FZO RS Odnosi s javnošću Vijesti Centar za radioterapiju: Unaprijeđeno liječenje oboljelih od malignih bolesti

Puštanjem u rad dva nova savremena akceleratora u Centru za radioterapiju u Banjaluci dodatno će biti unaprijeđeno liječenje oboljelih od malignih bolesti u ovom centru, koji je i do sada pružao najsavremenije usluge u oblasti radioterapije osiguranim licima Fonda zdravstvenog osiguranja Republike Srpske. Kompanija ''Afidea'' ima svoje centre za radioterapiju u 15 evropskih zemalja, ali je, kako su naveli predstavnici ove kompanije, Republika Srpska jedinstven primjer da sve troškove za oboljele snosi Fond zdravstvenog osiguranja, odnosno da institucije na takav način vode računa o onkološkim pacijentima

''Rad Centra za radioterapiju je najbolji primjer kako se udruženim snagama mogu postići rezultati, pacijentima omogućiti da u našoj Republici Srpskoj imaju isti kvalitet usluga kao i bilo gdje u Evropi i neprestano napredovati u skladu sa najsavremenijim standardima koje nam medicina donosi. Radom Centra za radioterapiju u Banjaluci prestala je poreba za upućivanjem naših pacijenata na radioterapiju izvan Republike Srpske. Ovdje nema lista čekanja i ni u jednom momentu nije bilo zastoja u pružanju ove usluge. To su pacijenti prepoznali, a mjera uspjeha Centra za radioterapiju ujedno je i mjera njihovog zadovoljstva'', rekao je danas ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić prilikom svečanog puštanja u rad dva nova savremena uređaja.

Direktor "Afidea Banjaluka" Marijan Bilić izjavio je da je Centar za radioterapiju primjer javno-privatnog partnerstva, te da je za više od 10 godina postojanja ovdje liječeno više od 20.000 onkoloških bolesnika. "To su uglavnom osiguranici Fonda zdravstvenog osiguranja, za koje je ovo liječenje besplatno. To nije samo radioterapija, nego ukupna onkologija, smještaj pacijenata u Zavodu za rehabilitaciju `Dr Miroslav Zotović`, prevoz i sve u vezi sa liječenjem. `Afidea` radi u 15 evropskih zemalja, ali ovo je jedinstven primjer da sve navedene troškove snosi Fond, odnosno da institucije na takav način vode računa o onkološkim pacijentima", istakao je Bilić. On je naglasio da je najveća svjetska firma koja proizvodi opremu za radioterapiju "Varijan" proglasila Centar za radioterapiju centrom izvrsnosti. Bilić je pojasnio da nova dva "tru bim" linearna akceleratora funkcionišu na način da se prilikom zračenja precizno uništavaju samo ćelije raka, te da nema nuspojava koje su jako teške za onkološke bolesnike.

Puštanju u rad dva nova uređaja prisustvovao je i generalni direktor "Afidea grupacije" Đuzepe Reki, koji je naglasio da je ova investicija od više od 10 miliona KM nastavak dosadašnjih ulaganja od više od 30 miliona KM u izgradnju objekta, opremu i edukaciju osoblja.

Ovom događaju su prisustvovali i predstavnici Fonda zdravstvenog osiguranja Republike Srpske koji u potpunosti finansira usluge radioterapije za osigurana lica oboljela od malignih bolesti, kao i sva druga prava iz zdravstvenog osiguranja za oboljele od ove bolesti, uključujući i smještaj pacijenata koji su na radioterapiji iz udaljenijih krajeva Srpske. U 2020. godini uslugu radioterapije koristilo je 1.700 pacijenata, a u 2019. godini na radioterapiji bilo je 1.829 pacijenata. Za šest mjeseci ove godine usluge radioterapije koristilo je 819 pacijenata. Troškovi FZO RS za radioterapiju u prošloj godini iznosili su 13,3 miliona KM.

Podsjećamo, Centar za radioterapiju u Banjaluci počeo je sa radom 2010. godine i tada je prestala potreba da se naši osiguranici upućuju na radioterapiju izvan Srpske, kada su na ove usluge morali čekati mjesecima, dok su im sada dostupne pravovremeno, bez čekanja.