FZO RS Odnosi s javnošću Vijesti IZIS spreman, puštanje u funkciju postepeno

Integrisani zdravstveni informacioni sistem (IZIS) je spreman jer je Fond zdravstvenog osiguranja sproveo sve potrebne preventivne aktivnosti, ali će se njegovo puštanje u funkciju, počevši od ponedjeljka, sprovoditi postepeno i to u onim zdravstvenim ustanovama koje su ispoštovale sve date bezbjednosne preporuke.
Rukovodstvo Fonda je na današnjem sastanku sa predstavnicima zdravstvenih ustanova dogovorilo dinamiku puštanja IZIS-a u funkciju. Planirano je da se prioritetno u funkciju pusti porodična medicina i hitne službe, te ostale djelatnosti, ali će se prije svakog puštanja prethodno svaki dio IZIS-a dodatno testirati od strane samih zdravstvenih radnika.
Još ranije zdravstvenim ustanovama, odnosno eksternim korisnicima sistema, date su preporuke koje aktivnosti one treba da preduzmu, a kako bi se ispunili preduslovi za bezbijedno puštanje u funkciju IZIS-a. Upravo kako bi se eksternim korisnicima ostavilo dovoljno vremena da provjere bezbjednost svojih informacionih sistema, IZIS još nije vraćen u funkciju. S obzirom na to da su nas pojedine ustanove informisale da su sprovele date preporuke, planirano je da se od naredne sedmice IZIS postepeno vraća u funciju.
Naime, Fond je od hakerskog napada odmah angažovao sve svoje resurse, kao i resurse održavaoca sistema IZIS, kako bi u što kraćem roku IZIS bio stavljen u operativan rad.  Istovremeno, iako je IZIS imao maksimalnu zaštitu, sa oporavkom sistema, dodatno ćemo unaprijediti i sigurnost sistema na još viši nivo. Iz tog razloga, između ostalog, rad i razmjena podatka u IZIS-u biće omogućena samo onim zdravstvenim ustanovama koje budu izvršile skeniranje svoje računarske mreže i promjenu korisničkih naloga u sistemu. Zdravstvene ustanove su obavezne da Fondu dostave kredibilan dokaz da su postupili po instrukcijama Fonda. Takođe, i zdravstvene ustanove koje koriste aplikacije drugih proizvođača, dužne su da od njih pribave dokaz da su postupili po instrukciji i skenirali svoju računarsku mrežu i servere.
Podsjećamo, FZO RS je juče dobio i podršku Vlade Srpske za sprovođenje svih neophodnih aktivnosti, jer je zajednički interes da se Integrisani zdravstveni informacioni sistem što prije oporavi od visoko sofisticiranog hakerskog napada i da zajedno preventivno sprovedemo sve bezbjednosne mjere prije ponovnog uspostavljanja IZIS-a.