FZO RS Odnosi s javnošću Vijesti Svjetski dan oboljelih od multiple skleroze: FZO RS za lijekove izdvaja oko 3,7 miliona KM

Oboljeli od multiple skleroze su oslobođeni plaćanja participacije za osnovnu bolest i sve njene komplikacije, a Fond zdravstvenog osiguranja RS iz godine u godinu nastoji da oboljelim od ove bolesti omogući što bolju dostupnost lijekova, posebno, savremenih terapija. Tako da Fond za terapije koje su potrebne oboljelim od ove bolesti godišnje izdvaja više od 3,7 miliona KM.

Na Svjetski dan oboljelih od multiple skleroze, 30. maj predstavnici Udruženja su u banjalučkom parku „Petar Kočić“ organizovali  okupljanje kako bi ukazali na važnost kvalitetne i dostupne zdravstvene zaštite, ali i u cilju promovisanja projekta „Imaginarnih osoba“. Na ovom obilježavanju, na kojem su prisustvovali i predstavnici Sektora za zdravstvo u FZO RS, ukazano je na problem stigmatizacije oboljelih od ove bolesti zbog čega je važno kontinuirano informisati javnost o postojanjima različitih oboljenja i kako se porodice i oboljeli nose sa tim.

Inače, Fond za oboljele od multiple skleroze, pored zdravstvene zaštite, trenutno finansira 12 lijekova, među kojima su i najsavremenije terapije koje su trenutno dostupne u svijetu. Inovativne terapije su oboljelim ove bolesti dostupne u Univerzitetsko kliničkom centru na prijedlog ljekara, a preporučuje se pacijentima u skladu sa medicinskim indikacija, odnosno za one osiguranike  koji imaju progresivniji tok bolesti. Međutim, u odnosu na neke ranije godine, Fond u skladu sa finansijskim mogućnosti konstantno nastoji da poveća broj lijekova, što je i slučaj za oboljele ove bolesti, ali i da kontrolom i upravljanjem svim sredstvima omogući poboljšanje dostupnosti savremenih terapija, ne samo za oboljele od multiple skleroze, nego u cjelini.

„Nabolje se promijenilo to što je dostupno više od 10 lijekova koje su novije terapije u svijetu. U tom smislu ne kaskamo za svijetom. Međutim, jako je važno poboljšati dostupnost ovih terapija za još veći broj pacijenata, jer nažalost stalno raste broj oboljelih“, istakla je nacionalni koordinator za multiplu sklerozu Sanja Grgić za Nezavisne novine. 

Osim toga, već godinama, Fond oboljelim od multiple skleroze finansira medicinsku rehabilitaciju  u Specijalnoj bolnici za rehabilitaciju Gornja Trepča u Srbiji. Ovim pacijentima Fond u potpunosti finansira troškove liječenje u ovoj zdravstvenoj ustanovi, a godišnje imaju pravo na 21 dan liječenja u ovoj ustanovi.

Pacijentima ova medicinska rehabilitacija mnogo znači ističući da je zahvaljujući tom liječenju značajno unaprijeđen kvalitet života oboljelih.