ЈУ Фонд солидарности за дијагностику и лијечење обољења, стања и повреда дјеце у иностранству у 2019. години донио је 111 рјешења којима је одобрена дијагностика и лијечење дјеце у иностранству, а за шта је уплаћено 1.532.142 евра.

Ово је навела директор Фонда солидарности Јасминка Вучковић у Народној Скупштини Републике Српске која је разматрала и усвојила Извјештај о раду и извршењу Ребаланса Финансијског плана ове установе за 2019. годину.

Народни посланици су похвалили Извјештај Фонда солидарности, истичући значај који Фонд има за породице обољеле дјеце и то не само у виду финансијске подршке, већ и моралне.

Иначе, дјеца су упућивана на лијечење у здравствене установе у Швајцарску, Њемачку, Србију, Италију, Велику Британију, Словенију, Хрватску, Русију, Турску, Аустрију, Чешку, Француску, Шпанију, Белгију и Холандију. Вучковићева је навела да се највећи број захтјева односио на генетска испитивања и да је за ове услуге издато 75 рјешења.

''Најчешћи разлози упућивања на лијечења у иностранство су биле малигне болести, трансплантације, урођене ортопедске аномалије, болести ока, срца и других обољења. Највећи износ Фонд солидарности је одобрио за лијечење дјетета обољелог од Батенове болести у износу од 315.914 евра'', истакла је Вучковићева.

Она је додала да се захтјеви рјешавају у законом предвиђеном року, с тим да се процедура у хитним случајевима оконча у знатно краћем року, те подсјетила да се на рачунима Фонда солидарности на дан 31. децембар 2019. налазило 9.995.458 КМ.

 

Detaljnije

"To je bio jeftini politički trik da se uznemiri javnost i pokušaj da se afera o nabavci respiratora iz Federacije BiH prebaci u Republiku Srpsku“, rekao je ovo direktor Fonda zdravstvenog osiguranja RS Dejan Kusturić gostujući u emisiji „1 na 1“ na Alternativnoj televiziji.

On je odlučno rekao da u Republici Srpskoj ne postoji nikakva afera u vezi respiratora ili sa bilo kojom drugom nabavkom koju je sproveo Fond za vrijeme pandemije, a ono što plasira opozicija, tačnije PDP, kako je istakao, predstavlja  svjesno i ciljano manipulisanje javnosti.

„Imali su dva cilja. Prvi je da ’prebace’ aferu u RS. Drugi cilj je izborna kampanja. Pomislili su, pošto ih nigdje nije bilo za vrijeme pandemije, da bi im pokušaj afere politički moglo da pomogne zbog čega se nisu libili ni da lažu javnosti, pa su umjesto u evrima navodili nabavne cijene respiratora u konvertibilnim markama“, rekao je Kusturić.

On je ponovio da je nabavna cijena respiratora VG 70 iznosila 59.500 evra, a da predstavnici opozicije, kako je rekao, nisu analizirali sve ulazne fakture respiratora.

„Da jesu, vidjeli bi ili uočili da upravo nedostaje faktura ovih respiratora. Dobavljač ih još nije dostavio Upravi za indirektno oporezivanje BiH, jer se respiratori trenutno nalaze na carini. Tako da su upotrebljavali lažne podatke i poredili neuporedivo. Čak i od podataka koje smo mi dostavili PDP-u gdje smo tačno naveli da je ugovoreno 165 respiratora, mogli su, da su pažljivo analizirali, vidjeti da nedostaju određene fakture. Upali su u sopstvenu zamku da pričaju o razlici između nabavne i ugovorene cijene, a da pri tome nisu detaljno analizirali sve ulazne fakture“, rekao je Kusturić.

Zato će Fond, kako je naveo Kusturić, prepustiti istražnim organima da u potpunosti utvrde činjenično stanje u vezi sprovedenih nabavki za koje odgovorno tvrdi da su sprovedene u skladu sa zakonskim propisima. Takođe, sve i jedan respirator koji je Fond ugovorio ima potvrdu struke da je riječ o aparatu koji ispunjava standarde kvaliteta, a svi privredni subjekti sa kojima je Fond sarađivao za vrijeme pandemije su registrovani za oblast nabavke koja je bila potrebna da se sprovede.

