Fond zdravstvenog osiguranja Republike Srpske i ove godine finansira četvorovalentnu vakcinu protiv sezonskog gripa za najugroženije kategorije stanovnika, a obezbijeđeno je 20.000 doza vakcina, što je više u odnosu na prethodne godine zbog aktuelne epidemiološke situacije.

Ovu vakcinu najugroženije kategorije građana dobijaju besplatno, jer je u potpunosti finansira Fond zdravstvenog osiguranja.

Pozivamo osiguranike da iskoriste svoje pravo da besplatno prime vakcinu protiv sezonskog gripa jer, prema ocjenama epidemiologa, vakcinacija je ove godine naročito značajna za rizične kategorije građana zbog epidemije virusa korona.

Podsjećamo da pravo na ovu vakcinu imaju pacijenti na hemodijalizi, pacijenti oboljeli od dijabetesa-insulin ovisni, osobe sa hirurškim intervencijama na srcu, HIV pozitivne osobe i oboljeli od AIDS-a, djeca oboljela od cistične fibroze pluća i djeca koja su liječena od reumatske groznice sa promjenama na srcu, oboljeli od mišićne distrofije i multiple skleroze, pacijenti koji su završili sa prijemom hemoterapije i nemaju kliničke znake bolesti, lica sa posebnim potrebama u kolektivnom smještaju, te zaposleni na infektivnim klinikama i jedinicama intenzivne medicine.

Vakcinacija u domovima zdravlja i Institutu za javno zdravstvo RS bi trebalo da počne u toku oktobra.

Fond zdravstvenog osiguranja Republike Srpske poziva sve osiguranike sa područja Gradiške, Srpca i Kozarske Dubice da u nadležnim poslovnicama preuzmu elektronsku karticu koja će u dogledno vrijeme u potpunosti zamijeniti zdravstvenu knjižicu. U vezi sa tim, Fond je za osiguranike iz ovih područja pripremio info letke koje mogu da preuzmu u nadležnim poslovnicama, kao i na ovom linku, a sve u cilju adekvatnog informisanja o načinu preuzimanja elektronske kartice, u kojim zdravstvenim ustanovama se trenutno mogu koristiti, kao i koji je rok važenja elektronske kartice i slično. Napominjemo da stara zdravstvena knjižica za osiguranike sa područja ove tri lokalne zajednice i dalje važi i mogu da je uporedo koriste sa elektronskom karticom dok Integrisani zdravstveni informacioni sistem (IZIS) ne zaživi u cijeloj Republici.

Takođe, u cilju sprečavanja okupljanja većeg broja ljudi na jednom mjestu, Fond nije definisao rokove preuzimanja kartice i osiguranici mogu da je preuzmu prilikom svog redovnog dolaska, odnosno ukoliko su im potrebne naše usluge kod ostvarivanja prava iz zdravstvenog osiguranja. 

Detaljnije

Fond zdravstvenog osiguranja danas je 1. 9.  u „Glasu Srpsku“ objavio Javni poziv za dostavljanje liste kandidata za izbor doktora na primarnom nivou zdravstvene zaštite za 2021. godinu. Tako da Fond poziva sve zdravstvene ustanove u Republici Srpskoj ( javne i privatne) da dostave svoju listu kandidata za izbor doktora porodične medicine, pedijatra i ginekologa.  U javnom pozivu koji je dostupan i na internet stranici FZO RS detaljno su objašnjeni uslovi za izbor pomenutih doktora, a sve zdravstvene ustanove imaju rok od 15 dana da dostave svoju listu kandidata. Podsjećamo da u periodu od oktobra do kraja decembra svake godine počinje takozvani redovni period promjene ili izbora poročnog doktora, pedijatra i ginekologa po mnogo jednostavnijoj proceduri. 

Fond zdravstvenog osiguranja Republike Srpske ustupiće 64 računara osnovnim školama, udruženjima građana i Domu zdravlja Zvornik.
Riječ je o računarima koji su nezadovoljavajućih performansi za sadašnji poslovni informacioni sistem Fonda i iz tog razloga za Fond više nisu upotrebljivi.  
FZO RS je i ranijih godina imao ovu praksu, a ove godine računare će dobiti Medicinska škola Banjaluka, osnovne škole ''Aleksa Šantić'' Banjaluka, ''Dositej Obradović'' Kneževo, ''Sveti Sava'' Gornji Smrtići, te Udruženje roditelja djece sa posebnim potrebama ''Neven'', Prijedor, Omladinski centar ''Babići'', Prijedor, Omladinski centar ''Ljubija'', Prijedor i Dom zdravlja Zvornik.
Pomenute ustanove i udruženja su se obratile Fondu sa zahtjevom za ustupanje starih računara koji mogu da zadovolje njihove potrebe. Odluku o ustupanju računara usvojio je i Upravni odbor Fonda.

Bolnica Gradiška i domovi zdravlja Kozarska Dubica, Gradiška i Srbac prve su zdravstvene ustanove u kojima od danas, 17. avgusta počinje sa radom Integrisani zdravstveni informacioni sistem ( IZIS) što znači da bi ove zdravstvene ustanove trebalo da počnu sa primjenom e-uputnica, e-recepata, e-kartona i elektronskih kartica.

Napominjemo da će biti potreban prelazni period kako bi ove zdravstvene ustanove u potpunosti prešle na novi sistem, odnosno kako bi IZIS u potpunosti profunkcionisao, a do tada uporedo sa novi sistemo i dalje će funkcionisati stari način rada.

Nakon ovih zdravstvenih ustanova i ostale zdravstvene ustanove u Srpskoj postepeno će se uključivati u ovaj sistem i do kraja godine većina bi trebalo da bude uvezana u IZIS. Istovremeno, osiguranici pomenutih opština prvi su u Srpskoj koji će dobiti elektronske kartice. Tako da nije potrebno da se stvaraju gužve u nadležnim poslovnicama Fonda, jer će i sadašnja knjižica važiti sve dok osiguranici ne podignu nove. Za preuzimanje novih knjižica za sada nisu postavljeni rokovi, te ih osiguranici mogu preuzeti prilikom odlaska u poslovnice radi ostvarivanja nekog od svojih prava iz zdravstvenog osiguranja. Ove elektronske kartice osiguranici Fonda će dobiti besplatno.

Sa IZIS-om, koji se smatra jednim od najkompleksnijih i najznačajnijih projekata u Srpskoj, koji je osmišljen prema smjernicama Svjetske zdravstvene organizacija, zdravstveni sistem bi trebalo da bude još kvalitetniji, efikasniji i da donese značajne finansijske uštede za cjelokupni sistem.

Podsjećamo da je Fond potpisao u julu 2018. godine okvirni sporazum sa konzorcijumom "MMS kod" Banjaluka, "Lanako" Banjaluka i "Erikson Nikola Tesla" Zagreb koje su izabrane na tenderu za realizaciju IZIS-a. Direktor FZO Srpske Dejan Kusturić rekao je da je IZIS sigurno jedan od najsloženijih ali i najznačajnijih projekata koji su realizovani u istoriji Republike Srpske.

„Svakako nisu zanemarljive ni uštede do kojih će IZIS dovesti, i to ne samo za zdravstveni sistem, već i za svakog pacijenta. Za projekat ćemo izdvojiti oko 23 miliona KM /bez PDV/, ali procjene stručnjaka koji su radili ekonomsku opravdanost projekta su da će se projekat već za par godina višestruko isplatiti“, istakao je Kusturić.

Detaljnije