FZO RS Odnosi s javnošću Vijesti Poslodavci imaju dovoljno vremena za izmirenje zakonskih obaveza

Fond zdravstvenog osiguranja Republike Srpske odmah po prijemu podataka iz Ministarstva finansija Republike Srpske o uplaćenim doprinosima na računu javnih prihoda, te uplate rasknjižava isti dan. Napominjemo da FZO RS nakon uplate doprinosa koje se vrše preko računa javnih prihoda, to u sistemu vidi dan ili dva od uplate, te je zbog toga važno da poslodavci svoje obaveze po osnovu doprinosa izmiruju na vrijeme, a ne da čekaju posljednji čas!

Naime,  Zakon o doprinosima precizirano je da obaveze po osnovu doprinosa nastaju onog momenta kada se i isplati plata radnicima za mjesec koji je prijavio, što znači da je poslodavac dužan da prilikom isplate plate, uplati i doprinose ili eventualno do kraja mjeseca od momenta kada je uplatio platu. Isto tako, zakon je definisao, da u slučaju da poslodavac uopšte ne isplati platu za mjesec koji je prijavio,  dužan je u roku od 60 dana da plati doprinose.  Dakle, ima dovoljno vremena da uplati svoje obaveze, a ne da čeka posljednji momenat na uštrb radnika koje je svoje doprinose i zaradio. Dakle, do nikakvih smanjena rokova nije došlo, nego je važno da poslodavci u skladu sa zakonom svoje obaveze i izmiruju.

Takođe, kada se uplate doprinosi, FZO RS odobravo pravo na zdravstveno osiguranje dva mjeseca od posljednje uplate, što je dovoljno vremena za poslodavca, a i da radnik ima kontinuirano zdravstveno osiguranje.

Napominjemo da je jako je važno da i zdravstvene ustanove osvježe podatke u sistemu, budući da smo primjetili da to zdravstvene ustanove često ne rade, pa se dešava da osiguraniku kažu  da nema osiguranje. Zbog toga smo još ranije obavijestili zdravstvene ustanove da je jako važno da prilikom ulaska u sistem osvježe podatke kako bi imali tačnu informaciju da li je za konkretnog osiguranika uplaćen doprinos ili ne.

Podsjećamo i da je FZO RS putem svoje internet stranice u linku „e servis“ omogućio osiguranicima da u svakom trenutku mogu da provjere svoj status osiguranja i da li se za njih uplaćuju doprinosi. Dakle, potrebno je da se unese broj elektronske kartice i jedinstveni matični broj  i ukoliko status osiguranja bude DA, odnosno potvrdan, to znači da osiguranik ima osiguranje , odnosno uplaćene doprinose . U slučaju da status osiguranja bude negativan, na ovaj način, osiguranici mogu kod svog poslodavca, odnosno obevznika doprinosa, da provjere o čemu se radi. Ovo, takođe, omogućava radniku da se i pravovremeno informiše u vezi svog zudravstvenog osiguranja i da li se za njega uplaćuju zakonske obaveze.