Naslovna - Fond zdravstvenog osiguranja Republike Srpske https://www.zdravstvo-srpske.orghttps://www.zdravstvo-srpske.org/ Sun, 18 Feb 2018 08:04:05 +0100 bs-ba Saradnja FZO RS i Agencije za lijekove BiH https://www.zdravstvo-srpske.org/novosti/saradnja-fzo-rs-i-agencije-za-lijekove-bih.html https://www.zdravstvo-srpske.org/novosti/saradnja-fzo-rs-i-agencije-za-lijekove-bih.html

Vršilac dužnosti direktora Fonda zdravstvenog osiguranja RS Dejan Kusturić sa saradnicima posjetio je Agenciju za lijekove i medicinska sredstva BiH gdje je sa predstavnicima ove institucije razgovarao o aktuelnim temama u zdravstvenom sistemu, kao i o radu Fonda i Agencije, a u cilju da se unapređenjem komunikacije i saradnje efikasnije rješavaju svi eventualni problemi.
Predstavnici FZO RS i Agencije na sastanku su usaglasili aktivnosti iz djelokruga svojih nadležnosti na kojima će raditi, kako bi se poboljšala dostupnost lijekova i medicisnkih sredstava, odnosno unaprijedila zdravstvena zaštita stanovništva.
''Koordinisan rad institucija zdravstvenog sistema ključan je kako bi se ostvarivali što bolji rezultati i pružala što efikasnija zdravstvena zaštita osiguranicima'', rekao je Kusturić. On je predstavnike Agencije upoznao sa radom Fonda u proteklom periodu i postignutim rezultatima.
V.d. direktor Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH Aleksandar Zolak, koji je i inicirao sastanak, izrazio je zadovoljstvo postignutim dogovorom da se zajednički rješavaju problemi koji se tiču obje institucije.
Na sastanku je, između ostalog, razgovarano o nabavci i cijenama lijekova, medicinskim sredstvima, Zakonu o javnim nabavkama BiH i slično.
Sastanak je organizovan u okviru inicijative Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH za jačanje saradnje institucija u cilju bolje zaštite javnog zdravlja stanovništva.

]]>
Fri, 16 Feb 2018 08:02:51 +0100
Održana konferencija za medije Fonda solidarnosti: ''Humanitarne akcije ne možemo da zabranimo'' https://www.zdravstvo-srpske.org/novosti/odrzana-konferencija-za-medije-fonda-solidarnosti-humanitarne-akcije-ne-mozemo-da-zabranimo.html https://www.zdravstvo-srpske.org/novosti/odrzana-konferencija-za-medije-fonda-solidarnosti-humanitarne-akcije-ne-mozemo-da-zabranimo.html

Fond solidarnosti za dijagnostiku i liječenje oboljenja, stanja i povreda djece u inostranstvu svojim radom i transparentnošću steći će povjerenje građana i to je jedini način da ubuduće spriječimo ili smanjimo broj humanitarnih akcija koje se pokreću za liječenje djece u inostranstvu.

Ovo je na danas održanoj konferenciji za medije istakla v.d. direktor Fonda solidarnosti Jasminka Vučković komentarišući i dalje u javnosti prisutan veliki broj humanitarnih akcija, uprkos osnivanju Fonda solidarnosti čija je uloga da finansira liječenja u inostranstvu djece kada ono nije moguće u ustanovama sa kojima Fond zdravstvenog osiguranja RS ima potpisane ugovore.

]]> Fri, 09 Feb 2018 13:49:53 +0100 Brojevi računa za uplate donacija za Fond solidarnosti https://www.zdravstvo-srpske.org/novosti/brojevi-racuna-za-uplate-donacija-za-fond-solidarnosti.html https://www.zdravstvo-srpske.org/novosti/brojevi-racuna-za-uplate-donacija-za-fond-solidarnosti.html

Svi oni koji žele putem donacija da uplate poseban doprinos za solidarnost za liječenje djece do 18. godine u inostranstvu, pod nazivom „tekući grant od fizičkih lica u zemlji“  mogu to da učine uplatom sredstava na jedan od tri računa Fonda solidarnosti za dijagnostiku i liječenje oboljenja, stanja i povreda djece u inostranstvu koja su otvorena kod poslovnih banaka i koja funkcionišu  kao računi javnih prihoda. Podsjećamo da su računi otvoreni kod sljedećih banaka:]]> Fri, 19 Jan 2018 11:19:55 +0100 Poslovnica FZO Lopare privremeno smještena u Domu zdravlja https://www.zdravstvo-srpske.org/novosti/poslovnica-fzo-lopare-privremeno-smjestena-u-domu-zdravlja.html https://www.zdravstvo-srpske.org/novosti/poslovnica-fzo-lopare-privremeno-smjestena-u-domu-zdravlja.html

Obavještavamo osiguranike sa područja Opštine Lopare da je Poslovnica FZO RS u Loparama privremeno smještena u Domu zdravlja ove opštine. Dakle, osiguranicima će se ovjeravati zdravstvene knjižice i pružati druge usluge u ovim prostorijama dok se ne saniraju posljedice uzrokovane požarom u zgradi u kojoj se nalazi naša poslovnica.Ovom prilikom se zahvaljujemo rukovodstvu Doma zdravlja Lopare koje nam je izašlo u susret i obezbijedilo prostoriju kako bi se osiguranicima i dalje nesmetano pružale potrebne usluge iz zdravstvenog osiguranja.

]]>
Mon, 15 Jan 2018 10:06:46 +0100
Niže cijene radioterapije za 9 odsto https://www.zdravstvo-srpske.org/novosti/nize-cijene-radioterapije-za-9-odsto.html https://www.zdravstvo-srpske.org/novosti/nize-cijene-radioterapije-za-9-odsto.html

Cijene radioterapije za osigurana lica Fonda zdravstvenog osiguranja RS od januara naredne godine biće niže za 9 odsto.

