U povodu Dana Republike Srpske – 9. januara, predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović dodijelila je Fondu zdravstvenog osiguranja Republike Srpske odlikovanje Orden Njegoša I reda za izuzetne zasluge i doprinos u borbi protiv pandemije virusa korona.

Predsjednica Srpske odlikovala je za izuzetne zasluge i doprinos u organizovanju, sprovođenju i pružanju medicinske pomoći, spasavanju ljudskih života, kao i svaki drugi vid podrške i ulaganja herojskih napora u borbi protiv pandemije kovida 19, a za čiji je doprinos zaslužan cjelokupan zdravstveni sistem kojeg čine svi zdravstveni radnici i nemedicinski sektor, heroje 2020. godine, i to Univerzitetski klinički centar Republike Srpske, devet bolnica u Republici Srpskoj i pedeset pet domova zdravlja u Srpskoj. Odlikovanje su, pored FZO RS dobile i institucije  Institut za javno zdravstvo Republike Srpske i Republička uprava civilne zaštite.

Predsjednica Republike je posthumno odlikovala zdravstvene radnike koji su žrtvovali svoj život za druge, i to  primarijusa doktora Dragana Vojvodića, doktora Marka Pekiju, laboratorijsku tehničarku Vladimirku Mirnić, kao i generalnog sekretara Crvenog krsta Republike Srpske Đoku Mihajlovića.

Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović rekla je da je dodjela odlikovanja zaslužnim pojedincima i ustanovama posebno važan čin u okviru obilježavanja Dana Republike. ''Iza nas je teška godina u kojoj su naš zdravstveni sektor i svi zdravstveni radnici pokazali nadčovječansku snagu u očuvanju ljudskih života i javnog zdravlja, zbog čega smo odlučili da priznanja idu upravo u njihove ruke. Ovo je samo mali doprinos da im se odužimo i pokažemo da poštujemo i cijenimo njihove napore'', istakla je predsjednica Srpske na svečanosti koja je organizovana u Palati Republike.Orden je u ime FZO RS preuzeo vršilac dužnosti direktora Fonda Dejan Kusturić. On je izrazio zadovoljstvo što je prepoznata uloga Fonda u borbi protiv pandemije, ističući da je ovo odlikovanje izuzetna čast, ali i velika odgovornost za budući rad Fonda.

''Ovaj orden zasluga je svih zaposlenih u Fondu koji su od početka pandemije predano radili kako bi zdravstvenom sistemu pravovremeno obezbijedili medicinsku i zaštitnu opremu i koji su i te kako ponosni što je Republika Srpska ovim ordenom prepoznala naš doprinos borbi za spas zdravstvenog sistema i očuvanje ljudskih života. Naše je bilo da najvažniji resurs u spasavanju ljudskih života, a to su zdravstveni  radnici, maksimalno sačuvamo, pravovremenom nabavkom zaštitne i medicinske opreme. U tome smo i uspjeli'', rekao je Kusturić. On je dodao da je kompletan zdravstveni sistem Srpske pokazao u ovim vanrednim okolnostima da je spreman da odgovori i najvećim izazovima, te da su zaslužno herojima proglašeni zdravstveni radnici i svi zaposleni u zdravstvenom sektoru.

Osiguranicima Fonda zdravstvenog osiguranja Republike Srpske od 15. januara biće dostupni novi lijekovi na recept, poput lijekova koji se koriste za liječenje hronične opstruktivne bolesti pluća, dijabetesa, te kardiovaskularnih oboljenja.

Fond sa finansiranjem novih lijekova nastoji da poboljša efikasnost liječenja savremenijim terapijama, smanji broj hospitalizacija i unaprijedi kvalitet života oboljelih.

Od polovine januara FZO RS finansiraće lijekove koji su uvršteni na Listu A, i to za hroničnu opstruktivnu bolest pluća (trokomponentnilijek ''beklometazon, formoterol, glikopironijum bromid stlačeni inhalat''), kao i lijek za dijabetes tipa dva (''semaglutid''), koje će propisivati nadležni ljekari u skladu sa medicinskim indikacijama. Takođe, na Listi A će biti dostupne i kapi za djecu ''holekalciferol'' u većem doznom obliku u odnosu na dosadašnji oblik, čime će se pojednostaviti primjena ovog lijeka. Inače, svi pomenuti lijekovi su savremeniji i omogućiće komforniju primjenu za osiguranike, a istovremeno doprinose i racionalizaciji troškova.

