FZO RS Odnosi s javnošću Vijesti Fond prepoznat kao institucija koja unapređuje reproduktivno zdravlje

U organizaciji Centra za mame sinoć je u Banjaluci organizovana konferencija pod nazivom "Želim biti mama" na kojoj su, između ostalih, učestvovali i predstavnici Fonda zdravstvenog osiguranja RS, budući da Fond još od 2007. godine finansira vantjelesnu oplodnju. Osim toga, Fond u potpunosti finansira zdravstvenu zaštitu trudnica, kao i sve preglede i liječenja koja se odnose na planiranje porodice ali i na liječenje steriliteta, te porođaj ili prekid trudnoće iz medicinskih razloga.
„ Drago nam je da smo ovim pozivom prepoznati kao institucija koja konkretnim mjerama doprinosi unapređenju reproduktivnog zdravlja i na ovaj način pruža podršku pronatalitetnoj politici Republike Srpske“, istakla je portparol Fonda Darija Filipović Ostojić koja je sa zaštitnicom prava osiguranih lica Goranom Marić učestvovala na ovoj konferenciji.
Podsjećamo da Fond finansira tri pokušaja vantjelesne oplodnje za parove koji prirodnim putem ne mogu da dobiju bebu. Pored toga, od 2017. godine, počeo da finansira i novu uslugu - čuvanje embriona na dvije godine, dok su ranije naši osiguranici morali da sami plaćaju ovu uslugu. Zahvaljujući uvođenju ove procedure, parovi ne moraju da prolaze kompletan proces vantjelesne oplodnje.
Napominjemo da je Fond zdravstvenog osiguranja RS u pandemiji virusa korona donio odluku da u slučaju prekidanja postupka vantjelesne oplodnje zbog infekcije korona virusom, par ima pravo da ponovi postupak vantjelesne, znači ne gube pravo na jedan pokušaj.


Inače, kada je u pitanju vantjelesna oplodnja, po ovom pravu Republika Srpska značajno prednjači u odnosu na Federaciju BiX, gdje se prava razlikuju od kantona do kantona, zbog čega smo imali slučajeve da građani Federacije žele da se prijave kod nas na osiguranje kako bi ostvarili pravo na vantjelesnu oplodnju. Takođe, maksimalno smo pojednostavili proceduru ostvarivanja ovog prava za osiguranike, jer u zemljama regiona osiguranici znatno teže i komplikovanije ostvaruju ovo pravo, uz mnogo više potrebne dokumentacije, nego što je slučaj kod nas. (Kod nas je potrebno priložiti prijedlog ginekologa i kopiju vjenčanog lista – ili ovjerenu izjavu da je par u vanbračnoj zajednici).
Osim predstavnika Fonda zdravstvenog osiguranja RS na ovoj konferenciji učestvovali su predstavnici zdravstvene ustanove „Mediko S“, te drugi domaći i regionalni stručnjaci koji su ukazali na sve veću učestalost steriliteta kao i na globalni problem pada svih pokazatelja muške plodnosti.