FZO RS Odnosi s javnošću Vijesti Manja participacija za usluge sa višom cijenom

Od 1. avgusta ove godine osiguranim licima Fonda zdravstvenog osiguranja RS biće poboljšana dostupnost zdravstvenih usluga s najvišim cijenama, s obzirom da je novom odlukom o participaciji smanjena participacija za te usluge.

Odlukom o participaciji, koja je usvojena na sjednici Upravnog odbora Fonda održanoj 01.07.2016. godine, između ostalog, smanjen je iznos participacije koju osigurana lica plaćaju za magnetnu rezonansu, koronarografiju, ugradnju stenta, balontiletaciju.

Najveće smanjenje participacije je kod kardioloških usluga. Za koronarografiju, osiguranici će umjesto dosadašnjih 260 KM, plaćati 65 KM participacije. Za ugradnju stenta, umjesto dosadašnjih 500 KM, participacija će iznositi 100 KM, a kod balon diletacije koronarne arterije, participacija je smanjena sa sadašnjih 540 KM, na 134,90 KM. Ukoliko osiguranim licima bude rađena koronarografija sa ugradnjom stenta, ubuduće će u troškovima participirati sa 190 KM, umjesto dosadašnjih 760 KM.

 

Ovako znatno smanjenje participacije kod najskupljih zdravstvenih usluga, omogućeno je minimalnim povećanjem participacije koja se plaća za ležanje u bolnici, odnosno za tzv. BO dan. Kod bolničkog liječenja na sekundarnom nivou, participacija za jedan dan ležanja povećana je sa prosječnih 7,90 KM, na 9 KM, a na tercijarnom nivou sa 8,90 KM na 11 KM. U vezi sa participacijom za BO dan, koju plaćaju hospitalizovani pacijenti, Odlukom o participaciji je propisano da se ona plaća samo za ograničen broj dana. Tako, ukoliko osiguranik leži u bolnici sekundarnog nivoa npr. 20 dana, participaciju će platiti za samo 8 dana ležanja, a na tercijarnom nivou za maksimalno 12 dana ležanja. Odlukom je, takođe, propisano da ova participacija pokriva sve usluge i lijekove u toku bolničkog liječenja, što znači da hospitalizovani osiguranici, neće plaćati ništa izuzev participacije za BO dan.

 

Novom odlukom o participaciji,  čija primjena počinje 1. avgusta, smanjen je i procenat participacije za medicinska pomagala djeci uzrasta od 15 do 18 godina. Ova kategorija  osiguranika će ubuduće za ortopedske cipele, okvire za naočale, slušni aparat i ortozu za kičmu, plaćati participaciju koja iznosi 5 % od cijene pomagala, umjesto dosadašnjih 10 do 30 %.