Ovo je precizirano Aneksom ugovora o obezbjeđivanju specijalizovane usluge teleterapije i brahiterapije onkološkim bolesnicima kojeg su danas potpisali predstavnici Vlade RS, FZO RS, Univerzitetskog kliničkog centra RS i privatnog partnera – ZU Bolnica „International Medical Centers“ i „Affidea Cancer Treatment Centers“, Holandija.]]> Fri, 29 Dec 2017 13:01:22 +0100 Uputstvo o načinu prikupljanja i uplate sredstava za Fond solidarnosti https://www.zdravstvo-srpske.org/novosti/uputstvo-o-nacinu-prikupljanja-i-uplate-sredstava-za-fond-solidarnosti.html https://www.zdravstvo-srpske.org/novosti/uputstvo-o-nacinu-prikupljanja-i-uplate-sredstava-za-fond-solidarnosti.html

Uputstvo o načinu prikupljanja i uplate sredstava JU Fond solidarnosti za dijagnostiku i liječenje oboljenja, stanja i povreda djece u inostranstvu dostupno je na internet stranici Fonda zdravstvenog osiguranja RS, u podlinku Fond solidarnosti (propisi). Uputstvom je preciziran način uplate sredstava, a sadrži i brojeve računa na koje će se sredstva uplaćivati.

Podsjećamo da će se sredstva u iznosu 0,25 odsto neto plate zaposlenog lica uplaćivati prilikom isplate plate, a počevši od plate obračunate za decembar 2017. godine. Takođe, sredstva koja su predviđena iz budžeta RS i lokalnih zajednica na račun Fonda solidarnosti u iznosu od 0,025 odsto biće uplaćivana na mjesečnom nivou u visini 1/12, dok će se sredstva koja su predviđena od kupovine službenih putničih vozila u iznosu od 5 odsto na račun Fonda solidarnosti  uplaćivati u  momentu izmirenja obaveze  po osnovu fakture za kupljeno službeno putničko vozilo. Uputstvo je objavljeno i u Službenom glasniku RS broj 115, a počeće sa primjenom od 1.1.2018. godine.

]]>
Wed, 27 Dec 2017 09:04:36 +0100
Održana Konstitutivna i prva redovna sjednica UO Fonda solidarnosti https://www.zdravstvo-srpske.org/novosti/odrzana-konstitutivna-i-prva-redovna-sjednica-uo-fonda-solidarnosti.html https://www.zdravstvo-srpske.org/novosti/odrzana-konstitutivna-i-prva-redovna-sjednica-uo-fonda-solidarnosti.html

Na Konstitutivnoj sjednici Upravnog odbora Fonda solidarnosti za dijagnostiku i liječenje oboljenja, stanja i povreda djece u inostranstvu, koja je održana danas, izabrani su vršioci dužnosti predsjednika i potpredsjednici UO ovog Fonda.

Naime, za vršioca dužnosti predsjednika UO izabrana je Vita Malešević, a za v.d. potpredsjednika izabrani su dr Milorad Grujičić i Gordana Cimeša.

Sjednici je prisustvovao i ministar zdravlja i socijalne zaštite RS Dragan Bogdanić, koji se još jednom zahvalio članovima Upravnog odbora što će bez naknade raditi jedan veoma odgovoran posao.]]> Fri, 22 Dec 2017 14:00:18 +0100 Intervju v.d. direktora FZO RS Dejana Kusturića https://www.zdravstvo-srpske.org/novosti/intervju-v-d-direktora-fzo-rs-dejana-kusturica.html https://www.zdravstvo-srpske.org/novosti/intervju-v-d-direktora-fzo-rs-dejana-kusturica.html

Vršilac dužnosti direktora Fonda zdravstvenog osiguranja RS Dejan Kusturić dao je intervju za Glas Srpske, a razgovor prenosimo u cjelosti:

Zdravstveni sistem nije samo Fond zdravstvenog osiguranja RS, jer njega čine i nadležne institucije i sve zdravstvene ustanove i svi mi zajedno dijelimo odgovornost za sve dobre i loše strane ovog sistema. Međutim, ovaj sistem čine i svi oni  poslodavci koji kršeći zakon neuplatom doprinosa za zdravstvo ne nanose štetu FZO RS nego, upravo, cjelokupnom sistemu ostavljajući na cjedilu sve one bolesne koji sa zebnjom očekuju hoće li dobiti prijeko potreban lijek i hoće li to ovaj sistem moći platiti, poručio je u intervju za „Glas Srpske“ vršilac dužnosti direktora FZO RS Dejan Kusturić.]]> Thu, 21 Dec 2017 09:20:55 +0100 Donatorsko veče za Fond solidarnosti https://www.zdravstvo-srpske.org/novosti/donatorsko-vece-za-fond-solidarnosti.html https://www.zdravstvo-srpske.org/novosti/donatorsko-vece-za-fond-solidarnosti.html

Tradicionalno donatorsko veče pod pokroviteljstvom predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika ove godine se održava 27.12., a prikupljena sredstva namijenjena su za Fond solidarnosti za dijagnostiku i liječenje oboljenja, stanja i povreda djece u inostranstvu. Svi zainteresovani donacije mogu uplatiti na račun Ministarstva finansija RS, račun posebnih namjena - Fond solidarnosti za dijagnostiku i liječenje oboljenja, stanja i povreda djece u inostranstvu, broj 555-090-00361847-56, otvoren kod Nove Banke a.d. Banjaluka.

]]>
Tue, 19 Dec 2017 09:51:28 +0100