Kada je u pitanju Lista B, od 15. januara biće dostupan novi lijek generičkog naziva ''sakubitril, valsartan filmtablet'' u tri doze za pacijente sa hroničnom srčanom insuficijencijom. Ovaj lijek je uvršten na preporuku Udruženja kardiologa RS koji smatraju da će se uvođenjem ovog lijeka smanjiti broj hospitalizacija  i poboljšati kvalitet života oboljelih. Na Listi B biće dostupna i nova doza lijeka ''trimetazidin'' za anginu pektoris, koji se, takođe, propisuje na preporuku kardiologa. Uvođenjem nove doze smanjuje se broj terapija ovog lijeka na jednu dnevno, što je još jedna prednost za oboljele.

Ove novine su dokaz da Fond osluškuje potrebe struke i osiguranika u cilju poboljšanja efikasnosti liječenja i u skladu sa mogućnostima uvrštava nove terapije na Listu lijekova koji se izdaju na recept.

Inače, pored finansiranja novih lijekova, od 15. januara, neki lijekovi koji su se nalazili na Listi B, za koje svi osiguranici bez izuzetka plaćaju participaciju u iznosu od 50 odsto, sada će biti prebačeni na Listu A, gdje je particapija 10 odsto, a osiguranici koji su oslobođeni ove obaveze ne plaćaju ništa za lijekova sa ove liste. Tim više će ova novina obradovati oboljele od hronične opstruktivne bolesti pluća jer se čak pet generičkih lijekova za ovo oboljenje prebacuje sa Liste B na Listu A, što će biti značajno finansijsko rasterećenje za osiguranike. S obzirom na to da je riječ o lijekovima koji se koriste u terapiji hronične opstruktivne bolesti pluća, koja je u stalnom porastu, prebacivanjem ovih lijekova na Listu A, gdje je manje lično učešće osiguranika u troškovima lijekova, nastoji se smanjiti progresija ove bolesti, kao i sve njene komplikacije.

 

Detaljnije

Direktor Fonda zdravstvenog osiguranja Republike Srpske Dejan Kusturić poželio je svim osiguranicima Republike Srpske srećnu i uspješnu 2021. godinu. Njegovu poruku prenosimo u cjelosti:

U ime Fonda zdravstvenog osiguranja RS i u svoje lično ime želim svim osiguranicima da poželim srećnu i uspješnu 2021. godinu uz samo jednu poruku - uz dobro zdravlje nema izgubljenih godina niti propuštenih prilika!

Iako je ova godina za sve nas bila izuzetno teška, morali smo da se prilagodimo nekom novom životu sa puno distanci i bez neposredne prisnosti, Fond je neumoljivo radio na unapređenju kvaliteta zdravstvene zaštite. I u godini koja će ostati zapamćna po pošasti sa kojom se bori cijeli svijet, Fond je uspio da proširuje paket prava iz zdavstvenog osiguranja i da u središtu svih naših poslovnih poteza i dalje bude naš osiguranik.

To smo i dokazali našom odlukom da od marta, pa sve dok traje vanredna situacija Fond finanasira zdravstvene usluge za sve građane ( osigurane i neosigurane). Time smo nedvosmisleno poslali poruku da je Republika Srpska uz svoje građane i da ne moraju da strahuju kako će platiti eventualno liječenje u bolnici, preglede kod doktora i drugo, jer nam je očuvanje zdravlja svakog pojedinca prioritet nad prioritetima.

Sinhronizovano i zajedničkim snagama sve institucije, uključujući i Fond radile su punom parom kako bi se očuvalo javno zdravlje i ono najvrijednije u njemu - zdravsteni radnici kao najvažniji resurs u borbi protiv protiv virusa korona.  Tako smo među prvima u regionu za naš zdravstveni sistem obezbjedili svu neophodnu medicinsku i zaštitnu opremu, svjesni da se samo tako može ojačati kolektivni imunitet svih nas.

Osim toga, nijedna druga aktivnost Fonda u ovoj godini nije bila zapostavljena, počevši od finansiranja kohlearnih implanatata, do proširenja lista lijekova  kako na recet, tako i na bolničkoj listi,  do poboljšanja dostupnosti lijekova koje najčešće koriste trudnice kao i druge novine za koje očekujemo da će zdravstvo biti mnogo kvalitetnije, a što je najvažnije, da ćemo tim odlukama unaprijediti kvalitet života svakog oboljelog.

