Naslovna - Fond zdravstvenog osiguranja Republike Srpske https://www.zdravstvo-srpske.orghttps://www.zdravstvo-srpske.org/ Sat, 31 Jul 2021 06:39:35 +0200 bs-ba Promovisanjem prava obilježen Dan FZO RS: Značajno proširena prava iz zdravstvenog osiguranja https://www.zdravstvo-srpske.org/novosti/promovisanjem-prava-obiljezen-dan-fzo-rs-znacajno-prosirena-prava-iz-zdravstvenog-osiguranja.html https://www.zdravstvo-srpske.org/novosti/promovisanjem-prava-obiljezen-dan-fzo-rs-znacajno-prosirena-prava-iz-zdravstvenog-osiguranja.html

Fond zdravstvenog osiguranja Republike Srpske organizovao je danas u svim filijalama promovisanje prava iz zdravstvenog osiguranja, kako bi podjelom vodiča o pravima, te informisanjem građana, obilježili 29 godina od osnivanja Fonda.

Ovo je bila prilika da se građani dodatno informišu o svojim pravima, procedurama ostvarivanja prava, kao i da navedu probleme sa kojima se susreću prilikom ostvarivanja prava.

Portparol Fonda Darija Filipović Ostojić istakla je da je Fond zdravstvenog osiguranja Republike Srpske uradio proteklih godina mnogo na proširenju prava iz zdravstvenog osiguranja, te da je ovo bila prilika da se građani informišu i o novim pravima koja su uvedena u proteklom periodu.

''Finansijska stabilizacija, te kontrola i upravljanje svim troškovima stvorili su nam prostor da uštede koje su napravljene pretočimo  u veća prava iz zdravstvenog osiguranja. Naš cilj je da u budućnosti kroz dane otvorenih vrata još više razgovaramo sa građanima, udruženjima pacijenata i da zajedno sa njima gradimo još bolji zdravstveni sistem'', rekla je Ostojićeva. Ona je dodala da je FZO RS osnovan 27. jula 1992. godine odlukom Narodne skupštine Republike Srpske, te da je Fond današnji dan posvetio osiguranicima, kako bi im približili njihova prava.
"Nama je jako važno da osiguranici znaju koja prava imaju iz zdravstvenog osiguranja, koga treba da pozovu u slučaju da im je potrebna bilo koja informacija u vezi sa zdravstvenim osiguranjem i slično. Mislimo da je ovo pravi put, da budemo još otvoreniji ka građanima", naglasila je Ostojićeva. Ona je rekla da je FZO radio mnogo na informisanju građana, te da je Fond prvi u regionu koji je imenovao zaštitnike prava osiguranih lica u svim poslovnicama Fonda, prije više od 10 godina.

Banjalučanin Dragomir Đukić rekao je novinarima da je zadovoljan ostvarivanjem prava putem Fonda zdravstvenog osiguranja, kao i cijela njegova porodica. "Mislim da Fond i njegove stručne službe izuzetno korektno i kvalitetno obavljaju svoj dio posla i štite interese osiguranika. Mislim da su pomaci načinjeni u zdravstvenom osiguranju Republike Srpske u najvećoj mjeri zasluga FZO Republike Srpske", naveo je Đukić.
On je rekao da je danas sve organizovanije, dostupnije, prvenstveno zahvaljujući FZO koji štiti interese svojih osiguranika.

Građani su danas u Banjaluci, Prijedoru, Bijeljini, Istočnom Sarajevu, Doboju, Zvorniku, Foči i Trebinju, odnosno u svim opštinama gdje postoje filijale Fonda, imali priliku da preuzmu deset vodiča o pravima iz zdravstvenog osiguranja, da se informišu o ulozi i kontaktima zaštitnika prava i dr. Osiguranici FZO su najviše interesovanja pokazali za elektronske kartice, odnosno na koji način mogu da ih preuzmu, čemu one služe, koji lijekovi su im dostupni na listama, kako da ostvare pravo na medicinsku rehabilitaciju i drugo.

