U martu mjesecu prošle godine kada je Fond zdravstvenog osiguranja RS započeo aktivnosti kontrole uslova liječenja u bolnicama u RS, u njih deset prosječna ocjena je bila 4,2. Na kraju prošle godine stanje je vidno popravljeno, tako da je prosječna ocjena iznosila 4,8.
Najlošije ocjene, na početku ove aktivnosti,  pacijenti su dali za kvalitet hrane i uslove smještaja, a bile su izražene i primjedbe na ljubaznost bolničkog osoblja. 
Menadžment bolnica je krajnje odgovorno prihvatio ove aktivnosti, koje Fond provodi uz podršku Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite, što i potvrđuje znatno viša prosječna ocjena na kraju prošle godine. 
Kontrola, koja se kontinuirano provodi, odnosi se na uslove liječenja (opremljenost bolnice, dostupnost ljekova, higijena, kvalitet hrane), te na zadovoljstvo pacijenata (dostupnost informacija, ljubaznost osoblja, mogućnost da se čuje i mišljenje drugog ljekara i sl.).

Detaljnije

Stopa odsustvovanja s posla zbog bolesti u mjesecu januaru 2009. godine, na osnovu podataka iz 31 doma zdravlja i podataka komisije za ocjenu privremene nesposobnosti za rad, iznosila je 3,38 odsto, odnosno manja je u odnosu na prethodne mjesece.
U novembru prošle godine ta stopa bila je 4,45 odsto, a u decembru 3,50 odsto.
Stopa odsustvovanja s posla zbog bolesti do 30 dana u januaru iznosila je 2,09 odsto, a preko 30 dana 1,29 odsto. Primjetno je da su stope bolovanja i do 30 dana i preko 30 dana manje u januaru u odnosu na decembar mjesec.
Inače,  niskom stopom odsutnosti s posla smatra se stopa manja od 3 %; umjereno povišenom stopa od 3,1 do 4,5 %; visokom odsutnošću stopa od 4,6 do 6,0 %, a izrazito visokom stopa koja prelazi 6,1 %.

Digitalizacijom do efikasnijeg rada

Brz pristup informacijama jedna je od neophodanih uslova za efikasniji rad u Fondu zdravstvenog osiguranja. Moderna dinamika poslovanja uz sve kraće rokove za rješavanje i sprečavanje gomilanja neriješenih predmeta ukazuje na potrebu primjenjivanja inteligentnih IT rješenja, zbog čega je i Sektor za informacione tehnologije Fonda zdravstvenog osiguranja pristupio izradi projekta ''Digitalno arhiviranje i upravljanje poslovnom dokumentacijom''.
Cilj stvaranja elektronske arhive je unapređenje skladištenja i korišćenja dokumentacije, odnosno da se uz najmanje troškove postignu maksimalni rezultati u radu sa dokumentima.

Detaljnije

Trinaestogodišnjem Ferhatu Hajdarpašiću, za čije je liječenje u Gracu Fond zdravstvenog osiguranja odobrio 36.349 KM, uspješno je operisan tumor na mozgu.
Nakon dvije operacije i 13 provedenih dana u Univerzitetskoj klinici u Gracu, Ferhat se vratio kući u Banjaluku, a od naredne sedmice bi trebao nastaviti i sa školovanjem. Učenik je osmog razreda OŠ ''Jovan Jovanović Zmaj''.
''Sada se osjećam dobro, nemam nikakvih bolova i jedva čekam da se vratim svom normalnom životu. Tri mjeseca ću morati više da mirujem, a nakon toga ću moći da se bavim i sportom'', kazao je Ferhat.
Dječakovi roditelji Aida i Suad zahvalili su Fondu na pomoći, izrazivši nadu da Ferhatu neće biti potrebne nove operacije. 
Naime, njemu je odstranjeno 80 odsto tumora, dok je 20 odsto ostalo zbog mogućih rizika prilikom odstranjivanja. Ukoliko tumor bude rastao Ferhat će morati ponovo na operaciju. Nalazi uzorka su pokazali da se radi o dobroćudnom tumoru, a nalaze krajnjih analiza Hajdarpašići još očekuju.

U okviru realizacije Projekta prevencije karcinoma dojke, kojeg na inicijativu Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite provodi Fond zdravstvenog osiguranja, u toku 2008. godine obavljen je besplatan mamografski pregled kod 7000 žena.
Pregledi su vršeni u zdravstvenim ustanovama i privatnim ambulantama sa kojima je Fond potpiso ugovor za realizaciju ovog projekta. Zahvaljujući pokretnim mamografima ova usluga je bila dostupna i u ruralnim područjima Republike Srpske.
Prema izvještaju o izvršenim mamografskim pregledima, od 7000 pregledanih žena karcinom je otkriven kod njih 0,8%.
Predviđeno je da se projekat realizuje u kontinuitetu dvije godine, a mamografskim pregledima biće obuhvaćeno 50.000 žena.