FZO RS Odnosi s javnošću Vijesti Efikasnija kontrola troškova

Fond zdravstvenog osiguranja RS u narednoj godini planira da unaprijedi efikasnost kontrole troškova u zdravstvenom sistemu  i to na način da će kontrolni organi Fonda kontrolu usmjeriti na samo mjesto nastanka rashoda kao što je, primjera radi, kontrola preporuka upućivanja na skupu dijagnostiku ili propisivanja lijekova na recept i slično. Ovo je, između ostalog, predviđeno Godišnjim planom rada Fonda za 2017. godinu.  Efikasnije kontrole  prvestveno imaju za cilj da spriječe sve  eventualne zloupotrebe, ali i da dodatno stabilizuju finansijsku situaciju u ovoj oblasti. Namjera Fonda je da maksimalno smanji troškove na svim onim stavkama na koje može da utiče, a da pri tome održi dostignuti nivo prava osiguranika i osigura nesmetano pružanje zdravstvene zaštite.

Dodatnom unapređenju rada Fonda trebalo bi da doprinese i nova sistematizacija. Novom sistematizacijom, koja je stupila na snagu 15.12, prije svega, planirano je da se uspostavi još brža i efikasnija uprava koja će moći kvalitetno da odgovori na sve izazove koji očekuju Fond i zdravstveni sistem u nerednom periodu. Namjera nove sistematizacije je i poboljšanje protoka informacija i unapređenje međusektorske saradnje unutar Fonda, što bi takođe trebalo doprinijeti efikasnijem radu.

 

Takođe, kao posljedica sistematizacije i smanjenja broja sektora, jer će ubuduće Fond umjesto devet imati šest sektora, planirano je smanjenje troškova za plate rukovodećeg kadra. Samim smanjenjem broja sektora u FZO RS smanjen je broj izvršnih direktora koji ubuduće neće imati svoje zamjenike koji su preraspoređeni na druge poslove u Fondu. Dakle, novom sistematizacijom smanjen je broj sektora i to na način da su pojedini sektori spojeni u jedan, a dosadašnji zamjenici izvršnih direktora su preraspoređeni na druge radne zadatke. Novom reorganizacijom Fond ima cilj da unaprijedi svoj rad, ali i da u samoj instituciji smanji troškove na platama rukovodećih pozicija. Naime, sa svakim smanjenjem  rashoda kako u samom Fondu, tako i u cjelokupnom zdravstvenom sistemu, otvara se mogućnost eventualnog  proširenja prava  osiguranih lica, što je Fondu kao instituciji koja je prvenstveno servis osiguranih lica, najvažnije.

Podsjećamo i  da stručne službe Fonda analiziraju svako radno mjesto na kojima su radili zaposleni kojima nije produžen ugovor o radu, kako bi, ukoliko se vremenom ukaže potreba,  bili ponovo pozvani na razgovor za posao.

Fond je, međutim, samo dio i jedna od institucija veoma složenog zdravstvenog sistema, pa očekujemo i da druge ustanove razmotre mogućnosti reorganizacije i sistematizacije u cilju poboljsanja efikasnosti rada u cjelokupnom zdravstvenom sistemu i to u okviru raspolozivih sredstava, a sa krajnjom namjerom da se unaprijedi kvalitet zdravstvene zastite u RS.

 

Inače, Finansijskim planom Fonda za 2017. godinu predviđeni su ukupni prihodi, kao i rashodi u iznosu od 668.628.269 KM. Na prijedlog Finansijskog  plana FZO RS , Vlada RS je nedavno dala saglasnost, a usvojio ga je i Upravni odbor Fonda.

 

Usvojenim rebalansom u 2016. godini su predviđeni ukupni rashodi u iznosu 722.930.745 KM. Nacrtom Finansijskog plana Fonda je bilo predviđeno 741.909.053 KM za rashode. Nakon analize nacrta , isti je modifikovan i  definisan na realnijim osnovama, a shodno punjenju budžeta, odnosno prihoda u prethodnim godinama. Sam prijedlog ukupnih troškova za 2017. godinu je manji za 73 miliona KM od nacrtom predviđenih rashoda.

Napominjemo da smanjenje planiranih rashoda ne bi smjelo da se odrazi na kvalitet usluga i prava krajnjeg korisnika. Takođe, u 2017. godini aktivno će se raditi na reviziji svih troškova, što podrazumijeva unapređenje ugovora sa zdravstvenim ustanovama, modela i načina ugovaranja sa dobavljačima.

Kada je riječ o strukturi rashoda, Finansijskim planom Fonda za 2017.  godinu, najzastupljeniji su troškovi za zdravstvenu zaštitu i oni čine čak oko 94 odsto ukupnih rashoda Fonda.