Naslovna - Fond zdravstvenog osiguranja Republike Srpske https://www.zdravstvo-srpske.orghttps://www.zdravstvo-srpske.org/ Sun, 24 Jun 2018 21:59:14 +0200 bs-ba Inovativni lijekovi za obolјele od karcinoma https://www.zdravstvo-srpske.org/novosti/inovativni-lijekovi-za-obol-ele-od-karcinoma.html https://www.zdravstvo-srpske.org/novosti/inovativni-lijekovi-za-obol-ele-od-karcinoma.html

Fond zdravstvenog osiguranja Republike Srpske finansiraće četiri nova inovativna lijeka za obolјele od metastatskog melanoma, što će omogućiti znatno efikasnije liječenje i kvalitetniji život obolјelim.

Takođe, pored za indikacije melanoma, jedan inovativni lijek koristiće se i kod liječenja karcinoma pluća.

Radi se o izuzetno skupim terapijama, efikasnijim od terapije citostaticima, jer znatno produžavaju period do progresije bolesti i imaju manje neželјenih efekata.

Za nabavku inovativnih lijekova (kobimetinib, trametinib, dabrafenib i pembrolizumab) Fond je za period do kraja naredne godine obezbijedio 3,3 miliona KM.

Nove inovativne lijekove će u potpunosti finansirati FZO RS, a biće dostupni obolјelima u skladu sa protokolima liječenja i prioritetima koje odrede lјekari. Fond je uspio da obezbijedi sredstva za liječenje ovim terapijama za ukupno 25 pacijenata, dok je do sada Fond finansirao jedan inovativni lijek za šest obolјelih od melanoma, a obolјelim od karcinoma pluća nisu uopšte bile dostupne inovativne terapije.

Inače, zahvalјujući ostvarenim pozitivnim trendovima u poslovanju Fonda stvorene su mogućnosti za proširenje prava osiguranika, odnosno za uvođenje najsavremenijih terapija. Fond će i u narednom periodu nastojati da uvodi nove terapije i da unapređuje zdravstvenu zaštitu osiguranika. Međutim, to prvenstveno zavisi od redovnosti uplate doprinosa za zdravstveno osiguranje koji su jedini izvor prihoda Fonda.

]]>
Sun, 17 Jun 2018 11:04:40 +0200
Svi oboljeli od rijetkih bolesti trajno oslobođeni plaćanja participacije https://www.zdravstvo-srpske.org/novosti/svi-oboljeli-od-rijetkih-bolesti-trajno-oslobodeni-placanja-participacije.html https://www.zdravstvo-srpske.org/novosti/svi-oboljeli-od-rijetkih-bolesti-trajno-oslobodeni-placanja-participacije.html

Svima koji su oboljeli od rijetkih bolesti u Republici Srpskoj trajno je omogućeno pravo na zdravstvenu zaštitu i liječenje bez plaćanja participacije.

Ovom novinom, koju je danas usvojio Upravni odbor Fonda zdravstvenog osiguranja, Republika Srpska je postala lider u regionu kada su u pitanju prava oboljelih od rijetkih bolesti.

Pravo na trajno oslobađanje od plaćanja participacije oboljeli će ostvarivati na osnovu legitimacije koju izdaje Centar za rijetke bolesti Univerzitetskog kliničkog centra RS, te je potrebno da se oboljeli koji još nemaju legitimaciju jave u ovaj centar.

Naime, i do sada su oboljeli od rijetkih bolesti bili oslobođeni plaćanja participacije, ali ne za sva oboljenja, i to je predstavljalo veliki problem za oboljele koji su stariji od 15 godina jer su morali plaćati participaciju ako imaju dijagnozu koja nije bila obuhvaćena Pravilnikom Fonda.

Izmjenom Pravilnika koji uređuje ovu oblast, a na inicijativu Saveza za rijetke bolesti, svim osiguranicima kojima je utvrđeno neko rijetko oboljenje Fond će u potpunosti snositi troškove zdravstvene zaštite, bez obzira na godine života i dijagnozu.

Inače, u Centru za rijetke bolesti trenutno je registrovano 432 pacijenta sa 170 različitih rijetkih oboljenja.

]]> Thu, 14 Jun 2018 13:20:32 +0200 Potpisan Sporazum o saradnji sa poslodavcima https://www.zdravstvo-srpske.org/novosti/potpisan-sporazum-o-saradnji-sa-poslodavcima.html https://www.zdravstvo-srpske.org/novosti/potpisan-sporazum-o-saradnji-sa-poslodavcima.html

Fond zdravstvenog osiguranja RS će sve tekuće obaveze u 2018. godini za bolovanja radnika dužih od 30 dana izmirivati redovno, dok će dug nastao iz ranijih godina kontinuirano izmirivati uz mogućnost multilateralne kompenzacije potraživanja i dugovanja.

Ovo je, između ostalog, precizirano Sporazumom o saradnji kojeg su danas potpisali vršilac dužnosti direktora Fonda zdravstvenog osiguranja RS Dejan Kusturić i predsjednik Unije udruženja poslodavaca RS Dragutin Škrebić.

