FZO RS Odnosi s javnošću Vijesti Održan sastanak sa Organizacijom amputiraca RS

Direktor Fonda zdravstvenog osiguranja RS Darko Tomaš održao je danas sastanak sa predstavnicima Organizacije amputiraca UDAS Republike Srpske, na kojem je dogovoreno da će Fond uvažiti sve realne zahtjeve i prijedloge UDAS-a u vezi sa pojednostavljenjem procedura ostvarivanja prava na ortopedska pomagala.

Naime, predstavnici UDAS-a su na sastanku istakli da su za amputirce suviše komplikovane pojedine procedure, te da ih je neophodno pojednostaviti.

Direktor Fonda je istakao da je FZO i ranije na inicijativu ovog i drugih udruženja već u više navrata pojednostavljivao procedure ostvarivanja prava i izrazio je spremnost da se sa tom praksom nastavi i ubuduće.

''Naći ćemo način da dodatno pojednostavimo procedure, jer smo svjesni da naročito osobama sa invaliditetom nije jednostavno ići od jedne do druge ustanove kako bi ostvarili neko pravo. Zbog toga ćemo nastojati da administraciju svedemo na minimum'', istakao je Tomaš. On je dodao da su Fond i Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite RS spremni da realizuje i druge aktivnosti u okviru svojih nadležnosti, koje će doprinijeti poboljšanju položaja osoba sa amputacijama.

Željko Volaš, predsjednik Organizacije apmutiraca UDAS, istakao je da ova organizacija ima dugogodišnju dobru saradnju sa Fondom. ''Znamo da u Fondu postoji dobra volja, zbog čega i želimo da radimo zajedno kako bismo, prije svega, postigli još bolji kvalitet pomagala, a za istu cijenu'', naveo je Volaš.

Kada je riječ o kvalitetu pomagala, predstavnici Fonda su podsjetili da svi isporučioci pomagala sa kojima FZO ima ugovor moraju da imaju rješenje Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite RS i da ispunjavaju neophodne kriterijume u vezi sa standardima kvaliteta pomagala. Međutim, zbog prigovora na kvalitet, Fond će pojačati kontrole i razgovarati sa isporučiocima o mogućnostima poboljšanja kvaliteta pomagala. Takođe, predstavnici UDAS-a su pozvani da dostave Fondu informacije o spornom kvalitetu pomagala, kako bi organizovali ciljane kontrole.

Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite RS i Fond zdravstvenog osiguranja RS će i ubuduće, kao i do sada, osluškivati potrebe i probleme sa kojima se suočavaju osiguranici prilikom ostvarivanja prava iz zdravstvenog osiguranja, a kako bi zajedno sa predstavnicima pacijenata dodatno unapređivali zdravstveni sistem, prvenstveno kvalitet i dostupnost zdravstvene zaštite.