FZO RS Odnosi s javnošću Vijesti FZO RS smanjio obaveze za 115 miliona KM

Fond zdravstvenog osiguranja Republike Srpske smanjio je ukupne obaveze za 115 miliona KM zahvaljujući postignutom dogovoru o kompenzaciji dugovanja i potraživanja sa Hrvatskim zavodom za zdravstveno osiguranje (HZZO).

Navedene obaveze nastale su u proteklih 15 godina na osnovu troškova zdravstvene zaštite penzionera iz Republike Srpske koji žive i koriste zdravstvene usluge u Hrvatskoj. Kompenzacija je omogućena zahvaljujući povećanju prihoda i smanjenju obaveza FZO RS po osnovu inostranog zdravstvenog osiguranja u posljednjih pet godina, čemu je prvenstveno doprinio efikasniji rada stručnih službi Fonda.

Ovom kompenzacijom ukupni dug Fonda je smanjen sa 550 miliona KM na 435 miliona KM. Ukupan dug je smanjen za 20%.

Pregovori sa HZZO-om su vođeni proteklih nekoliko mjeseci, a zaključeni su na nedavno održanom sastanku v.d. direktora Fonda Dejana Kusturića i njegovih saradnika sa predstavnicima Zavoda zdravstvenog osiguranja FBiH i HZZO-a u Banjaluci. Inače, osiguranici iz RS u Hrvatskoj koriste usluge zdravstvene zaštite u skladu sa Ugovorom o socijalnom osiguranju između Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske.

Napominjemo da FZO RS zadnjih godina generalno bilježi smanjenje svojih ukupnih obaveza, koje su u 2015. godini bile niže u odnosu na prethodnu godinu za 2 odsto, a u 2014. za 0,5 odsto, dok će pomenuta kompenzacija u 2016. godini dovesti do smanjenja obaveza u značajno većem procentu.

FZO RS će nastojati da i u narednom periodu nastavi trend smanjenja obaveza, prije svega, daljom racionalizacijom i upravljanjem troškovima, uz očuvanje dostignutih prava osiguranih lica.