Osim toga, Kusturić je istakao da  Fond već više od tri godine ukazuje na neophodnost ograničavanja marže na medicinska sredstva, jer je to neuređena oblast.

 

Detaljnije

Fond zdravstvenog osiguranja Republike Srpske i u 2020. godini, uprkos pandemiji virusa korona, redovno izmiruje svoje obaveze prema zdravstvenim ustanovama u skladu sa potpisanim ugovorima za ovu godinu. Osim toga, zahvaljujući dodatnim sredstvima Vlade Republike Srpske, Fond je za domove zdravlja planirao i ugovorio 11,1 milion KM više sredstava nego lani, a za bolnice čak 41,6 miliona KM više sredstava nego prošle godine.

Dodatna sredstva su u značajnoj mjeri finansijski stabilizovala zdravstveni sistem, posebno u smislu redovnih uplata doprinosa za radnike zaposlene u ovom sektoru.

Dakle, Vlada Republike Srpske zajedno sa Fondom zdravstvenog osiguranja RS i prije pandemije su konkretnim finansijskim potezima pružili podršku zdravstvenom sistemu, a ta podrška je još više bila izražena u periodu borbe sa ovim virusom.

Budući da je Fond opredjeljen da u skladu sa finansijskim mogućnostima konstantno ulaže u zdravstveni sistem uvodeći nove, savremene procedure liječenja i lijekove, iz godine u godinu povećava sredstva za finansiranje zdravstvene zaštite u Republici Srpskoj.

Primjera radi, Fond je u 2019. godini samo za primarni nivo, bolničku zdravstvenu zaštitu i lijekove na recept izdvojio 435,8 miliona KM, a u ovoj godini finansijska vrijednost ugovora povećana je za 53,9 miliona KM, odnosno za 12,38 odsto.

Osim toga, najveći dio rashoda Fonda, čak više od 80 odsto odlazi na finansiranje zdravstvene zaštite, a to se posebno odnosi na bolničku zdravstvenu zaštitu.

Naime, Fond proteklih nekoliko godina u zdravstveni sistem uvodi i finansira nove, savremene terapije koje nisu bile dio obaveznog zdravstvenog osiguranja, poput bioloških lijekova, kako za onkološke, tako i za neonkološke pacijente i drugih inovativnih lijekova za najteža oboljenja. Takođe, Fond finansira u potpunosti najsavremniju paletu insulina, među kojima su i oni insulini koji se ne finansiraju u zemljama u regionu i slično.

Fond će i dalje u skladu sa poslovnom politikom koju vodi da odgovorno upravlja sredstvima osiguranika i da, gdje god je to moguće, ostvaruje uštede isključivo u cilju proširenja prava osiguranih lica. Samo racionalnom i odgovornom politikom stvaraju se mogućnosti da se i dalje obezbjeđuju terapije i uvode nove procedure liječenja koje unapređuju život oboljelih i utiču na efikasnije liječenje.

Fond zdravstvenog osiguranja Republike Srpske je primoran da reaguje na očigledne političke priče koje su instruisane malim političkim ambicijama u cilju da se uznemiri javnost plasirajuće netačne i manipulatorske informacije. Nakon olako plasiranih neistina ti isti političari će se sakriti u svoju mšiju rupu u kojoj su i bili za vrijeme pandemije virusa korona i kada se cijeli svijet i Republika Srpska suočila sa borbom za zdravlјe svakog pojedinca.

I zato u cilju objektivnog informisanja, cjelokupnoj javnosti dajemo na uvid podatke o nabavci respiratora za potrebe zdravstvenog sistema:

Fond zdravstvenog osiguranja Republike Srpske za potrebe zdravstvenog sistema i u cilju spašavanja života građana Republike Srpske po nalogu Republičkog štaba za vanredne situacije ugovorio 165 respiratora različitih modela i konfiguracija.  Za sve ugovorene respiratore postoji preporuka zdravstvene struke, tačnije mišlјenje Univerzitetsko – kliničkog centra RS da je riječ o medicinskim aparatima koje ispunjavaju sve standarde kvaliteta i da su namjenjeni za liječenje pacijenata na  intenzivnoj njezi.

