FZO RS Vijesti

„Moj sin Milan Sekulić rođen je sa otvorom na srcu, a veći zdravstveni problemi su krenuli u pubertetu. Zahvaljujući Fondu solidarnosti za dijagnostiku i liječenje oboljenja, stanja i povreda djece u inostranstvu, ali i institucijama Srpske koje su i inicirale osnivanje ovog fonda, moj sin je dobio šansu da se liječi u Ljubljani, a da pri tome nismo morali da razmišljamo kako da pronađeno novac za liječenje. I danas je, zahvaljujući tome,  moj sin 100 odsto zdrav, odnosno izliječen“, rekao je ovo Gojko Sekulić, otac Milana Sekulića iz Banjaluke kojeg je danas sa još dvije porodice primio i predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković zajedno sa direktoricom Fonda solidarnosti Jasminkom Vučković.

Kako je rekao, njegov sin je sada ponovo dobio šansu da igra fudbal kojeg toliko voli, budući da je ranije zbog zdravstvenih problema morao da pauzira sa treniranjem i napredovanjem u ovom sportu.

„Meni kao roditelju je najvažnije da je on zdrav, a njemu je najvažniji fudbal. Ranije su mu predviđali sjajnu fudbalsku karijeru i govorili da je nasljednik Kristijana Ronalda, te se sada nadam da će uspjeti da ispuni svoj san. To ne bi mogao da nije bilo Fonda solidarnosti“, istakao je Gojko.

I otac Jovana Petrovića iz Doboja, dječaka od 11 godina, Velibor Petrović smatra da je su osnivanjem ovog Fonda, sve porodice koje ima slične probleme, finansijski rasterećene, jer više ne moraju da razmišljaju na koji način da skupe novac za liječenje u inostranstvu.

„Jovan je imao 12 operacija, a sve one su koštale u iznosu od 5.000 do 15.000 evra. Pored novca koji je sada obezbjeđen, Fond solidarnosti ima i drugačiji pristup, topliji, ljudski, da ga svi doživljamo kao našu drugu porodicu“, istakao je Velibor Petrović.

_________________________________________________________________________________________________________________________

Direktorici Fonda solidarnosti Amblem RS

Predsjednik Vlade RS Radovan Višković danas je i direktorici Fonda solidarnosti uručio Amblem Republike Srpske kao priznanje za sav dosadašnji rad u Fondu solidarnosti. Poklone od predsjednika Vlade RS dobili su i dječaci koji su bili u posjeti Vladi RS. Tako je Strahinja koji trenira košarku dobio košarkašku loptu, Milan kao vatreni navijač Crvene zvezde  - fudbalsku loptu, a najmlađi Jovan lego kocke.

_________________________________________________________________________________________________________________________

Porodica Rosuljaš iz Bijeljina je, takođe, zadovoljna radom Fonda solidarnosti, posebno ističući da je Republika Srpska prva u regionu koja je na ovaj način osmislila funkcionisanje jedne ustanove koja finansira liječenje djece u inostranstvu.

„Moj sin Strahinja, takođe, ima zdravstvene probleme od rođenja, a sa osnivanjem Fonda solidarnosti više ne moramo da razmišljamo kako ćemo platiti liječenja“, rekao je Dragan Rosuljaš.

Detaljnije

Fond solidarnosti za dijagnostiku i liječenje oboljenja, stanja i povreda djece u inostranstvu u  prošloj godini za liječenje i dijagnostiku djece u inostranstvu izdvojio je oko 6,1 milion KM. Ovo je, između ostalog, navedeno u Izvještaju o radu i izvršenju Rebalansa Finansijskog plana – Budžeta ove ustanove za prošlu godinu koji je usvojila i Vlada Republike Srpske.
Kako je navedeno u izvještaju, Fond je u prošloj godinio finansirao  liječenje i dijagnostiku za 107 djece u inostranstvu, a djeca su upućivana u zdravstvene ustanove u Srbiji, Italiji, Njemačkoj, Turskoj, Španiji, Češkoj kao i u drugim referentnim svjetskim klinikama.
Najčešći razlozi za upućivanje na liječenja u inostranstvo su intervencije u sklopu  liječenja djece oboljele od malignih bolesti, rijetkih bolesti, transplantacija, urođenih ortopedskih anomalija, bolesti oka, srca i drugih oboljenja.
Osim toga, Fond solidarnosti u prošloj godini, donio je odluku da sve tok traje vanredna situacija izazvana zbog pandemije virusa korona finansira i dodatne troškove, poput poput putnih troškova, smještaja, refundacije kupljenih medicinskih sredstava, lijekova.
„Usvajanjem ove odluke, Fond solidarnosti već godinu dana finansira veći obim prava, a sve u cilju da se porodicama koje se sa bolesnim djetetom nalaze u inostranstvu obezbijedi nesmetan povratak kući, ostanak u bolnici ili ostanak u gradu (zemlji) u kojoj su se zatekli zbog liječenja djeteta“, konstatovano je u ovom izvještaju.
U prošloj godini uspostavljena je i saradnja sa diplomatsko – konzularnim predstavništvima BiH, posebno u Turskoj i Njemačkoj koji su na raspolaganju porodicama koje odlaze u te zemlje na liječenje.  To je posebno značajno, jer kako je navedeno u izvještaju, konzuli su iskazali spremnost u pronalaženju najboljih bolnica za djecu iz RS u slučaju potrebe za njihovim liječenjem u Turskoj i Njemačkoj.
Osim toga, Fond solidarnosti je u svakodnevnom kontaktu sa roditeljima bolesne djece, ali i sa zdravstvenim ustanovama u inostranstvu. U protekloj godini u skladu sa epidemiološkom situacijom organizovano je nekoliko posjeta porodicama djece koja su se liječila u inostranstvu. Takođe, zahvaljujući dobroj saradnji sa zdravstvenim ustanovama u inostranstvu na jednostavniji način su se savladale sve prepreke koje su izazvane pandemijom virusa korona i drugačijim načinom rada zdravstvenih ustanova