Kao dokaz da osluškujemo potrebe svih vas, među prvima smo počeli da finansiramo pulmološku rehabilitaciju za osiguranike koji su preležali virus korona time opet nastojeći da se osiguranici koji su preležali virus korona, adekvatnom zdravstvenom njegom što prije vrate svakodnevnim aktivnostima bez većih posljedica po zdravlje.

I u narednoj godini nas očekuju izazovi u smisli finansijske održivosti zdravstvenog sistema i usklađivanja svih vaših potreba sa finansijskim mogućnostima. Ovo je prilika da vas sve i pozovem da zajedničkim snagama  izdjestvujemo dodatne izvore finansiranja za zdravstvo, jer ćemo tako moći još više i još snažnije da ulažemo u kvalitet i poboljšanja  dostupnosti zdravstvene zaštite.

Detaljnije

Najbolji završetak dana je kada vam se javi roditelj koji kaže da je njegovo dijete ozdravilo. Danas je taj dan. Obavila sam razgovor sa jednom majkom koja je prije tri godine, na početku rada Fonda solidarnosti za dijagnostiku i liječenje oboljenja stanja i povreda djece u inostranstvu, ušla u moju kancelariju sa bolesnim djetetom i rekla da više ni u šta ne vjeruje. Da najmanje vjeruje da će njeno dijete da ozdravi. Nakon liječenja u inostranstvu pozvala me je da se javi da su došli kući sa pozitivnim ishodom, iako, kako je sam rekla, prvobitno u to nije vjerovala. To je za mene danas najljepša vijest. I tako ću završiti jedan dan sa saznanjem da je jedno dijete dobro, rekla je ovo direktorica Fonda solidarnosti Jasminka Vučković gostujući na Radiju BHRT.

Ona je istakla da za ove tri godine koliko postoji i funkcioniše Fond solidarnosti koji je finansijska podrška roditeljima bolesne djece za liječenje u inostranstvu mnogo naučila od samih roditelja.

„Mene je ovaj posao naučio da budem zahvalna na svemu što imam. Sve manje razumijem ljude koji pred mene iznose banalne probleme, zato što sam ja gledajući ove tri godine kroz šta prolaze roditelji i djeca, shvatila šta su stvarni životno problemi. Shvatila sam šta znači borba za jedan dan. Sa čim se porodica sve susreće. Šta je tim roditeljima banalno, a šta problematično. Po ovim roditeljima i njihovoj borbi možeš da mjeriš šta je istinski teško u životu i kako da se boriš da izađeš kao pobjednik“, istakla je Vučkovićeva.

Posebno je teško, kako je rekla, otići u stranu zemlju sa bolesnim djetetom u kojoj svi pričaju tebi nepoznatim jezikom, gdje ne možete zaustaviti medicinsku sestru na hodniku da je pitate da li je vaše dijete u operacinoj sali dobro.

„To su sve stvari o kojima treba razmišljati. To nije samo novac koji smo mi, zahvaljujući cjelokupnom društvu obezbijedili za liječenje djece u inostranstvu. Postoje roditelji koji nikada nisu nigdje putovali, nisu išli ni do Beograda ili Zagreba, a sada su došli u situaciju da moraju sjesti u avion i otputovati u stranu zemlju sa bolesnim djetetom. I to sa ogromnim strahom kako će se sve završiti“, navela je Vučkovićeva.

_________________________________________________________________________________________________________________________

U inostranstvu liječeno 227 djece

Fond solidarnosti od početak rada pa do danas finansirao je liječenje za 227 djece u inostranstvu, od kojih su mnoga išla i po nekoliko puta u inostranstvo na liječenje. Najčešći razlozi odlaska u inostranstvo na liječenje su maligni tumori, hematološka oboljenja poput teških oblika leukemije, srčane i ortopedske anomalije, transplantacije i dr. Djeca su do sada upućivana, najčešće u evropske referentne centre u Francuskoj, Italiji, Njemačkoj, Turskoj, Hrvatskoj, Srbiji i slično.

Fond solidarnosti svakom djetetu pred odlazaka na liječenje daruje plišanog medu koji ga „čuva“ u teškim danima u bolnici. Osim toga, svim roditeljima su na raspolaganju psiholozi ukoliko im je potrebna stručna pomoć, a Društvo psihologa Republike Srpske ovu uslugu za roditelje u potpunosti pruža besplatno.

