FZO RS Odnosi s javnošću Vijesti Konferencija ''Zdrave zajednice u BiH'': Stvaranje okruženja koje pozitivno utiče na zdravlje

Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske organizovalo je danas u Vladi Republike Srpske u Banjaluci prvu projektnu konferenciju ''Zdrave zajednice u BiH''. Ovaj projekat koji će se realizovati u 25 lokalnih zajednica u Srpskoj podrazumijeva aktivnosti i angažman cjelokupne zajednice sa ciljem poboljšanja zdravstvenog stanja stanovništva, aktivnim radom na promociji zdravlja i prevenciji bolesti, te stvaranju okruženja koje utiče pozitivno na zdravlje stanovništva.

Na konferenciji će biti predstavljene buduće aktivnosti na višegodišnjem projektu, a biće upriličeno i svečano potpisivanje Memoranduma o saradnji i partnerstvu u okviru “Zdravih zajednica u Bosni i Hercegovini” sa gradovima i opštinama.

U okviru projekta, čija prva faza traje do novembra 2027. godine, predviđeno je uspostavljanje saradnje sa 25 lokalnih zajednica, sa ciljem da, između ostalog, sve lokalne zajednice steknu kapacitet da promovišu zdravlje, primjenjujući održiva i efikasna rješenja, te da dobijemo zdrave lokalne zajednice gdje svi imaju jednaka prava i mogućnosti da žive zdrave i kvalitetne živote.

Konferenciji ''Zdrave zajednice u BiH'', koja je organizovana uz podršku Vlade Švajcarske, prisustvovali su predstavnici Federalnog ministarstva zdravstva, Instituta za populaciju i razvoj, gradonačelnici i načelnici iz 25 lokalnih zajednica, predstavnici Fonda zdravstvenog osiguranja Republike Srpske i brojnih drugih institucija.