FZO RS Odnosi s javnošću Vijesti Višković: IZIS olakšava funkcionisanje zdravstvenog sistema

Integrisani zdravstveni informacioni sistem (IZIS) će da olakša funkcionisanje zdravstvenog sistema i zato molim zaposlene u Domu zdravlja Banjaluka da se aktivno uključe, jer kada sistem zaživi u punom kapacitetu, kao što je zaživio u drugim domovima zdravlja, više neće biti problema.

Ovo je za ATV izjavio predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković komentarišući navode da je novi sistem stvorio probleme u radu Doma zdravlja Banjaluka.

''Dom zdravlja Banjaluka se posljednji uključio u IZIS i vjerovatno sada prolaze početničke probleme dok se ne uhodaju i nauče da rukuju tim sistemom. I sam često imam otpor prema nečemu što je novo, tako da razumijem zaposlene. Ali, ne možemo očekivati da doktori u 21. vijeku pišu olovkom. Zdravstveni sistem mora da bude umrežen'', rekao je Višković. On je istakao da ima informaciju da su timovi Fonda zdravstvenog osiguranja Republike Srpske na terenu u Domu zdravlja i da im pružaju svu potrebnu tehničku podršku. Predsjednik Vlade je pozvao i medije da se uključe i provjere kakva su iskustva u Bijeljini, Zvorniku, Doboju, Prijedoru i drugim opštinama, koje nisu suviše male sredine u odnosu na Banjaluku. ''Ako IZIS može tamo da funkcioniše i ako su tamo ljudi zadovoljni sa tim sistemom, onda će to sigurno profunkcionisati kako treba i u Banjaluci'', rekao je Višković. Istakao je da je sa pozicije predsjednika Vlade zainteresovan da IZIS profunkcioniše u punom kapacitetu u Srpskoj. ''Lično znam da čim porodični ljekar unese u sistem uputnicu, ona je već vidljiva kod doktora kod kojeg treba da idete. Tako da je sigurno da IZIS olakšava funkcionisanje zdravstvenog sistema i treba svi da ga podržimo'', izjavio je Višković gostujući na ATV-u.

Inače, Dom zdravlja Banjaluke je posljednji dom zdravlja koji je počeo da radi u IZIS-u jer su ostali domovi zdravlja još ranije integrisani, a pojedine zdravstvene ustanove u ovom sistemu rade već više od dvije godine.

U Fondu zdravstvenog osiguranja Republike Srpske su naveli da je IZIS znatno napredniji i sigurniji program u odnosu na ranije sisteme koje su imale pojedine ustanove i očekuju da će doprinijeti efikasnosti cjelokupnog zdravstvenog sistema. ''Budući da se radi o novom programu, kao i sve što je novo, potrebno je izvjesno vrijeme dok se u potpunosti zdravstveni radnici prilagode novom načinu rada. Fond je zajedno sa implementatorima projekta, i prije same implementacije IZIS-a, u kontinuitetu držao obuke zdravstvenim radnicima i administratorima zdravstvenih ustanova za ovaj sistem, a i sada smo u stalnoj komunikaciji sa predstavnicima zdravstvenih ustanova, upravo u cilju da se sve prednosti sistema usvoje na što brži i lakši način'', naveli su u Fondu. Istakli su da su među pozitivnim primjerima primjene IZIS-a regije Bijeljina i Zvornik, a zdravstveni radnici, budući da duže vrijeme koriste ovaj program, uočavaju brojne njegove prednosti, posebno kada je riječ o dostupnosti podataka.

IZIS podrazumijeva potpunu integraciju, odnosno informacionu uvezanost svih ustanova zdravstvenog sistema Srpske, te upotrebu elektronskih uputnica, recepata, kartica (umjesto zdravstvenih knjižica) i elektronskog kartona. To će omogućiti razmjenu medicinskih podataka između svih zdravstvenih ustanova, odnosno mogućnost pristupa jedinstvenoj bazi medicinskih podataka, što u konačnici ima za cilj efikasnije i kvalitetnije pružanje zdravstvene zaštite pacijentima. Svi medicinski podaci jednog pacijenta su u jednom elektronskom kartonu tog pacijenta. To u praksi znači, ako je pacijent bio u bilo kojoj privatnoj ili javnoj ustanovi, kada dođe u npr. službu hitne pomoći ili u UKC RS ili u bilo koju bolnicu, da nadležni ljekari, u skladu sa definisanim pravom pristupa, vide koji pregledi su rađeni tom pacijentu u drugim ustanovama, koje terapije je primao itd. Dakle, ljekari koji liječe pacijenta na jednom mjestu, u elektronskom kartonu pacijenta, imaju uvid u pacijentovu istoriju liječenja, te važne podatke, poput podataka o alergijama, hroničnim oboljenjima, terapijama koje je primao, svim uslugama i dijagnostičkim procedurama koje su rađene itd. To će, između ostalog, spriječiti dupliranje pregleda i doprinijeti efikasnijem liječenju pacijenata.