FZO RS Odnosi s javnošću Vijesti Pacijenti sami biraju specijaliste

Pacijenti u Republici Srpskoj usluge konsultativno specijalističke zdravstvene zaštite (KSZ) mogu da koriste u zdravstvenoj ustanovi koju sami izaberu, što do ove godine nije bilo moguće.

Jedini uslov je da je riječ o javnoj ili privatnoj ustanovi koja ima potpisan ugovor sa Fondom zdravstvenog osiguranja RS za pružanje KSZ usluga, te da osiguranik ima uputnicu porodičnog ljekara.

Takođe, pacijenti nisu ni geografski ograničeni u izboru ustanove, što znači da pacijent iz jedne opštine ili grada može usluge specijaliste da koristi i u zdravstvenoj ustanovi u drugom gradu ili opštini.

Dakle, pacijenti mogu slobodno da biraju između svih državnih i privatnih zdravstvenih ustanova koje imaju ugovor sa Fondom za pružanje određenih specijalističkih usluga, čime će se poboljšati efikasnost i kvalitet usluga.

Sa privatnim sektorom Fond je zaključio ugovore za sljedeće specijalističke djelatnosti: interna medicina, opšta hirurgija, pneumoftiziologija, ORL, ortopedija, dermatovenerologija, kardiologija, oftalmologija i onkologija. Za sada, KSZ usluge su dostupne u 40-ak privatnih ustanova, te svim bolnicama i Univerzitetskim kliničkim centrom RS. Za specijalističke oblasti koje su ugovorene samo sa javnim sektorom, pacijenti, takođe, mogu birati u kojoj javnoj ustanovi žele da obave pregled, bez obzira gdje žive.

 Na uputnicama koje izdaje porodični ljekar se ne naznačava naziv ustanove, već se samo navodi kojem specijalisti se upućuje pacijent, npr. oftalmologu, kardiologu i dr. Sa uputnicom osiguranik može da se javi u bilo koju ustanovu koja ima ugovor sa Fondom za pružanje te specijalističke usluge.

Spisak ustanova za KSZ sa kojima Fond ima ugovor dostupan je na sajtu Fonda (Pogledaj spisak), a pacijenti se mogu informisati i u svojim timovima porodične mediine.

 Napominjemo da su pacijenti ranije mogli dobiti uputnicu samo za onog ljekara specijalistu, u javnoj ili privatnoj ustanovi, koji je konsultant njihovom porodičnom doktoru za određenu specijalističku oblast, odnosno nisu imali pravo izbora specijaliste. Ova novina je omogućena u ovoj godini zahvaljujući promjeni u načinu plaćanja specijalističkih usluga.

Podsjećamo da pacijenti u Srpskoj od ranije imaju pravo i na slobodan izbor porodičnog ljekara, pedijatra, ginekologa, kao i izbor bolnice u slučaju bolničkog liječenja.