FZO RS Odnosi s javnošću Vijesti U IZIS-u rade gotovo sve javne zdravstvene ustanove

U Integrisanom zdravstvenom informacionom sistemu (IZIS) počele su ponovo da rade gotovo sve javne zdravstvene ustanove, koje su sprovele potrebne bezbjednosne mjere.

Zahvaljujući maksimalnom angažovanju i danonoćnom radu radnika Fonda zdravstvenog osiguranja i partnerskih kompanija, IZIS je ponovo uspostavljen u gotovo svim ustanovama 20 dana nakon hakerskog napada, što je čak ranije nego što se prvobitno predviđalo, imajući u vidu kompleksnost sistema i težinu napada. Napominjemo da se pojedine velike kompanije iz regiona koje su pretrpjele slične hakerske napade oporavljaju mjesecima i još nisu uspostavile normalan rad.

Svega nekoliko domova zdravlja još nije počelo rad u IZIS-u jer nisu obavijestili Fond da su sproveli potrebne bezbjednosne mjere. Inače, Fond u saradnji sa Agencijom za informaciono komunikacione tehnologije novim mjerama bezbjednosne politike, koje su još ranije dostavljene svim zdravstvenim ustanovama, nastoji da dodatno unaprijedi sigurnost IZIS-a jer je zaštita osjetljivih zdravstvenih informacija i ličnih podataka pacijenata naš primarni cilj. Upravo iz tog razloga, IZIS se neće puštati u funkciju u onim zdravstvenim ustanovama koje ne ispoštuju bezbjednosne preporuke jer je saradnja i poštovanje mjera svih u sistemu od ključnog značaja da bi se obezbijedila sigurnost IZIS-a. Svjesni smo da ove promjene mogu donijeti određene izazove za zdravstvene ustanove, ali ovi koraci su neophodni za osiguranje visokog nivoa zaštite IZIS-a i, što je najvažnije, zaštite podataka pacijenata. Smatramo da su ustanove sada već imale dovoljno vremena da sprovedu sve potrebne aktivnosti i da o tome obavijeste Fond.

Podsjećamo, u domovima zdravlja koji rade u IZIS-u još nije omogućeno propisivanje elektronskih recepata, kao ni modul za laboratorije. Prema informacijama iz zdravstvenih ustanova koje su počele da rade u IZIS-u sve funkcionalnosti sistema koje su omogućene rade nesmetano, uključujući uvid u istoriju medicinskih podataka, što ljekarima znatno olakšava rad. To je ujedno i potvrda da su podaci građana u potpunosti sačuvani.