_________________________________________________________________________________________________________________________

Kako je rekla, jedna od njoj najtežih situacija je bilo sačekati vijest o operaciji koja je trajala čak 21 sat. Kako je objasnila, riječ je o kompleksnoj operaciji koja je zahtijevala timski rad ljekara iz više grana medicine.

„Operacija je počela rano ujutru i završila se u tri sata iza ponoći. U tih 21 sat svi smo čekali vijesti i nadali se da će sve biti dobro. I bilo je“, istakla je Vučkovićeva.

Posebno je teško u pandemiji, naročito prvih mjeseci, kada su roditelji pored straha za bolesno dijete dodatno strahovali od ove pošasti sa kojom se bori cijeli svijet i sa nemogućnosti povratka u svoju zemlju.

„Zato smo inicirali i dobili preporuku od resornog ministarstva da dok traje vanredna situacija finansiramo i dodatne troškove porodice ukoliko je onemogućen ili otežan povratak porodice kući“, istakla je Vučkovićeva.

Na pitanje šta ju je opredjelilo da se bavi zdravstvenom problematikom djece, Vučkovićeva je istakla da je na nju ogroman utisak i uticaj imala jedna konferencija koja se bavila rijetkim bolestima u Sarajevu. Tada je vidjela roditelje i djecu koja boluju od rijetkih bolesti koji su sa adekvatnom terapijom funkcionalni i zdravi, ali su tada istakli šta im je važno da se promijeni u sistemu da bi im bilo bolje.

 

Detaljnije

Zahvaljujući dobroj saradnji između vlada i fondova zdravstvenog osiguranja Republike Srbije i Srpske građanima Republike Srpske biće obezbijeđeno još 13.500 doza četvorovalentnih vakcina protiv sezonskog gripa, koje donira Vlada Republike Srbije.
To je rezultat dogovora između Vlade Republike Srpske i Srbije, u kojem je učestvovao i Fond zdravstvenog osiguranja Republike Srpske, kao i Republički fond zdravstvenog osiguranja Srbije.
Nakon što su vakcine protiv sezonskog gripa koje su bile obezbijeđene za naše građane potrošene u veoma kratkom roku, a Institut za javno zdravstvo Republike Srpske, u čijoj je nadležnosti nabavka vakcina, nije uspio na tržištu da nabavi dodatne količine, FZO RS se za pomoć obratio nadležnim institucijama Srbije. Upravo zahvaljujući našoj dobroj saradnji sa tamošnjim Fondom, te saradnji vlada Srbije i Srpske, građanima Srpske je obezbijeđeno dodatnih 13.500 doza vakcina protiv sezonskog gripa, odnosno u ovoj godini ukupno 38.500 doza, što je duplo više u odnosu na ranije godine.
Donacija, koja je proistekla iz dugogodišnjih dobrih odnosa Republike Srpske i Srbije i svih njenih institucija u okviru Sporazuma o uspostavljanju specijalnih paralelnih odnosa, a prvenstveno dva fonda zdravstvenog osiguranja, trebalo bi da se što prije realizuje, jer je aktuelna epidemiološka situcija nepovoljna kako kod nas, tako i u svijetu.
I ova donacija potvrđuje neraskidive veze Republike Srbije i Republike Srpske i da zajednički brinemo za naše građane, kako Srpske, tako i Republike Srbije. Ovom prilikom se zahvaljujemo predsjedniku Srbije Aleksndru Vučiću, kao i ministru zdravlja Srbije Zlatiboru Lončaru i Vladi Srbije, te direktorici Republičkog fonda zdravstvenog osigurnja Srbije Sanji Radojević Škodrić, za ne samo ovu izuzetno značajnu donaciju, već za brojne donacije zdravstvenom sistemu Srpske, kako u periodu pandemije, tako i ranijih godina. Srbija je uvijek bila uz Republiku Srpsku i uvijek je pružala podršku našem zdravstvenom sistemu i našoj Republici, što se posebno istaklo u ovom periodu kada se cijeli svijet bori sa virusom korona.
Fond zdravstvenog osiguranja Srpske nastaviće dobru saradnju sa zdravstvenim ustanovama i institucijama Srbije, kako bi i ubuduće za naše osiguranike obezbjeđivali najbolju moguću zdravstvenu zaštitu, kako u Srpskoj, tako i u Srbiji.