FZO RS Odnosi s javnošću Vijesti Aktivnosti Fonda za izmjenu pravilnika: Cilj unaprijediti oblast bolovanja

Fond zdravstvenog osiguranja RS proteklih mjeseci intenzivno radi na izmjenama Pravilnika o ostvarivanju prava na naknadu plate za vrijeme privremene nesposobnosti za rad u cilju unapređenje ove oblasti.  U ovaj proces uključeni su i predstavnici poslodavaca, kao i sindikalnih organizacija, jer nam je u cilju da se oblast bolovanja dodatno unaprijedi kako bi sve eventualne zloupotrebe bolovanja bile svedene na mininum.

U vezi sam tim, Fond je i održao sastanak sa predstavnicima poslodavaca i predstavnicima Konfederacije sindikata, a planirano je i da u narednim danima budu održani sastanci i sa svim ostalim sindikalnim organizacija kako bi sve relevantne grupacije bile uključene u izmjene pravilnika.

Cilj Fonda je unaprijediti kako kontrolu bolovanja, a tako i preciznije definisati medicinske indikacije i dane trajanja bolovanja kako bi i zdravstvenim radnicima koji u praksi tumače propise bilo mnogo jednostavnije bez mogućnosti različitih tumačenja.

Ovo je na neki način kontinuirana aktivnost Fonda, budući da je Fond već nekoliko puta dorađivao ovaj pravilnik kako bi proširio prava radnika na bolovanju, ali i da bi  precizirao određene nejasnoće, analizirajući stanje u praksi. Podsjećamo i da poslodavci već više od deset godina imaju mogućnost da se obrate Fondu ukoliko imaju bilo kakvu sumnju u opravdanost bolovanja svojih radnika, pa je samo u ovoj godini 98 poslodavaca iskoristilo ovu mogućnost.

Inače, za devet mjeseci ove godine, prema podacima iz domova zdravlja i komisija za ocjenu bolovanja, bilo je u prosjeku mjesečno 20.100 slučajeva bolovanja, te je  primjetan  rast slučajeva bolovanja u odnosu na prošlu godinu.  Najčešći uzroci bolovanja su bolesti (mišićno koštanog sistema, tumori,  problemi u trudnoći, bolesti sistema krvotoka), povrede, izolacija, njega oboljelog člana porodice, zatim profesionalne bolesti ili povrede na radu. Evidentno je da se u ovoj i prethodnoj godini sa pojavom korona virusa izolacija nalazi kao jedan od najčešćih uzroka bolovanja, dok je ranije broj slučajeva bolovanja zbog izolacije bio neznatan.