oslobođeni plaćanja participacije, te njihovu zdravstvenu zaštitu u potpunosti finansira Fond zdravstvenog osiguranja Republike Srpske. Pored usluge dijalize, koja uključuje kompletan tretman - lijekove, hranu i dr., FZO RS finansira i prevoz na dijalizu. Pacijenti u Srpskoj se dijaliziraju u savremenim centrima za dijalizu u kojima je obezbijeđen najviši standard ove usluge, zahvaljujući čemu je mogućnost infekcija i drugih komplikacija svedena na minimum. Trenutno usluge dijalize koristi oko 1.500 pacijenata, a troškovi Fonda za dijalizu u prošloj godini su bili oko 33 miliona KM. Iako se povećava broj pacijenata na dijalizi, troškovi Fonda su manji u odnosu na ranije godine zbog smanjenja cijena usluga hemodijalize i hemodijafiltracije. Naime, ranijih godina troškovi su iznosili i do 37 miliona KM. Cijene hemodijalize i hemodijafiltracije su 2017. godine smanjene sa 110 evra, odnosno 130 evra na jedinstvenu cijenu od 103 evra.
Napominjemo i da su osiguranici sa transplantiranim organima, kao i davaoci organa, takođe, oslobođeni plaćanja participacije. FZO finansira u potpunosti i samu transplantaciju, bilo da se radi u UKC RS ili je osiguranicima odobrena transplantacija u Srbiji ili nekoj drugoj zemlji u inostranstvu. Osiguranicima sa transplantiranim organima, kao i sa bubrežnom insuficijencijom, dostupne su i neophodne terapije, poput imunosupresiva i druge.
Svjetski dan bubrega obilježava se drugog četvrtka u martu svake godine u cilju podizanja svijesti o životno važnoj ulozi bubrega u očuvanju zdravlja i potrebi ranog otkrivanja i prevencije bubrežnih oboljenja.

]]>
Thu, 11 Mar 2021 08:20:45 +0100
Vakcinisani roditelji djece čije liječenje finansira Fond solidarnosti https://www.zdravstvo-srpske.org/novosti/vakcinisani-roditelji-djece-cije-lijecenje-finansira-fond-solidarnosti.html https://www.zdravstvo-srpske.org/novosti/vakcinisani-roditelji-djece-cije-lijecenje-finansira-fond-solidarnosti.html

Roditelji djece čija liječenja u inostranstvu finansira Fond solidarnosti za dijagnistiku i liječenje oboljenja, stanja i povreda djece u inostranstvu danas su se zajedno sa ministrom zdravlja i socijalne zaštite RS Alenom Šeranićem  vakcinisali  protiv KOVID 19. Time je simbolično ozvaničen početak vakcinacije stanovništva protiv virusa korona.

Ovi roditelji su među prvim kategorijama građana u RS koji su primili prvu dozu  vakcine „Sputnjik V“, a njen značaj za ove porodice je višestruk, budući da  mališani u pratnji roditelja i dalje često odlaze na liječenje van granica Republike Srpske, pa će im prelazak granica biti znatno olakšan.

Svi roditelji su posebno zahvalni nadležnim  institucijama što su prepoznali važnost vakcinisanja ove kategorije ljudi, budući da svaka potencijalna zaraza roditelja predstavlja  i pretnju po zdravlje djece koja su se liječila u inostranstvu i čije je zdravstveno stanje još uvijek pod kontrolom i nadzorom ljekara.

„Sada će nam organizacija svakodnevnih životnih obaveza, koja uključuje i neprestanu brigu oko djece, znatno biti olakšani, jer nas je uvijek bilo strah ako se mi razbolimo ko će brinuti o našoj djeci koja zahtijevaju nadzor 24 sata.  Samo zdravi možemo biti uz svoje dijete, a ono sa druge strane, zdravstveno bezbjedno bez straha od potencijalnog zaražavanja od virusa  kao i dodatnih komplikacija liječenja“, navela je Rajka Radanović iz Dervente jedna od roditelja koja se danas vakcinisala protiv virusa korona. Ona se zahvalila resornom ministarstvu i Institutu za javno zdravstvo RS koji su ih prepoznali kao prioritetne grupe za vakcinaciju u RS.

I direktorica Fonda solidarnosti Jasminka Vučković posebno je istakla značaj Instituta za javno zdravstvo RS koji je prepoznao važnost vakcinisanja roditelja djece koja se liječe u inostranstvu, jer samo zdrav roditelj, kako je rekla, može u potpunosti da se maksimalno posveti svom djetetu i brine o njemu.

„Riječ je o osjetljivoj populaciji, djeci, koja u kontinuitetu odlaze na preglede i kontrole u inostranstvo, a njihovi roditelji zajedno sa njima su u pokretu i zato je jako važno da se vakcinišu i dodatno zaštite“, navela je Vučkovićeva i dodala da očekuje da u narednom krugu budu vakcinisani i svi ostali roditelji djece čija je liječenja u inostranstvu finansirao Fond.

Direktor Instituta za javno zdravstvo RS Branislav Zeljković rekao je da se zdravstveni sistem zasniva na solidarnosti i zato će Srpska i dalje raditi na principu da zaštiti sve svoje građana i da im omogući vakcinaciju.

Sa roditeljima je danas vakcinu primio i ministar zdravlja i socijalne zaštite RS Alen Šeranić koji je rekao da je plan da ove sedmice bude završena vakcinacija zdravstvenih radnika u zdravstvenim ustanovama, a od naredne sedmice vakcinu bi trebalo da prime građani stariji od 65 godina u domovima za starija lica.

„Nadamo se kontinuitetu isporuke vakcine i na osnovu toga ćemo dugoročno moći da planiramo ovaj cijeli proces“, naveo je Šeranić.

]]>
Wed, 10 Mar 2021 14:04:41 +0100