]]>
Tue, 27 Jul 2021 13:59:59 +0200
Vakcinacija radnika FZO RS https://www.zdravstvo-srpske.org/novosti/vakcinacija-radnika-fzo-rs.html https://www.zdravstvo-srpske.org/novosti/vakcinacija-radnika-fzo-rs.html

U Institutu za javno zdravstvo Republike Srpske u Banjaluci danas je organizovana vakcinacija radnika Fonda zdravstvenog osiguranja Republike Srpske.
Rukovodstvo Fonda je iniciralo vakcinaciju imajući u vidu da je većina zaposlenih u FZO u svakodnevnom direktnom kontaktu sa građanima i samim tim pod povećanim rizikom od infekcije virusom korona, te je vakcinacija naših radnika od izuzetnog značaja ne samo zbog zaštite zdravlja zaposlenih, već i osiguranika.
Napominjemo da je dio radnika FZO RS još ranije vakcinisan u saradnji sa Institutom, kao i u okviru redovnih vakcinacija u domovima zdravlja. Radnici iz filijala Fonda, koji do sada nisu vakcinisani, mogu da se vakcinišu u regionalnim centrima Instituta za javno zdravstvo.
Ovom prilikom pozivamo i osiguranike da iskoriste dostupnost vakcina protiv korona virusa u našim zdravstvenim ustanova, jer je samo visok procenat imunizacije najsigurniji put ka kraju ove pošasti.
Izuzetno nas raduje ubrzan proces vakcinacije u Srpskoj u posljednjem periodu i uvjereni smo da će se, uz podršku građana, i dalje odvijati prema utvrđenom planu i u konačnici doprinijeti potpunom suzbijanju virusa korona.

]]>
Tue, 27 Jul 2021 08:56:42 +0200
Obilježavanje Dana FZO RS promovisanjem prava osiguranika https://www.zdravstvo-srpske.org/novosti/obiljezavanje-dana-fzo-rs-promovisanjem-prava-osiguranika.html https://www.zdravstvo-srpske.org/novosti/obiljezavanje-dana-fzo-rs-promovisanjem-prava-osiguranika.html

U svim filijalama Fonda zdravstvenog osiguranja Republike Srpske sutra - 27. jula, od 9 časova, biće organizovano promovisanje prava osiguranika u povodu obilježavanja 29 godina od osnivanja Fonda.Promovisanje prava osiguranika biće organizovano u Banjaluci (Trg Krajine), Bijeljini (ispred Filijale FZORS), Prijedoru (Mali gradski trg), Istočnom Sarajevu (centar grada – Spasovdanska ulica), Trebinju (pored Hercegovačke kuće), Foči  (grdski trg), Doboju (u centru grada – ispred Konzuma) i Zvorniku (ispred RK Zvorničanka).Predstavnici Fonda će građanima dijeliti vodiče o pravima iz zdravstvenog osiguranja, a građani će imati priliku, pored da se informišu o svojim pravima, i da postave pitanja, daju svoje prijedloge, kao i da navedu svoje eventualne probleme u vezi sa ostvarivanjem prava i dr.Podsjećamo, Fond zdravstvenog osiguranja Republike Srpske osnovan je 27. jula 1992. godine odlukom Narodne skupštine Republike Srpske. Tim povodom smo odlučili da ovaj dan obilježimo promovisanjem prava iz zdravstvenog osiguranja, odnosno da ga posvetimo našim osiguranicima.Izjave za medije u Banjaluci, na Trgu Krajine, predviđene su u 10 časova. Lokalnim medijima i dopisnicima na raspolaganju će biti predstavnici FZO iz filijala.

]]>
Mon, 26 Jul 2021 14:35:27 +0200
Uručeno više od 150.000 elektronskih zdravstvenih kartica https://www.zdravstvo-srpske.org/novosti/uruceno-vise-od-150-000-elektronskih-zdravstvenih-kartica.html https://www.zdravstvo-srpske.org/novosti/uruceno-vise-od-150-000-elektronskih-zdravstvenih-kartica.html

Više od 150.000 osiguranika do sada je preuzelo svoju elektronsku zdravstvenu karticu i ovaj proces se sprovodi nesmetano i u skladu sa planiranom dinamikom.

Elektronske kartice se nalaze u poslovnicama Fonda, a radnici Fonda ulaskom u aplikaciju Integrisanog zdravstvenog informacionog sistema (IZIS) jasno vide na osnovu jedinstvenog matičnog broja osiguranika gdje se kartica tačno nalazi i koji je njen serijski broj. Prema tome, ne postoji zastoj u podjeli kartica. U pojedinim poslovnicama zbog većeg broja osiguranika, a kako bi poštovali epidemiološke mjere i izbjegli gužve, prethodno se podnosi zahtjev, bilo putem elektronske pošte ili lično u FZO. Još jednom napominjemo da osiguranik može podnijeti zahtjev i preuzeti kartice za sve članove svoje porodice.