Ovaj sporazum, kako je objasnio direktor Fonda, ne definiše samo obaveze Fonda nego i poslodavaca, koji su, takođe, obavezni, da na vrijeme uplaćuju doprinose za zdravstveno osiguranje.

„Na ovaj način želimo da u budućnosti spriječimo situaciju  koju sada imamo, a to je da Fond, trenutno, poslodavcima za bolovanja duguje 42 miliona KM, a da istovremeno, od poslovne zajednice potražuje 280 miliona KM. Zato se nadamo da će 10 miliona KM koje planiramo da u narednom periodu izdvojimo za privredu  biti njihov podstrek za redovno uplaćivanje doprinosa za zdravstveno osiguranje ili da eventualno razmišljaju o povećanju plata svojih radnika“, istakao je Kusturić.

Posebno je bitno, kako smatra Kusturić, da se utiče na svijest poslodavaca, ali i radnika koliko je važno da se redovno uplaćuju doprinosi za zdravstveno osiguranje.]]> Thu, 31 May 2018 14:08:01 +0200 Sporazum o saradnji Fonda i Unije udruženja poslodavaca RS https://www.zdravstvo-srpske.org/novosti/sporazum-o-saradnji-fonda-i-unije-udruzenja-poslodavaca-rs.html https://www.zdravstvo-srpske.org/novosti/sporazum-o-saradnji-fonda-i-unije-udruzenja-poslodavaca-rs.html

Fond zdravstvenog osiguranja RS potpisaće sutra Sporazum o saradnji sa Unijom udruženja poslodavaca RS kojim se, između ostalog, jasnije definišu isplate refundacija neto plata radnika za vrijeme privremene nesposobnosti za rad (bolovanja duža od 30 dana), kao i izmirenje dugovanja iz ranijeg perioda.

Fond se ovim sporazumom obavezuje da će sve tekuće obaveze u 2018. godini za bolovanja izmirivati redovno, dok će se dug iz ranijih godina kontinuirano izmirivati, uz mogućnost multilateralne kompenzacije potraživanja i dugovanja.

Budući da poslodavci imaju mogućnost da od Fonda zatraže provjeru opravdnosti bolovanja svojih radnika, te da je prirotet u radu Fonda i u ovoj godini kontrola i upravljanje troškovima, potpisnici ovog sporazuma će inicirati i izmjene propisa koji će omogućiti kvalitetniju kontrolu bolovanja.  Na ovaj način i Fond i poslodavci žele da spriječe zloupotrebe bolovanja, ali i da eliminišu negativne pojave i trendove u ovoj oblasti.

Takođe, očekujemo da će ovaj sporazum doprinijeti da poslodavci redovno plaćaju doprinose za zdravstveno osiguranje, što će omogućiti i Fondu da svoje obaveze na vrijeme izmiruje. Inače, FZO RS je smanjio dugovanja za bolovanja za tri miliona KM u prošloj godini u odnosu na 2016. godinu. Napominjemo da Fond prilikom plaćanja refundacije bolovanja prioritet daje privredi, tako da se više od 60 odsto duga isključivo odnosi na javni sektor.]]> Wed, 30 May 2018 14:37:30 +0200 Prihvaćena inicijativa Fonda solidarnosti: Ukinuta provizija za uplate sredstava https://www.zdravstvo-srpske.org/novosti/prihvacena-inicijativa-fonda-solidarnosti-ukinuta-provizija-za-uplate-sredstava.html https://www.zdravstvo-srpske.org/novosti/prihvacena-inicijativa-fonda-solidarnosti-ukinuta-provizija-za-uplate-sredstava.html

Na inicijativu Fonda solidarnosti za dijagnostiku i liječenje oboljenja stanja i povreda djece u inostranstvu, Nova banka AD Banjaluka ukinula je proviziju za sve gotovinske i bezgotovinske uplate  za Fond solidarnosti koje su uplaćuju preko računa ove banke ( 555-100-00366471-50).

„'Nova banka' je u ovom periodu  koliko smo zajedno partneri u ovoj humanoj misiji pokazala jedan veoma ozbiljan i profesionalan pristup, a zahvaljujući njihovoj   ažurnosti kada je u pitanju uplata sredstava za Fond solidarnosti, naš rad čini odgovornijim i transparetnijim. Prihvatanjem inicijative da ukinu proviziju za gotovinske i bezgotovinske uplate za Fond solidarnosti koje se vrše preko njihovog računa ruše stereotipe o bankama da su one isključivo profitne organizacije. Ovim potezom pokazuju društvenu odgovornost i iskrenu želju da finansijski doprinesu tome da se što veći broj djece uputi na liječenje u inostranstvo“, rekla je vršilac dužnosti direktora Fonda solidarnosti Jasminka Vučković.

Fond solidarnosti je pokrenuo ovu inicijativu jer se veliki broj građana obratio ovoj ustanovi sa tvrdnjama da im je mjesečna provizija koja im se odbija od plate mnogo veća od mjesečne uplate za Fond solidarnosti.

