FZO RS Odnosi s javnošću Vijesti Kusturić: Uz dobro zdravlje nema izgubljenih godina

Direktor Fonda zdravstvenog osiguranja Republike Srpske Dejan Kusturić poželio je svim osiguranicima Republike Srpske srećnu i uspješnu 2021. godinu. Njegovu poruku prenosimo u cjelosti:

U ime Fonda zdravstvenog osiguranja RS i u svoje lično ime želim svim osiguranicima da poželim srećnu i uspješnu 2021. godinu uz samo jednu poruku - uz dobro zdravlje nema izgubljenih godina niti propuštenih prilika!

Iako je ova godina za sve nas bila izuzetno teška, morali smo da se prilagodimo nekom novom životu sa puno distanci i bez neposredne prisnosti, Fond je neumoljivo radio na unapređenju kvaliteta zdravstvene zaštite. I u godini koja će ostati zapamćna po pošasti sa kojom se bori cijeli svijet, Fond je uspio da proširuje paket prava iz zdavstvenog osiguranja i da u središtu svih naših poslovnih poteza i dalje bude naš osiguranik.

To smo i dokazali našom odlukom da od marta, pa sve dok traje vanredna situacija Fond finanasira zdravstvene usluge za sve građane ( osigurane i neosigurane). Time smo nedvosmisleno poslali poruku da je Republika Srpska uz svoje građane i da ne moraju da strahuju kako će platiti eventualno liječenje u bolnici, preglede kod doktora i drugo, jer nam je očuvanje zdravlja svakog pojedinca prioritet nad prioritetima.

Sinhronizovano i zajedničkim snagama sve institucije, uključujući i Fond radile su punom parom kako bi se očuvalo javno zdravlje i ono najvrijednije u njemu - zdravsteni radnici kao najvažniji resurs u borbi protiv protiv virusa korona.  Tako smo među prvima u regionu za naš zdravstveni sistem obezbjedili svu neophodnu medicinsku i zaštitnu opremu, svjesni da se samo tako može ojačati kolektivni imunitet svih nas.

Osim toga, nijedna druga aktivnost Fonda u ovoj godini nije bila zapostavljena, počevši od finansiranja kohlearnih implanatata, do proširenja lista lijekova  kako na recet, tako i na bolničkoj listi,  do poboljšanja dostupnosti lijekova koje najčešće koriste trudnice kao i druge novine za koje očekujemo da će zdravstvo biti mnogo kvalitetnije, a što je najvažnije, da ćemo tim odlukama unaprijediti kvalitet života svakog oboljelog.

Kao dokaz da osluškujemo potrebe svih vas, među prvima smo počeli da finansiramo pulmološku rehabilitaciju za osiguranike koji su preležali virus korona time opet nastojeći da se osiguranici koji su preležali virus korona, adekvatnom zdravstvenom njegom što prije vrate svakodnevnim aktivnostima bez većih posljedica po zdravlje.

I u narednoj godini nas očekuju izazovi u smisli finansijske održivosti zdravstvenog sistema i usklađivanja svih vaših potreba sa finansijskim mogućnostima. Ovo je prilika da vas sve i pozovem da zajedničkim snagama  izdjestvujemo dodatne izvore finansiranja za zdravstvo, jer ćemo tako moći još više i još snažnije da ulažemo u kvalitet i poboljšanja  dostupnosti zdravstvene zaštite.

Izazovi postoje da bi se savladali, ali uz  zdravlje građana kao najveće vrlina jednog društva, svaki eventualni problem je tek jedna prepreka koju je lako preći. I zato vas pozivam na saradnju i da kroz dijalog sa nama gradimo kvalitetnije zdravstvo, jer nam je cilj da uklonimo sve barijere i tromosti na tom putu efikasnijeg zdravstvenog sistema.

Iako iz ove perspektove 2020. godina djeluje kao ona koja se brzo zaboravlja, ali to je godina koja nas je naučila da zdrav čovjek može sve i da je to najvažnija vrijednost današnjice koju svi veoma često  olako shvatamo. Ovo je i godina za koju se nadam da će biti prekretnica kada je u pitanju povećanje svijesti  o važnost zdravstvenog osiguranja. Biti dio obaveznog zdravstvenog osiguranja posebno je bitno u ovim trenucima, jer je to dodatna sigurnost za zdravlje savkog pojedinca.

Uz mišlju da ćemo i u narednim godina biti svjesni važnosti zdravstvenog osiguranja, kao  i one naše izreke «da smo živi i zdravi»,  u 2021. -  želim vam upravo to  -

Živi i zdravi bili.

 

S poštovanjem,

 

D I R E K T O R

Dejan Kusturić