Pored toga što osiguranici preuzimaju svoje kartice u poslovnicama Fonda, veće poslovnice, poput Banjaluke, Bijeljine i dr., omogućile su poslodavcima organizovano preuzimanje kartica za zaposlene i članove porodice koji su preko radnika prijavljeni na osiguranje.S obzirom na to da je planirano da u avgustu počne primjena IZIS-a u cijeloj Republici Srpskoj, napominjemo da to nije uslovljeno dinamikom podjele elektronskih kartica. Kao što smo već informisali javnost, stare zdravstvene knjižice mogu se koristiti uporedo sa e karticama, te ne postoji bojazan da će osiguranicima biti uskraćeno bilo koje pravo iz zdravstvenog osiguranja ukoliko ne preuzmu odmah svoju karticu. FZO je još ranije, čim je to dozvolila epidemiološka situacija, počeo da poziva osiguranike da preuzimaju svoje kartice, upravo kako bi imali dovoljno vremena da se e kartice postepeno preuzimaju, bez stvaranja gužvi.

]]>
Mon, 19 Jul 2021 12:56:57 +0200
Zahtjev za e karticu može se slati i elektronskim putem https://www.zdravstvo-srpske.org/novosti/zahtjev-za-e-karticu-moze-se-slati-i-elektronskim-putem.html https://www.zdravstvo-srpske.org/novosti/zahtjev-za-e-karticu-moze-se-slati-i-elektronskim-putem.html

Pored svih dostupnih elektronskih adresa Fonda zdravstvenog osiguranja RS, poput portparol@zdravstvo-srpske.orgzastitnik.prava@zdravstvo-srspke.org i drugih, osiguranici sa područja Poslovnice Fonda u Banjaluci  mogu i na mejl ekartica@zdravstvo-srpske.org poslati zahtjev za preuzimanje elektronske kartice. Napominjemo da zahtjev koji se šalje elektronskim putem mora biti skeniran sa potpisom, budući da sadrži lične podatke osiguranika.

Osim elektronskog slanja zahtjeva, osiguranici i dalje mogu i u Poslovnici Fonda u Banjaluci da podnose zahtjev za preuzimanje e kartice. Inače, kako bi dodatno ubrzali proces podjele kartica osiguranicima, kao i za poslodavce, Fond je angažovao radnike iz svih sektora na ovim poslovima. Tako da su radnici Fonda angažovani da rade i nakon radnog vremena, sve do 20 časova. Dakle, osiguranici i dalje mogu da dolaze u Poslovnicu Banjaluka do 16 časova, ali će radnici Fonda raditi i duže.

Napominjemo da u drugim poslovnicama Fonda, u kojima je znatno manji broj osiguranika i kartica, za sada nije potrebno prethodno podnositi zahtjev za preuzimanje kartice, već se kartica odmah uruči osiguraniku. Da bi se spriječile gužve, može se eventualno desiti da i u drugim našim poslovnicama radnici prvo evidentiraju podatke, pa naknadno pozovu osiguranike da preuzmu kartice.

Elektronska kartica se ne mora lično preuzeti niti se lično mora predati zahtjev za njeno preuzimanje, a sve u cilju da se smanje gužve i da stariji ljudi, lica sa invaliditetom i druge osjetljive kategorije ne moraju lično dolaziti u poslovnice Fonda.

Zahtjev za preuzimanje elektronske kartice dostupan je i na našoj internet stranici u linku „obrasci“.

Rok za preuzimanje e kartice nije određen jer će uporedo sa e karticom važiti i stara zdravstvena knjižica. Dakle, nijedno pravo iz zdravstvenog osiguranja neće biti uskraćeno ukoliko se odmah ne preuzme e kartica.

]]>
Wed, 14 Jul 2021 14:09:24 +0200
E kartica: poziv za poslodavce https://www.zdravstvo-srpske.org/novosti/e-kartica-poziv-za-poslodavce.html https://www.zdravstvo-srpske.org/novosti/e-kartica-poziv-za-poslodavce.html