Detaljnije

Roditelji djece čija liječenja u inostranstvu finansira Fond solidarnosti za dijagnistiku i liječenje oboljenja, stanja i povreda djece u inostranstvu danas su se zajedno sa ministrom zdravlja i socijalne zaštite RS Alenom Šeranićem  vakcinisali  protiv KOVID 19. Time je simbolično ozvaničen početak vakcinacije stanovništva protiv virusa korona.

Ovi roditelji su među prvim kategorijama građana u RS koji su primili prvu dozu  vakcine „Sputnjik V“, a njen značaj za ove porodice je višestruk, budući da  mališani u pratnji roditelja i dalje često odlaze na liječenje van granica Republike Srpske, pa će im prelazak granica biti znatno olakšan.

Svi roditelji su posebno zahvalni nadležnim  institucijama što su prepoznali važnost vakcinisanja ove kategorije ljudi, budući da svaka potencijalna zaraza roditelja predstavlja  i pretnju po zdravlje djece koja su se liječila u inostranstvu i čije je zdravstveno stanje još uvijek pod kontrolom i nadzorom ljekara.

„Sada će nam organizacija svakodnevnih životnih obaveza, koja uključuje i neprestanu brigu oko djece, znatno biti olakšani, jer nas je uvijek bilo strah ako se mi razbolimo ko će brinuti o našoj djeci koja zahtijevaju nadzor 24 sata.  Samo zdravi možemo biti uz svoje dijete, a ono sa druge strane, zdravstveno bezbjedno bez straha od potencijalnog zaražavanja od virusa  kao i dodatnih komplikacija liječenja“, navela je Rajka Radanović iz Dervente jedna od roditelja koja se danas vakcinisala protiv virusa korona. Ona se zahvalila resornom ministarstvu i Institutu za javno zdravstvo RS koji su ih prepoznali kao prioritetne grupe za vakcinaciju u RS.

I direktorica Fonda solidarnosti Jasminka Vučković posebno je istakla značaj Instituta za javno zdravstvo RS koji je prepoznao važnost vakcinisanja roditelja djece koja se liječe u inostranstvu, jer samo zdrav roditelj, kako je rekla, može u potpunosti da se maksimalno posveti svom djetetu i brine o njemu.

„Riječ je o osjetljivoj populaciji, djeci, koja u kontinuitetu odlaze na preglede i kontrole u inostranstvo, a njihovi roditelji zajedno sa njima su u pokretu i zato je jako važno da se vakcinišu i dodatno zaštite“, navela je Vučkovićeva i dodala da očekuje da u narednom krugu budu vakcinisani i svi ostali roditelji djece čija je liječenja u inostranstvu finansirao Fond.

Direktor Instituta za javno zdravstvo RS Branislav Zeljković rekao je da se zdravstveni sistem zasniva na solidarnosti i zato će Srpska i dalje raditi na principu da zaštiti sve svoje građana i da im omogući vakcinaciju.

Sa roditeljima je danas vakcinu primio i ministar zdravlja i socijalne zaštite RS Alen Šeranić koji je rekao da je plan da ove sedmice bude završena vakcinacija zdravstvenih radnika u zdravstvenim ustanovama, a od naredne sedmice vakcinu bi trebalo da prime građani stariji od 65 godina u domovima za starija lica.

„Nadamo se kontinuitetu isporuke vakcine i na osnovu toga ćemo dugoročno moći da planiramo ovaj cijeli proces“, naveo je Šeranić.