Situacija je nalagala da se brzo reaguje i Fond je od više provjerenih izvora kako u Kini, tako i u drugim zemlјama stupio u kontakt da obezbjedi nabavku medicinske i zaštitne opreme, te smo preko  ovlaštene firme kao tehničke podrške uspjeli da nabavimo respiratore i  o tome smo već prije više od mjesec dana obavjestili javnost na ovom  linku https://www.zdravstvo-srpske.org/novosti/transparentne-javne-nabavke-fonda-za-potrebe-zdravstvenog-sistema-u-doba-pandemije-virusa-korona.html. I tako bili među prvim institucijama koja je javno objavila šta je sve nabavlјeno i koji su privredni subjekti preko kojih je  nabavlјena medicinska i zaštitna oprema u cilјu sprečavanja širenja virusa korona.

Konkretno, kada je riječ o cijenama,  radi se o slјedećem:

  • 85 respiratora - prenosivi sa pripadajućim kolicima, JX100  su ugovoreni po cijeni od 49.500 KM bez PDV-a.;
  • 30 respiratora pneumatski električni – Boarav  5000 D ugovoreni po cijeni od 66.700 KM bez PDV-a
  • 50 ventilatora za intezivnu njegu – VG 70 ugovoreno po cijeni od 134.455,12 KM bez PDV-a, a radi se o najkvalitetnijem modelu respiratora koji je u tom trenutku bio dostupan na svjetskom tržištu, ali i kod dobavlјača;

 Ono što odgovorno možemo da tvrdimo da je Fond i u pandemiji virusa korona nastojao da uz maksimalno racionalno i efikasno trošenje javnih sredstava da za zdravstveni sistem obezbjedi one aparate koji zadovolјavaju standarde kvaliteta, a da se pri tome obezbjedi i najbolјa ekomonska ponuda u datom trenutku i datim okolnostima.

Poznato je da su se  zbog eksplozivnog širenja virusa korona u svijetu, sve  zemlјe okrenule ka Kini kao jednom od najvećih svjetskih proizvođača respiratora i zaštitne opreme, a otežavajuća okolnost bila je i zabrana Evropske unije za izvoz medicinske opreme za zemlјe koje nisu članice EU. Primjera radi, respiratori sa potrošnim materijalima prije pandemije u kineskim tvornicama su se mogli nabaviti po cijeni od 16.000 dolara, a u jeku pandemije nabavna  cijena je „narasla“ i do 70.000 dolara u zavisnosti od vrste respiratora, prema informacijama koje je Fond dobijao od fondova u okruženju, ali i drugih institucija koje su za vrijeme pandemije nabavlјale ovu robu.

 

Detaljnije

Fond zdravstvenosg osiguranja  Republike Srpske i dok traje vanredna situacija nastavlja da finansira zdravstvene usluge za sve građane u javnim zdravstvenim ustanovama, bez ovjeravanja zdravstvene knjižice. Finansiranje zdravstvenih usluga za sve građane će trajati sve do okončanja vanredne situacije u Republici Srpskoj.

Nakon toga, Fond nastavlja da finansira zdravstvene usluge za osigurana lica u svim zdravstvenim ustanovama koje imaju ugovor sa Fondom.

Međutim, apelujemo na građane u cilju smanjenja gužvi i sprečavanja okupljanja većeg broja ljudi na jednom mjestu da ne moraju odmah po ukidanju vanredne situacije da dolaze u poslovice Fonda kako bi ovjerili zdravstvene knjižice. Ovo je prilika da podsjetimo građane da se zdravstvena knjižica ovjerava po potrebi, dakle ne mora  svakog mjeseca, jer prava iz zdravstvenog osiguranja postoje u kontinuinetu nezavisno  od redovne ovjere zdravstvenih knjižica.

Osim toga, mnoge zdravstvene ustanove imaju tehničku mogućnost da uvidom u poslovni sistem Fonda provjere da li se osiguraniku u kontinuitetu uplaćuju doprinosi, u slučaju da se desi da osiguranik kod sebe nema zdravstvenu knjižicu.

Takođe, svaki osiguranik na internet stranici FZO RS može provjeriti da li se za njega redovno uplaćuju doprinosi za zdravstveno osiguranje.

Detaljnije