Pozivamo sve poslodavce sa područja Grada Banjaluke koji su zainteresovani za organizovano preuzimanje elektronskih kartice za svoje radnike, da se jave na mejl vladimir.dabic@zdravstvo-srpske.org ili na broj telefona 051 249 180, a potrebno je samo navesti JIB preduzeća. Nakon što se pripreme elektronske kartice za zaposlene, Fond će u dogovoru sa poslodavcem utvrditi vrijeme i način preuzimanja kartica.
Pored radnika, elektronske kartice na ovaj način dobiće i članovi porodice koji su preko radnika prijavljeni na osiguranje.
Pored ove aktivnosti, osiguranici - fizička lica u poslovnicama Fonda mogu da preuzimaju svoje elektronske kartice. Napominjemo da se elektronska kartica ne mora lično preuzeti, dovoljno je da jedan član porodice sa neophodnim podacima (matičnim brojevima) dođe po kartice, a sve u cilju da se smanje gužve, a posebno da stariji osiguranici, lica sa invaliditetom i druge osjetljivije kategorije osiguranika, ne moraju lično dolaziti.
Inače, osiguranici (fizička lica) u pojedinim poslovnicama, poput Banjaluke, zbog najvećeg broja elektronskih kartica, prvo popunjavaju zahtjev za preuzimanje elektronske kartice, pa se naknadno, kako ne bi čekali u redu, pozivaju da preuzmu svoje kartice.
Napominjemo da rok preuzimanja kartica nije predviđen i nijedno pravo neće biti uskraćeno ukoliko se odmah ne preuzme elektronska kartica.

]]>
Tue, 13 Jul 2021 13:10:26 +0200
Zahtjev za elektronsku karticu https://www.zdravstvo-srpske.org/novosti/zahtjev-za-elektronsku-karticu.html https://www.zdravstvo-srpske.org/novosti/zahtjev-za-elektronsku-karticu.html

Osiguranici iz Banjaluke na linku mogu preuzeti zahtjev koji je potrebno popuniti za izdavanje elektronske kartice. Budući da  Poslovnica Fonda u Banjaluci ima najveći broj osiguranika, pa samim tim i najveći broj elektronskih  kartica,  u cilju sprјečavanja gužvi i da osiguranici  dugo ne čekaju na preuzimanje elektronske kartice, osiguranici iz Banjaluke mogu da podnesu ovaj zahtjev, pa će naknadno biti pozivani da preuzmu svoju karticu.
Takođe, osiguranici mogu da preuzmu karticu i za svoje članove porodice, samo je potrebno u ovom zahtjevu navesti njihove podatke.
Osim toga, veće poslovnice, poput Banjaluke, Bijeljine, Prijedora i drugih, kako bi olakšali osiguranicima i smanjili gužve u poslovnicama, planiraju i već sprovode pripreme da za radnike dostave kartice njihovim poslodavcima, kako osiguranici ne bi morali pojedinačno da dolaze po svoju karticu u poslovnice Fonda.
Napominjemo da nijedno pravo neće biti uskraćeno ukoliko se odmah ne preuzme elektronska kartica, jer nije ostavljen rok za njeno preuzimanje i osiguranici svoja prava mogu nesmetano da ostvaruju i ukoliko još nisu preuzeli e karticu.
Inače, elektronske kartice osiguranici mogu podići u našim poslovnicama u onim opštinama u kojima su registrovani i u timove porodične medicine.

]]>
Fri, 09 Jul 2021 12:38:40 +0200
Usvojen izvještaj u NS RS: Jednoglasna podrška za Fond solidarnosti https://www.zdravstvo-srpske.org/novosti/usvojen-izvjestaj-u-ns-rs-jednoglasna-podrska-za-fond-solidarnosti.html https://www.zdravstvo-srpske.org/novosti/usvojen-izvjestaj-u-ns-rs-jednoglasna-podrska-za-fond-solidarnosti.html