]]>
Mon, 28 May 2018 07:54:49 +0200
Čestitka doktorima porodične medicine https://www.zdravstvo-srpske.org/novosti/cestitka-doktorima-porodicne-medicine.html https://www.zdravstvo-srpske.org/novosti/cestitka-doktorima-porodicne-medicine.html

U povodu Svjetskog dana doktora porodične medicine, 19. maja, Fond zdravstvenog osiguranja RS upućuje najiskrenije čestitke svim ljekarima porodične medicine.

''Svima vama, koji ste temelj cjelokupnog zdravstvenog sistema Srpske, želimo da u ime naših osiguranika i FZO izrazimo zahvalnost za predano i nesebično zalaganje u vašem svakodnevnom radu. Hvala vam što i u najtežim okolnostima, poput perioda elementarnih nepogoda i drugim izazovnim periodima sa kojima smo se suočavali i suočavamo, ne odustajete i dalje odgovorno radite svoj posao u interesu naših pacijenata'', navedeno je u čestitki koju je FZO RS uputio Udruželju doktora porodične medicine RS.

Ovom prilikom Fond je pružio i  podršku aktivnostima koje organizuje Udruženje doktora porodične medicine RS, kojima su u proteklom periodu značajno doprinijeli unapređenju oblasti porodične medicine i jačanju svijesti o značaju ove oblasti. U tome važnu ulogu imaju i edukativni, stručni skupovi koje Udruženje organizuje svake godine u okviru obilježavanja Svjetskog dana doktora porodične medicine.]]> Fri, 18 May 2018 15:08:41 +0200 Upozorenje zdravstvenim ustanovama https://www.zdravstvo-srpske.org/novosti/upozorenje-zdravstvenim-ustanovama.html https://www.zdravstvo-srpske.org/novosti/upozorenje-zdravstvenim-ustanovama.html

U slučaju da vam se javi greška pri konekciji, objašnjeno je u UPUTSTVU kako treba postupiti.

]]>
Fri, 18 May 2018 15:05:55 +0200
Penzioneri i Fond PIO podržali rad Fonda solidarnosti https://www.zdravstvo-srpske.org/novosti/penzioneri-i-fond-pio-podrzali-rad-fonda-solidarnosti.html https://www.zdravstvo-srpske.org/novosti/penzioneri-i-fond-pio-podrzali-rad-fonda-solidarnosti.html

Penzionerima Republike Srpske, koji to žele, biće omogućeno da od svoje penzije daju doprinos Fondu solidarnosti za dijagnostiku i liječenje oboljenja, stanja i povreda djece u inostranstvu, a Udruženje penzionera RS uplatiće na račun ovog fonda 1.000 KM.

Ovo je dogovoreno na današnjoj sjednici Upravnog odbora Udruženja penzionera RS, kojoj su prisustvovali i direktor Fonda za penzijsko invalidsko osiguranje Mladen Milić i vršilac dužnosti direktora Fonda solidarnosti Jasminka Vučković.

Naime, Fond solidarnosti je zbog zainteresovanosti penzionera da daju svoj doprinos za liječenje djece u inostranstvu, nedavno uputio inicijativu Fondu PIO da se i najstarijoj populaciji omogući da budu dio ove humane misije.

''Odmah smo dobili podršku direktora Fonda PIO, kao i predstavnika Udruženja penzionera za našu inicijativu. Dogovoreno je da će tehnički dio posla obaviti Fond PIO i da će svi penzioneri imati mogućnost da u poslovnicama tog fonda potpišu izjave ukoliko žele da dio novca od penzije izdvajaju za Fond solidarnosti'', kazala je Vučkovićeva, naglašavajući da je ovo isključivo na dobrovoljnoj osnovi i da će penzioneri sami određivati koji iznos da im se odvaja od penzije.

 

]]>
Wed, 04 Apr 2018 14:28:45 +0200
Informacija za osiguranike: Novine u pravima na medicinsku rehabilitaciju https://www.zdravstvo-srpske.org/novosti/informacija-za-osiguranike-novine-u-pravima-na-medicinsku-rehabilitaciju.html https://www.zdravstvo-srpske.org/novosti/informacija-za-osiguranike-novine-u-pravima-na-medicinsku-rehabilitaciju.html

Fond zdravstvenog osiguranja RS donio je novi Pravilnik o uslovima i načinu ostvarivanja prava na produženu medicinsku rehabilitaciju koji počinje da se primjenjuje od 1. aprila ove godine. Novi pravilnik donosi značajne novine, uključujući i pojednostavljenje procedura, posebno za najugroženije kategorije osiguranika, poput lica sa invaliditetom. Sa namjerom da osigurana lica pravovremeno informišemo o najbitnijim novinama kada je u pitanju ova oblast pripremili smo Informaciju za osiguranike koja je dostupna na sajtu Fonda (link: ''prava osiguranika''), a osiguranici je mogu dobiti i u svim našim poslovnicama i kancelarijama. Zainteresovani se detaljnije mogu informisati i u samom Pravilniku, koji je, takođe, dostupan na našem sajtu (u ''propisima'').

]]>
Mon, 19 Mar 2018 09:15:03 +0100