FZO RS Odnosi s javnošću Vijesti Održan sastanak sa Farmaceutskom komorom RS

Direktor Fonda zdravstvenog osiguranja RS Darko Tomaš, sa svojim saradnicima, održao je danas sastanak sa predstavnicima Farmaceutske komore Republike Srpske, na kojem je razgovarano o problematici u vezi sa izdavanjem lijekova na recept, problemima sa kojima se farmaceuti suočavaju u praksi, kao i Fond prilikom vršenja kontrole recepata.

Tomaš je istakao da Farmaceutska komora i Fond treba da budu partneri kako bi se unaprijedila oblast propisivanja i izdavanja lijekova na recept, te kako bi se prevazišli postojeći problemi i spriječile greške kod propisivanja, a naročito sve eventualne zloupotrebe. ''Zbog grešaka kod propisivanja recepata ne smiju da ispaštaju pacijenti. Fond je zbog toga spreman da sa svoje strane učini sve što je neophodno kako bi se i ljekarima i farmaceutima olakšao posao propisivanja, odnosno izdavanja lijekova, ali nam je za to potrebna saradnja i sa farmaceutima i sa ljekarima'', istakao je Tomaš.

Na sastanku je prvenstveno razgovarano o kontroli recepata, odnosno o greškama kod propisivanja recepata, koje se uglavnom odnose na ne navođenje tačnih indikacija, osnova za oslobađanje od participacije, pogrešno popunjenih podataka, te drugih uglavnom tehničkih grešaka koje stvaraju probleme farmaceutima, Fondu koji takve recepte vraća apoteci i osporava, a nerijetko i samim pacijentima.

Učesnici sastanka su predložili konstruktivna rješenja kako bi se greške kod propisivanja svele na minimum, a dogovorena je i buduća intenzivnija saradnja između Fonda, Farmaceutske komore, kao i Udruženja ljekara porodične medicine, u cilju da se zajedničkim aktivnostima prevaziđu problemi i dodatno poboljša ova oblast.