Narodna skupština Republike Srpske danas je jednoglasno usvojila Izvještaj o izvršenju Rebalansa Budžeta Fonda solidarnosti za dijagnostiku i liječenje oboljenja, stanja i povreda djece u inostranstvu za prošlu godinu.
 Naime, kako je navedeno u izvještaju, u prošloj godini odobreno je oko 6,1 miliona za liječenje 107 djece.
Najveći broj zahtjeva  odnosio se na liječenja koja su obavljena u inostranstvu, a najčešći razlozi za upućivanje u inostranstvo su bila liječenja djece oboljele od malignih bolesti, rijetkih bolesti, transplantacija, urođenih ortopedskih anomalija, bolesti oka, srca i drugih oboljenja.
Ovaj izvještaj, inače,  naišao je na podršku svih poslanika koji su uzeli učešće u raspravi.   Niko ni iz vlasti ni iz opozicije nije imao nijednu zamjerku na rad Fonda ni na izvještaj, koji bi, kako smatraju, po svojoj transparetnosti, trebalo da bude obrazac rada za sve ostale javne ustanove i javna preduzeća.
Direktorka Fonda Jasminka Vučković u završnom obraćanju naglasila je da je Fond u prošloj godini, od 200 zaprimljenih zahtjeva, samo jedan odbio i to zbog nenadležnosti.
„U takvim slučajevima, Fond roditelje oboljele djece ne ostavlja same u njihovoј borbi, već im pomažu da se za pomoć obrate nadležnim ustanovama i institucijama. Najčešće je to Fond zdravstvenog osiguranja RS“, istakla je Vučkovićeva.
Podsjećamo da je od početka rada, pa do danas, Fond solidarnosti finansirao liječenja i dijagnostiku u inostranstvu za 276 djece za šta je izdvojeno oko 10 miliona KM.
Zahvaljujući Fondu solidarnosti ne samo da je obezbijeđen novac za finansiranje liječenja djece u inostranstvu, već su djeca iz Republike Srpske dobila šansu da se liječe u poznatim svjetskim zdravstvenim ustanovama i da ih liječe eminentni ljekari.
Inače, Fond solidarnosti u potpunosti snosi troškove liječenja djece kojima je odobreno liječenje u inostranstvu, što podrazumijeva kompletno liječenje, uključujući sve ono što je djetetu neophodno u toku liječenja, poput lijekova i dr. Takođe, Fond solidarnosti snosi i troškove smještaja pratioca uz dijete, a po potrebi se obezbjeđuje i stručna pratnja.
Takođe, sav novac koji se prikupi u Fond solidarnosti troši se isključivo za liječenje djece u inostranstvu, jer administrativno-tehničku podršku radu ovog fonda pružaju zaposleni u Fodnu zdravstvenog osiguranja RS.
Inače , u  finansiranju Fonda učestvuje cjelokupno društvo, a najveći doprinos daju radnici koji svaki mjesec od svoje plate izdvajaju (ukoliko to žele) 0,25 odsto za finansiranje liječenja djece. Pored neto plate zaposlenih, izvori finansiranja Fonda solidarnosti su i budžeti lokalnih zajednica i budžet Republike Srpske, 5 odsto od kupovine službenih vozila javnih preduzeća, ustanova, institucija, izuzev MUP-a RS i zdravstvenih ustanova, te donacije.

]]>
Wed, 07 Jul 2021 12:32:49 +0200
Provjerite gdje se nalazi vaša e kartica https://www.zdravstvo-srpske.org/novosti/provjerite-gdje-se-nalazi-vasa-e-kartica.html https://www.zdravstvo-srpske.org/novosti/provjerite-gdje-se-nalazi-vasa-e-kartica.html

Osiguranici Fonda na našoj internet stranici,  i to na linku https://izis.org/lokacija-ezk/, mogu provjeriti da li je za njih izrađena elektronska zdravstvena kartica i u kojoj poslovnici Fonda se nalazi. Budući da je veliki broj građana zainteresovano da preuzme svoju elektronsku karticu, mogućnost provjere na internet stranici Fonda značajno će ubrzati ovaj proces jer će osiguranici tačno znati u kojoj poslovnici treba da preuzmu svoju elektronsku karticu.
Inače, elektronske kartice izrađene su na osnovu evidencija osiguranika u timovima porodične medicine i u slučaju da se desi da za nekog osiguranika nije napravljena elektronska kartica, on može u nadležnoj poslovnici Fonda podnijeti zahtjev za izdavanje elektonske kartice i u najkraćem roku biće mu izrađena kartica. Dakle, kartice bi trebalo da se nalaze u poslovnicama FZO RS u onim opštinama u kojima su osiguranici registrovani i u timove porodične medicine.
Podsjećamo da za prvu elektronsku karticu osiguranici Fonda neće ništa dodatno izdvajati novca, dakle za osiguranike je besplatna.
Elektronska kartica sadrži ime i prezime osiguranika,  datum rođenja, identifikacioni broj osiguranika, kao  i broj kartice. Elektronska kartica služi da se provjeri  status osiguranja osiguranika, odnosno da li je uplaćen doprinos za zdravstveno osiguranje. Sa njenom upotrebom, prestaje i potreba ovjeravanja zdravstvenih knjižica. Fond nije predvidio rokove za preuzimanje elektronskih kartica, upravo zbog aktuelne epidemiološke situacije, te nijedno pravo neće biti uskraćeno ukoliko osiguranici još nisu preuzeli svoju elektronsku karticu.
Takođe, imlementatori projekta Integrisanog zdravstvenog informacionog sistema (IZIS)  kreirali  su portal www.izis.org na kojem se mogu pronaći korisne informacije o samom projektu, koje su njegove prednosti, šta je elektronski karton, ko mu može pristupiti i druge slične informacije o IZIS-u.

]]>
Wed, 07 Jul 2021 08:51:38 +0200