FZO RS Odnosi s javnošću Vijesti Obavljena prva transplantacija bubrega u RS

U Kliničkom centru Banjaluka u petak (18.06.) ljekari Vojno medicinske akademije iz Beograda i KC-a Banjaluka su uspješno uradili prvu transplantacija bubrega u Republici Srpskoj.
Ove dvije zdravstvene ustanove su u petak i formalizovale dugogodišnju saradnju Sporazumom o stručnoj saradnji, kojeg su potpisali direktor KC-a Mirko Stanetić i načelnik VMA Miodrag Jevtić.
Stanetić je istakao da je urađena transplantacija bubrega prvi veliki korak ka uvođenju transplantacione medicine u RS, a cilj je da transplantacija bude jedna od redovnih procedura koje će se obavljati u KC-u.
''To je cilj i KC-a i Republike Srpske, jer bez transplantacione medicine nema savremene medicine. Ovaj proces zahtjeva angažovanje čitavog sistema, a u narednom periodu očekuje se uvođenje ne samo transplantacije organa već i transplantacije koštane srži, uzgoja matičnih ćelija i drugih savremenih metoda'', kazao je Stanetić.
On je dodao da je VMA ustanova sa kojom imaju dugogodišnju tijesnu saradnju, te da je ova ustanova oduvijek primala kolege iz RS.
''Ti odnosi će se i dalje razvijati, što jednostavnijim kanalima, prvenstveno radi ovladavanja najnovijim medicinskim procedurama i tehnologijama'', napomenuo je direktor KC-a.
Jevtić je rekao da njihovi stručnjaci nastoje da ono što znaju podijele sa kolegama iz Banjaluke, prije svega u interesu pacijenata, kako bi ih liječili na bolji i savremeniji način.
''Imam tu čast da saopštim da je prva transplantacija bubrega uspešno urađena u RS, u KC-u Banjaluka. Hirurški tim VMA uradio je operaciju uz asistenciju kolega iz KC-a. U narednom periodu ćemo takođe da podržavamo i ovu i druge aktivnosti koje smo dogovorili sa KC'', naglasio je Jevtić na konferenciji za štampu, koja je održana nakon sastanka delegacije VMA i menadžmenta Kliničkog centra, kojem su prisustvovali i pomoćnici ministra zdravlja i socijalne zaštite Nedeljko Milaković i Milan Skrobić, kao i direktor Fonda zdravstvenog osiguranja Goran Kljajčin.
Milaković je rekao da potpisivanje sporazuma sa VMA pokazuje orjentaciju RS da pored svega što čini na poboljšanju zdravstvenog sistema, čini dodatne napore i na uvođenju novih znanja i tehnologija, a to je sve ono čime VMA raspolaže.
Direktor Fonda se u ime svih osiguranika i pacijenata zahvalio predstavnicima VMA na nesebičnoj podršci i pomoći, koja, kako je naveo, postoji od uvijek.
''Sa VMA imamo najbolju moguću saradnju. Više od 30 % slučajeva koji se upućuju na liječenje izvan RS, upućuju se upravo u VMA'', rekao je Kljajčin.