FZO RS Odnosi s javnošću Vijesti Kusturić: Insistiraćemo na provjeri kvaliteta pelena

Fond zdravstvenog osiguranja RS putem javnih nabavki može da odabere isključivo one dobavljače koji su registrovani na tržištu BiH i koji imaju odgovarajuće dozvole Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH koje nama, kao instituciji u čijoj nadležnosti nije provjera kvaliteta, garantuje da je bilo koji proizvoid bezbjedan po pacijenta. Svi dobavljači za pelene koje je Fond odabrao, u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama BiH, imaju odgovarajuće dozvole od nadležne agencije, a Fond je, preuzimajući na sebe obavezu nabavke pelena, imao namjeru da u ovakvim tržišnim uslovima obezbijedi zadovoljavjući kvalitet i cijenu, ali i da izađe u susret osiguranicima koji nisu bili zadovoljni dosadašnjim načinom nabavke pelena, odnosno preko apoteka.

Rekao je ovo vršilac dužnosti direktora Fonda zdravstvenog osiguranja RS Dejan Kusturić, reagujući na neprimjerene i tendecionzne izjave poslanika PDP-a Draška Stanivukovića da je Fond, između ostalog, nabavio ''nekvalitetne'' pelene.

Ranije, kako je istakao Kusturić, kada su apoteke same nabavljale pelene, usljed česte promjene proizvođača, pacijenti su stalno dobijali različite pelene, i na taj problem su nam oni sami ukazivali. Sada je Fond putem javnih nabavki izabrao tri dobavljača pelena iz tri različite zemlje.

„Konkretno, poizvođač pelena za djecu je iz Poljske, a ne iz Albanije, kako je to tendenciozno rečeno. Zato molimo javnost da ne nasjeda na provokacije i neistine i sigurno je da kao odgovorni ljudi ne možemo sebi da dozvolimo da reagujemo putem ulice ili na reakcije pojedinaca koji olako shvataju pojedine riječi. Ubijeđen sam da neko ko nema nikakvu odgovornost, pa prema tome može svašta i da kaže, ne može da shvati ovu situaciju kao mi koji smo odgovorni pred zakonom. I mojim reagovanjem želim da zaštitim instituciju i osiguranike, jer je potrebno da se vratimo u okvire gdje je osiguranik na prvom mjestu“, istakao je Kusturić i dodao da će Fond zbog toga od Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH zatražiti dodatnu provjeru kvaliteta pelena i, kako je rekao, na tome će FZO RS istrajati.

„Mi smo još ranije, tačnije, početkom mjeseca reagovali prema dobavljaču da se izjasni o kvalitetu pelena i ovdje niko ne spori da je potrebno sprovesti dodatne provjere. Međutim, Fond na kvalitet bilo kog medicinskog sredstva ne može da utiče, nego nabavlja ono što se nalazi na tržištu BiH i sredstva koja imaju dozvole Agencije za lijekove BiH“, istakao je Kusturić.

On je podsjetio da u FZO RS postoji Odsjek za zaštitu prava osiguranika kojem se svakodnevno javljaju osiguranici koji su Fondu najbolji partneri kada je u pitanju pojednostavljene procedura i unapređenje zdravstvene zaštite.

„Sve novine koje smo u proteklo vrijeme uveli, kao što je pojednostavljene procedura za nabavku ortopedskih pomagala za ratne vojne invalide i mnoge druga prava,  upravo su  produkt saradnje sa  predstavnicima udruženja osiguranika. Naša vrata su uvijek otvorena za prijedloge, sugestije, da se ukaže na eventualne propuste, jer smo mi odlučni u tome da sve ono što je do nas, svakodnevno ispravljamo na dobrobit naših osiguranika“, istakao je Kusturić.